România se confruntă cu o criză bugetară după ce diferenţa între cheltuielile şi veniturile bugetului consolidat a ajuns în 2024 la circa 9% din PIB, însă nimeni nu se întreabă cine a fost ministrul de finanţe al României în această perioadă şi de ce nu răspunde pentru acest dezastru.
Culmea, acest fost ministru de finanţe este chemat acum să rezolve situaţia în postură de ministru al fondurilor europene, pentru că ar trebui să acoperim prin accelerarea creşterii economice cu banii de la UE acest deficit bugetar masiv: domnul Marcel Boloş.
Dl. Marcel Boloş este expresia provincialismului care a ajuns să controleze cele mai puternice funcţii publice în ultimii ani în România. Oameni absolvenţi de facultăţi nesemnificative, din linia a doua sau a treia, cu tot felul de studii şi specializări apărute ca ciupercile după ploaie din 1990 încoace, au luat locul celor care au fost performanţi şi au absolvit facultăţi de prestigiu din marile centre universitare ale ţării sau din străinătate.
Cum nu poate găsi România un ministru al fondurilor europene care să ştie mecanismele de la Bruxelles, care să fie absolvit o prestigioasă facultate în ţară sau în străinătate, eventual şi să fi lucrat pentru Comisia Europeană? De ce nu putem vedea în prima linie a Guvernului oameni cu experienţă din companii de audit şi consultanţă, oameni din multinaţionale care ţin bugete de miliarde de euro?
După ce a îngropat finanţele României administrând un deficit bugetar de aproape 9% din PIB în 2024, domnul Marcel Boloş, care maxim ar fi trebuit să ajungă pe un post de director financiar într un consiliu local sau judeţean, este chemat acum să salveze economia românească în calitate de ministru al fondurilor europene? Cine îi ţine spatele acestui domn de schimbă cele mai importante ministere ale României când şi cum vrea?
Mai mult, în fiecare zi dă declaraţii cu privire la modul în care trebuie să renegociem PNRR şi tot afirmă că nu putem scăpa de creşterea de taxe. Păi chiar domnul Marcel Boloş să vină să ne spună că trebuie să majorăm taxele după ce a scăpat frâiele deficitului bugetar în 2024? Unde a fost în calitate de ministru al finanţelor între iunie 2023 şi decembrie 2024 când deficitul bugetar derapa în fiecare lună?
Marcel Boloş să fie cel chemat acum să salveze finanţele României pe care ca ministru al finanţelor n a ştiut cum să le ţină pe linia de plutire şi să micşoreze deficitul bugetar?
Între ianuarie 2024 şi noiembrie 2024, cheltuielile lunare cu salariile bugetarilor au crescut cu 16%. Păi în calitate de ministru de finanţe nu eşti capabil să informezi colegii din guvern, premierul, că bugetul nu ţine această creştere şi că sunt necesare ajustări?
De ce nu au fost îngheţate salariile încă de la jumătatea anului 2024, când era evident că nu sunt suficienţi bani având în vedere că urmează şi majorarea pensiilor?
Cum poţi să laşi un deficit bugetar de 8,5% din PIB pe cash şi 9,5% pe ESA şi acum să vii senin şi să spui că trebuie să creştem taxele pentru că aşa ne cere Comisia Europeană?
Unde sunt fondurile europene de care eşti responsabil şi care ar trebui să accelereze economia, când majoritatea firmelor de consultanţă şi a firmelor care au de luat bani de la Ministerul Fondurilor Europene reclamă întârzierea şi lipsa de transparenţă a mecanismelor de alocare: pe digital, pe energie, în zeci de programe nu se plătesc banii la timp.
De ce dacă avem la dispoziţie 80 de miliarde de euro din fonduri structurale, din PNRR, din programul pentru agricultură şi din fonduri directe de la Comisia Europeană economia României frânează în loc să accelereze?
După ce s a uitat fără să clipească cum creşte deficitul bugetar în fiecare lună acum chiar domnul Marcel Boloş este chemat să salveze economia prin creşterea absorbţiei de fonduri europene? Unde este această creştere a absorbţiei de fonduri europene dacă nu se vede în creşterea economică, iar pe primul trimestru avem doar 0,2% creşterea PIB faţă de 0,8% creşterea PIB în 2024?
Să spui la nesfârşit că ai respectat ordonanţele guvernului şi ai majorat salariile? Păi tu eşti guvernul! Dacă a plecat premierul din fruntea guvernului pentru că administrat dezastros finanţele României, ar trebui urmat imediat şi de acest mic funcţionar de provincie pentru care Ministerul Finanţelor dar şi Ministerul Fondurilor Europene este evident o pălărie mult prea mare.
Nu mai sunt absolvenţi de doctorat ai Facultăţii de Finanţe Bănci din Bucureşti, profesori universitari, experţi în bugete şi fonduri europene, eventual din Banca Naţională sau care să fi lucrat în mari organizaţii financiare sau bănci internaţionale, care să poată să vină să dea soluţii de ieşire din acest impas în care au intrat finanţele României?
Avem nevoie de competenţă şi de oameni de anvergură, de personalităţi. Atâta timp cât ai lăsat în urmă un dezastru, nu poţi să vii şi să spui acum că tu eşti salvatorul.
Marcel Boloş, Adrian Câciu – alt personaj despre care nu auzise nimeni până să fie împins în faţă de partid, care la fel a trecut de la Finanţe la Fonduri Europene cu rezultate mediocre, sunt expresia unui mecanism prin care ajung oameni fără suficientă pregătire şi fără suficientă anvergură în poziţii cheie din statul român, iar rezultatele se văd.