Opinii

Sorin Pâslaru, ZF: Zarurile încă nu sunt aruncate. Diferenţa pare mare între cei doi candidaţi, dar un angajament şi o accelerare a resurselor celor care trebuie să ţină cu dinţii de drumul european al României vor putea aduce cartea câştigătoare

Sorin Pâslaru, ZF: Zarurile încă nu sunt aruncate....

Autor: Sorin Pâslaru

11.05.2025, 17:30 3707

România trece astăzi printr-o perioadă complicată, însă drumul spre dezvoltare nu poate fi oprit.

Indiferent cine va ieşi câştigător peste două săptămâni, oricare dintre cei doi candidaţi, legăturile României cu Uniunea Europeană, cu celelalte ţări ale lumii nu pot fi rupte. De la primul minut al dimineţii şi până când oamenii merg la somn, orice lucru pe care îl fac este legat profund de relaţii comerciale internaţionale şi de legăturile economiei locale cu exteriorul.

Şi este absolut parodoxal să vezi că oamenii utilizează cele mai performante gadgeturi şi software-uri – telefoane mobile, laptopuri, reţele sociale - obţinute tocmai din comerţ liber, din libertate economică, din investiţii străine şi din faptul că ideile, mărfurile, banii, oamenii pot circula liber, pentru a-şi imagina că prin izolare ar putea obţine o viaţă mai bună.

Şi este paradoxal că tocmai cei plecaţi din România, care şi-au dat o şansă mai bună pentru viaţa lor beneficind de integrarea României în Uniunea Europeană şi de mersul României către Vest pornit de fapt de la jumătatea secolului al XIX-lea, odată cu mişcarea paşoptistă, tocmai aceştia se gândesc acum la izolare. 

Este bine într-un fel că apele s-au clarificat. Cum se spune, ori albă ori neagră. Oamenii nu mai vor griul de până acum, la adăpostul căruia partidele de la guvernare, sub alibiul stabilităţii, nu au făcut decât să ducă acelaşi tip de politică cu orizont redus.

Zarurile încă nu sunt aruncate.  Diferenţa pare mare între cei doi candidaţi, dar un angajament şi o accelerare a resurselor celor care trebuie să ţină cu dinţii de drumul european al României vor putea aduce cartea câştigătoare. 

Toţi se întreabă: dar cum am ajuns aici? Am ajuns aici pentru că s-a cumulat la vârful societăţii româneşti un dispreţ pentru oamenii aşa-zis simpli.  Am ajuns aici pentru că mulţi din cei care au puterea economică şi puterea intelectuală au spus: nu e treaba noastră să ne implicăm şi în administrarea societăţii. Nu este treaba noastră să investim în mass-media. Nu este treaba noastră să sprijinim ziarele, să sprijinim profesioniştii informaţiei, cei care au misiunea să ţină drept drumul României spre dezvoltare prin întrebările şi articolele lor.

S-a ajuns aici pentru că liderii partidelor istorice, PNL şi PSD, şi-au pierdut ingenuitatea de a se gândi în primul rând la oameni atunci când iau decizii.  Sau poate nu au avut o niciodată. Oamenii simt atunci când cei care îi conduc nu sunt cu mintea la ei, chiar dacă avem o îmbunătăţire a condiţiilor economice în ultimii 10 ani.

Iată pensionarii României. Sunt 5 milioane de pensionari, iar 80% dintre aceştia au beneficiat de o creştere a pensiilor asumată de actualul guvern cu riscul de a duce economia şi deficitul bugetar în derapaj, dar la vot nu s-au văzut. Şi ei vor altceva. Toată lumea vrea altceva.

La fel, probabil că nici profesorii şi doctorii şi asistentele din sistemul public nu au fost mulţumiţi, deşi câştigă mai mult. Sutele de mii de profesori şi zecile de mii de doctori şi sutele de mii de asistente, deşi au beneficiat de creşteri substanţiale ale veniturilor în ultimii 5-7 ani, nu şi-au dat votul actualei coaliţii.

De ce oamenii îşi contestă liderii care au căutat totuşi să îmbunătăţească condiţiile financiare, asta va trebui văzut. Vor analiza psihologi, sociologi.  Cert este că atunci când nu dai sufletul oamenilor, atunci nici oamenii nu îţi dau sufletul lor.

Izolaţionismul apare din izolare. Ura apare din neglijenţă şi nepăsare. Scriitorul american William Faulkner a spus la un moment dat: „Dacă oamenii ar fi ascultaţi, jumătate din crimele de pe Pământ nu ar mai avea loc”.

La cinism se răspunde cu cinism. Clasele conducătoare ale României culeg într-un fel ce au semănat în aceşti ani. Nu este de ajuns să faci. Trebuie să arăţi că îţi pasă. Ceea ce se întâmplă acum este o reacţie la nepăsarea pe care o percep oamenii de la cei care conduc această ţară. Iar cine are puterea şi ştiinţa să nu stea deoparte în aceste zile, ci să vină în fiecare zi în Piaţa Victoriei şi să arate că există. La ora 12.00 în fiecare zi, în al doisprezecelea ceas pentru România. Lăsaţi totul, că arde. Veniţi să vă arătaţi susţinerea pentru libertate economică, pentru prosperitate, pentru antreprenoriat, pentru educaţie, pentru ştiinţă, pentru viitor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels