Opinii

Sorin Paslaru: Dati-mi o baza de date si voi schimba Romania

12.07.2007, 20:21 136

Din Guvernul Romaniei lipseste un ministru: presedintele Institutului National de Statistica.
Politicile guvernamentale, legile, deciziile de zi cu zi ale echipelor de conducere din ministere, toate ar trebui sa se bazeze pe informatiile de la Statistica.
Fiecare sedinta de guvern nu poate sa inceapa fara analiza ultimelor date aparute: demografice, economice, despre infrastructura, despre evolutia salariilor, despre evolutia pretului locuintelor, despre numarul de noi locuri de munca aparute.
Autoritatile duc o lipsa acuta de informatii, iar din aceasta cauza foarte multe decizii sunt corectate pe parcurs pentru ca nu sunt suficient de bine fundamentate.
Importanta acordata statisticii in procesul de luare a deciziilor este mult subestimata in Romania, pentru ca pana in 1990 datele erau masluite. Astfel, nici la Banca Nationala, nici la Institutul de Statistica nu exista date dinainte de 1989, pentru ca nu sunt credibile.
Cum majoritatea ministrilor si secretarilor de stat au fost formati in comunism, dau putina importanta statisticii.
Dar Anuarul Statistic al Romaniei ar trebui sa fie Bibilia ministrilor. Acolo este munca lor.
In context, initiativa Institutului de Statistica de a strange date despre piata imobiliara si de a publica un index imobiliar la sfarsitul anului 2008 este un pas spre normalitate, chiar daca este facut destul de tarziu.
Doua mari necunoscute sunt in acest moment in Romania: pretul imobilelor si numarul celor plecati sa munceasca in strainatate.
Pretul locuintelor si al terenurilor, precum si chiriile sunt indicatori cheie, pe baza carora companiile, persoanele fizice si chiar autoritatile iau decizii. Numarul romanilor plecati la munca in strainatate, care trimit acasa anual intre 5 si 6 miliarde de euro, variaza intre 2 si 4 milioane. Nimeni nu stie cati sunt exact - nici macar primul-ministru, desi numarul are o importanta capitala: de el depind finantele tarii.
Multe companii de real-estate dau publicitatii estimari ale evolutiei preturilor, dar in lipsa unui indice oficial, contradictiile abunda.
Bulgaria are un asemenea index oficial de cativa ani, nu mai vorbim de vechile tari membre ale Uniunii Europene. De fapt, datele sunt - la notari, la agentiile de intermediere imobiliara, la Fisc, dar nu exista un sistem de colectare si procesare.
Exact asta este problema in foarte multe domenii.
In acest moment, infrastructura de IT din dotarea ministerelor si a administratiilor locale este subutilizata.
Datele din diverse institutii "nu lucreaza intre ele".
Firmele si persoanele fizice ar trebui sa poata beneficia de un numar unic in relatia cu statul, astfel incat odata introdus acesta in sistem Ministerul Finantelor, Ministerul Sanatatii sau Ministerul Educatiei ar trebui sa poata identifica tot istoricul relatiei intre institutie si persoana fizica sau juridica respectiva.
Ministerul Finantelor este cel mai avansat in aceasta directie, in schimb in Ministerul Sanatatii si in cel al Educatiei, informatia este fragmentata si exploatata ineficient.
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate ar trebui sa stie in orice moment ce medicamente compensate a cumparat o anumita persoana fizica in ultimul an, ce medici platiti de Casa a consultat sau in ce spitale a fost tratat. Actuala campanie de analize gratuite pentru populatie ar putea fi un inceput.
Un exemplu de baza de date functionala ale carei efecte benefice se vad in cresterea calitatii vietii populatiei este CEDAM, baza de date organizata de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor pentru identificarea masinilor fara raspundere civila auto.
Chiar daca a durat destul de mult pana a fost finalizata, CEDAM da acum posibilitatea romanilor sa iasa cu automobilul in Europa, fara sa mai fie opriti la granita pentru verificarea politei RCA, care dupa 1 ianuarie 2007 include si carte verde.
O mare problema este ca Educatia si Sanatatea nu au informatii de la institutiile private. Spitalele si clinicile private nu raporteaza ministerului datele privind nasterile, pacientii tratati sau operatiile efectuate. De asemenea, Ministerul Educatiei nu stie cati studenti sunt in facultatile private si la ce discipline.
Astfel, starea de sanatate sau nivelul de educatie al populatiei sunt apreciate gresit, iar politicile publice pentru imbunatatirea acestora pot fi prost dimensionate sau directionate
Tot lipsa unei baze de date sta acum si in calea infiintarii fondurilor de pensii private obligatorii, unde trebuie sa mearga 2% din contributiile la bugetul public de pensii platite din contul angajatorului pentru salariatii sai. Colectarea facandu-se la gramada, in conturile Finantelor, Casa Nationala de Pensii pur si simplu nu stie cati bani se platesc in contul fiecarei persoane care contribuie pentru pensie, ci sumele globale platite de fiecare companie.
"Dati-mi un punct de sprijin si vor rastura Pamantul", a spus Arhimede. Dati-mi o baza de date si voi schimba Romania, ar trebui sa spuna primul-ministru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO