Opinii

Speranţa în piaţa de fuziuni şi achiziţii vine tot de la micile afaceri

Speranţa în piaţa de fuziuni şi achiziţii vine tot...

Autor: Ioana David

01.04.2015, 18:44 309

La începutul unui nou ciclul de creştere economică, aşa cum este cel în care România se află acum, activitatea fondurilor de investiţii ar trebui să “duduie”. Ele ar trebui să fie primele care “miros” oportunităţile, care ies la vânătoare de companii în plină ascensiune şi care îşi asumă, înaintea oricărui investitor strategic, un pariu pentru perioada următoare.

Însă directorii de investiţii ai fondurilor prezenţi la evenimentul ZF TOP TRANZACŢII au fost cei mai rezervaţi. Ori la o discuţie despre piaţa de fuziuni şi achiziţii ei ar fi trebuit să fie cei mai vocali. Nici istoric fondurile de investiţii nu au riscat prea mult în România, preferând să meargă în domenii rezistente la criză şi care au confirmat în alte state.

De cealaltă parte, cei mai optimişti şi mai “flămânzi” după creştere sunt proprietarii micilor afaceri, care vor să se impună pe piaţă şi simt că e un moment pe care nu îşi pot permite să-l piardă. Vor să se afirme, vor să vorbească, sunt deschişi la orice discuţie despre finanţare şi la orice oportunitate de creştere.

Sunt “lupii tineri” din economia românească, cei care fac parte din acea nouă pătură de antreprenori de care România are nevoie pentru a creşte. Şi vor ajunge să discute cu fondurile de investiţii o vânzare la preţuri mult mai mari faţă de cele pe care le-ar accepta acum.

Ei sunt prea mici acum pentru vechii investitori financiari obişnuiţi cu afacerile bune pe care le făceau înainte de criză. Ori vânzarea unor afaceri precum Terapia este puţin probabil să se repete în perioada următoare. Iar oportunităţile care ar putea să apară în domenii “sigure” vor fi vânate de toată lumea, deci preţul va creşte şi va fi nevoie şi de mai multă “muncă” odată încheiat deal-ul pentru creşterea viitoare.

Cu excepţia discuţiei legate de activitatea fondurilor de investiţii, participanţii la evenimentul ZF TOP TRANZACŢII s-au arătat optimişti, afişând planuri de dezvoltare. Banca Transilvania vrea să facă noi achiziţii, vor începe tranzacţiile în agricultură, în servicii financiare vânzările de portofolii neperformante se vor intensifica, preţurile acestora cresc iar consultanţii primesc zilnic telefoane pentru a fi întrebaţi de noi oportunităţi.

Se întâmplă deci lucruri în partea de jos a pieţei, acolo unde se formează noua pătură de antreprenori, dar şi la vârf, acolo unde se discută noi listări sau tranzacţiile cu mall-uri. “Suferă” însă pătura de mijloc a companiilor, cea unde fondurile îşi caută ţintele de investiţii şi unde ar fi nevoie de mai multă încredere în dezvoltare.

Cine îşi doreşte să câştige peste câţiva ani ar trebui să fie gata să-şi asume acum câteva riscuri, să fie mai vizibili şi să încerce să educe acea pătură de antreprenori despre care spun că sunt inabordabili.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO