Opinii

Sorin Petre, PwC: Valoarea ofertelor publice iniţiale (IPO) de pe bursele europene din trimestrul al doilea a atins cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu

Sorin Petre, Partener PwC România

Sorin Petre, Partener PwC România

Autor: Sorin Petre, Partener PwC România

05.08.2022, 11:25 113

Listările de acţiuni la bursele din Europa au atins cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani, înregistrând o scădere considerabilă în al doilea trimestru din 2022 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de aproximativ 80% în ceea ce priveşte numărul de oferte publice iniţiale (IPO), de la 142 în T2 2021 la 29 în T2 2022, şi o contracţie de cca. 91% în ceea ce priveşte totalul veniturilor brute din IPO de la 23,1 miliarde euro în T2 2021 la 2,1 miliarde euro în T2 2022. Această scădere dramatică este strâns corelată cu deteriorarea condiţiilor de piaţă, iar o revenire este de aşteptată abia anul viitor, arată raportul PwC IPO Watch Europe Q2 2022.

În al doilea trimestru al acestui an, au avut loc vânzări semnificative de acţiuni pe fondul condiţiilor de piaţă care s-au deteriorat rapid, dar şi ca urmare a creşterii ratelor dobânzilor, a inflaţiei şi a încetinirii creşterii economice, exacerbate de conflictul militar din Ucraina şi de blocajele din China. În contextul volatilităţii observate pe piaţă dar şi al aşteptărior privind o recesiune, pieţele  de capital au fost puternic afectate iar indicii principali ai acestora aproape că au anulat, în prima jumătate a anului 2022, câştigurile obţinute din ultimul an, cu excepţia FTSE 100, un indice puternic din domeniul energiei şi al materiilor prime. 

Multe IPO-uri au fost amânate sau anulate iar aşteptările pentru perioada următoare sunt marcate de o doză de incertitudine până când se va reduce decalajul dintre opiniile investitorilor şi cele ale emitenţilor cu privire la evaluările de pe piaţa de capital. Astfel, mulţi participanţi de pe piaţă consideră acest context ca o resetare necesară a (re)evaluării acţiunilor.

Raportul realizat de PwC arată că, cel mai probabil, o revenire pe acest segment de piaţă va avea loc abia anul viitor, deşi sunt companii care se pregătesc pentru listări publice şi este de aşteaptat să existe unele încercări limitate de a accesa acest segment în al doilea semestru al anului 2022. 

Cel mai mare IPO din Europa în T2 2022 a fost cel al companiei Industrie de Nora (listare la 474 milioane euro), un producător italian de hidrogen verde care a propulsat Borsa Italiana pe prima poziţie în topul burselor europene, în funcţie de valoarea IPO-urilor. Pe bursa Nasdaq Nordic Stockholm au fost înregistrate 5 IPO-uri (total 322 milioane euro) în urma cărora această bursa a ocupat poziţia a doua, fiind apoi urmată de Euronext Paris tot cu 5 IPO-uri (total 305 milioane de euro). 

Şi la nivel global, apetitul de investiţie pe piaţa de IPO-uri a rămas fragil în al doilea trimestru 2022, numărul de listări atingând cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani. Mai mult, scăderea dramatică a IPO-urilor este foarte vizibilă în T2 2022 când au fost închise cu succes doar 232 de listări (valoare totală din IPO-uri de 36,6 miliarde dolari) faţă de aceeaşi perioada a anului trecut când au fost înregistrate 631 de listări (valoarea cumulată de 133,1 miliarde dolari).

Cel mai mare IPO la nivel global în acest trimestru a fost cel de 6,1 miliarde de dolari al companiei Dubai Electricity and Water Authority (DWEA), al cărei preţ a fost stabilit pe piaţa financiară din Dubai.

IPO Watch Europe analizează toate IPO-urile noi de pe piaţa primară de pe principalele pieţe bursiere şi segmente de piaţă din Europa (inclusiv bursele din Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ţările de Jos, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Spania, Suedia, Elveţia, Turcia şi Regatul Unit) trimestrial.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO