Opinii

Sorin Pâslaru, ZF. #RomaniiTrebuieSaStie. Ce poate face mai mult Florin Cîţu pentru România în calitate de preşedinte PNL decât o poate face ca premier? Ce proiecte de ţară s-au oprit? Ce autostrăzi şi spitale nu se pot face pentru că nu este el în fruntea PNL?

Sorin Pâslaru, ZF. #RomaniiTrebuieSaStie. Ce poate face...

Autor: Sorin Pâslaru

29.07.2021, 00:06 1982

Se consumă atât de multă energie în interiorul partidului care a câştigat alegerile, PNL, pentru cine va fi şeful partidului încât aceşti oameni de sus parcă au uitat că sunt la putere mandataţi de cetăţenii României să lucreze să schimbe ţara, nu să fie în campanie electorală.

Ceea ce trebuia să fie o formalitate în interiorul partidului cu cele mai multe voturi în alegeri, un proces de care cetăţeanul de rând abia să afle, ocupă scena publică fără absolut nici o logică. Pe oameni îi intereseaza şosele, spitale, campusuri educaţionale şi poliţie eficientă, dar primesc ciorovăieli infantile.

Ce poate face mai mult pentru România Florin Cîţu în calitate de preşedinte al PNL decât o poate face ca premier? Cu ce îl încurcă faptul că nu este preşedintele PNL? Ce proiecte de ţară s-au oprit? Ce autostrăzi şi spitale nu se pot face pentru că nu este el în fruntea PNL?

De obicei devii preşedinte de partid să câştigi alegerile ca să preiei funcţia de premier şi să aplici un program de guvernare pe care îl propui oamenilor în campanie electorală. Florin Cîţu este, prin jocul politic, deja premier. Să facă ce crede că este bine pentru România atunci. Să livreze, aşa cum cere el să livreze miniştrilor.

Ce îl reţine să facă ce este necesar în ţară? Ce importanţă are dacă este sau nu preşedintele PNL? Poate schimba din funcţie orice membru al guvernului sau secretar de stat, poate emite împreună cu guvernul proiecte de legi, de ordonanţe, de ordonanţe de urgenţă? Poate.

Poate urmări cum se cheltuie banii publici pentru proiecte de infrastructură sau pentru accelerarea vaccinării? Va merge vaccinarea mai bine dacă devine Florin Cîţu preşedintele PNL?

Care este visul său pentru România? Ce vrea să facă? Să spună un proiect – un proiect fezabil în 2 sau 3 ani – pe care oamenii să îl vadă şi să spună apoi: uite, asta a făcut Florin Cîţu: 20 de campusuri şcolare de tipul Şcolii Americane din Bucureşti. A trecut munţii cu o autostradă. A creat o reţea de 100 de depozite frigorifice în cele mai mari 100 de comune producătoare de legume din ţară.

Are Florin Cîţu idei despre cum vrea să arate România peste 10 ani? Are vreun lucru care îl deranjează în această ţară şi vrea să fie schimbat? Nu ştiu – bordurile prea înalte care împiedică familiile cu cărucioare să se plimbe pe trotuare, spre o exemplu. Ceva. Orice. Cheltuielile de personal care sunt de peste 9% din PIB, dublu faţă ponderea investiţiilor în PIB. Restructurarea companiilor de stat. Da. O temă foarte bună. Dar unde este raportul trimestrial de 100 de pagini, ca la Bursă, unde să se arate ce progrese a făcut acest guvern de când este la putere la  capitolul companii de stat?

A lucrat în Noua Zeelandă, a studiat în Statele Unite? Foarte bine. Să vedem tehnicile moderne de guvernare şi de administrare. Cu obiective, cu măsurători. Cu grafice, cu tabele. Nu cu declaraţii azi de care toată lumea uită mâine.

Să vedem un proiect, două, zece cu oameni însărcinaţi să se ocupe de ele care să răspundă în faţa premierului. Cu obiective măsurabile, cu indicatori, cu KPI dacă vrea limbajul instituţiilor unde spune că a lucrat.

Cine îl încurcă să schimbe România dacă semnătura de premier îi aparţine? Ce putere are semnătura de preşedinte al PNL? Poate semna contractul pentru autostrada Comarnic-Braşov în calitate de preşedinte PNL sau o poate face deja ca premier? Unde este proiectul? Care este progresul acestuia?

Prea repede intră, din păcate, aceşti oameni într-o mocirlă a declaraţiilor şi a machiavelismului de duzină, prea repede învaţă că guvernarea se face din păcate în România cu războaie de trei zile, cu teme de care apoi nimeni nu mai ştie nimic peste o lună. Florin Cîţu, arată ce poţi renunţând. Fă întâi pentru ţară ce crezi că trebuie făcut şi aşteaptă premiul după rezultatele obţinute. Nu poate primi nimeni note înainte să predea lucrarea la catedră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO