Opinii

Ştefan Fusea, proprietar Titan Grup Brăila: Propun folosirea temporară de tichete de catering pentru cei care nu au sursă de venit suficientă asigurării de alimente. Este nevoie de refacerea circuitelor economice funcţionale acolo unde este posibil

Ştefan Fusea, proprietar Titan Grup Brăila: Propun folosirea temporară de tichete de catering pentru cei care nu au sursă de venit suficientă asigurării de alimente. Este nevoie de refacerea circuitelor economice funcţionale acolo unde este posibil
31.03.2020, 15:51 831

Propun folosirea temporara de tichete de catering pentru cei care nu au sursă de venit suficientă asigurării de alimente  (indiferent de motivul pentru care nu au sursa de venit) Aceste tickete sa poata fi utilizate exclusiv prin firmele de catering (de exemplu 700 lei, adica 30 tichete x 23 lei/zi). Asta inseamna strict mancare calda, proaspata. 

Aceste tichete se asigura tuturor personelor care nu au sursa de venit ca urmare a crizei covid-19 si pot constitui in cel mai scurt timp o problema sociala pentru tot restul populatiei. 

Aceasta masura reduce si nevoia de deplasare a populatie catre centrele de tip hipermarket, supermarket, singurele deschise si care oricum sunt depasite. 

AVANTAJELE STATULUI prin utilizare partiala de Tichete de Catering

1. Statul nu cheltuie in avans banii, ci la final. Statul deconteaza la final cu firmele horeca, in functie de cat au vandut, iar firmele horeca se vor finanta temporar de la banca sau vor lua materia prima cu plata la scadenta.

2. Statul economiseste parte din bani, cei care nu au musai nevoie de mancare nu vor folosi tichetele. Parte din populatie traieste la sate si e posibil sa nu aiba neaparata nevoie de acest instrument dar pentru cei de la oras este foarte folositor. Se optimizeaza foarte mult sprijinul statului, instrumentul fiind necesar si devenind eficient fix pentru categoriile care au nevoie in oerioada de criza.

3. Statul nu va achita de doua ori pentru cei pe care oricum ii hraneste in alte forme (spitale, cantine sociale, azile de batrani, etc). Daca sunt deja in spital sau carantina, unde statul le asigura deja de mancare...persoanele respective nu vor avea dreptul la tichet. Alta economie pentru stat, prin nedublarea unor cheltuieli.

*4. Statul asigura fluenta si constanta in fluxul de alimentatie zilnica ale unei categorii de populatie. Nu vor aparea situatii deja previzibile (in Italia deja sunt) de categorii sociale fara venit (o parte din cei care lucrau la negru total sau partial si intorsi in tara) care vor suferi la propriu de foame si care vor creste rata criminalitatii.

5. Statul asigura flux economic firmelor horeca, primele afectate de criza si care pot iesi astfel din somaj tehnic. Statul reduce astfel puternic subventia deja solicitata de firmele horeca, realizand mari economii. Prin aceasta masura firmele horeca vor avea asigurate tichete zilnice de la populatie (probabil se vor face abonamente in zona respectiva). Statul va putea impune iesirea din somaj tehnic a personalului horeca, poate chiar printr-o grila corelata de numarul de persoane active in functie de numarul de tichete decontate. Tichetele fiind decontate de stat, nu se va putea lucra la negru, deci angajarile de personal pot fi impuse prin aceasta grila (primesti decontare tichete daca arati ca ai personal suficient si achiti taxe pt el, tva, impozit pe profit,etc!

*6. Fluxul economic repornit prin firmele horeca, va alimenta tot lantul de furnizori, astfel va iesi din somaj tehnic si personalul firmelor care alimenteaza horeca cu materie prima, accesorii sau personal (agricultori, fermieri, firme de ambalaje, tacamuri, accesorii, firme de inchiriere personal).  Statul poate solicita firmelor horeca evidenta platilor catre furnizorii cu care lucreaza horeca, si astfel sa verifice si la aceste firme ca au scos personalul din somaj tehnic.

7. Statul se asigura ca nu se va confrunta cu lipsa de stocuri din magazine, fenomen deja existent in alte tari Lipsa de stocuri provine din ruperea lantului de la producatori pana la consumator. Firmele de horeca consumau mult de la producatori si furnizau mult catre populatie. In prezent doar veriga de hypermarkturi  nu face fata, mai ales pentru ca se intra cate 10 persone, capacitatile lor de depozitare sunt insuficiente, lumea cumpara haotic.

Prin reintrarea firelor de horeca se creeaza o retea de multe puncte de depozitare si distributie, se renunta la stocuri inutile (pentru ca daca omul stie care are siguranta mesei nu mai stocheaza), iar producatorii nu dispar si ei de pe piata. 

Per total se recreeaza un circuit economic functional, care sa acopere toate dezechilibrele provenite din schimbarea totala a fluxului dinspre producator spre consumator. In prezent sunt doar cateva canale de legatura intre producator si consumator (hypermarketuri, supermarketuri), insuficiente pentru volumul necesar. Prin tichetele acestea se asigura crearea de foarte multe canale care sa faca legatura intre producatori si consumatori.

AFACERI DE LA ZERO