Opinii

Şuncă...

Şuncă...

Autor: Iulian Anghel

08.06.2018, 16:54 4248

Când eram copii, pe la poarta casei noastre venea, din când în când, o ţigancă. Uneori singură, alteori cu puradeii după ea.

Stătea smerită după gard şi mai zgâlţâia din când în când: “Şuncă!”

Tatăl meu, care era un om foarte bun, îi dădea două- trei ouă de la găinile noastre şi o sită de mălai şi un leu sau doi.

Dar ea repeta: “Şuncă!”

Acasă, iarna, tăiam un porc de Crăciun cum făcea toată lumea, dar noi, copii, nu ne omoram cu carnea. La pod, la afumat, toată şunca porcului era acolo, iar ţiganca ştia. Tatal meu îi dădea câte o bucată, cam de o palmă lungime, pentru că şi el ştia că va veni şi săptămâna viitoare şi s-ar fi simţit aiurea ca ţiganca să-i ceară şuncă şi el să nu aibă.

Nu am televizor în casă de zece ani. Nu-mi trebuie. Nu-mi trebuie să văd că, ceea ce ştiam acum 30 de ani că e bine, azi e rău. Nu-mi trebuie să văd la PROTV că cei mai amărâţi dintre oamenii de pe lumea asta sunt putori care nu vor să muncească.

Sunt un om cu profunde convingeri liberale. Nu voi ieşi niciodată la pensie, pentru că nu vreau. Vreau să mor în picioare.

Dar, când zilele trecute profesorul Cristian Păun de la ASE, consilier al preşedintelui PNL, a propus drept program electoral al PNL reducerea salariului minim pe economie de la 1.450 de lei la 1.000 de lei drept soluţie pentru redresarea României, eu m-am cutremurat.

Mi-am adus aminte de “Şuncă” şi de surorile mele. Una dintre ele lucrează la Tecuci şi face naveta zilnic Iveşti- Tecuci - în total cam 12 ore pentru salariul minim pe economie. Iar bărbată-su lucrează pe aiurea, prin Italia, fără contract de muncă şi fără soluţie pentru viitor.

O altă soră a mea şi-a luat câmpii şi lucrează şi ea ca asistentă medicală prin Italia, cărând doi copii după ea, pentru că salariul minim din România, pe care îl primea, nu i-ar fi ajuns nici dacă, în puţinele ore libere, s-ar fi repezit cu mâna intinsă la gardul altuia: “Şuncă!”

Astea sunt din viaţa mea, dar dramele sunt multiplicate la milioane în România.

Acum, profesorul Păun îmi reproşează că eu nu i-am citit bine pe clasicii economiei. Mi-a trimis un link de la Mises Institute, ca să-mi intre mie bine la cap ce este liberalismul.

În proiectul lui de guvernare al PNL, dl Păun nu propune doar reducerea salariului minim pe economie, ci şi tăierea celor 300 de lei pe care cele mai amărâte familii din România le primesc drept ajutor social. În numele liberalismului şi a lui Ludwig von Mises.

Îl asigur pe dl Păun că ştiu ce este liberalismul şi vreau să ştie că mereu am votat cu PNL, de când mă ştiu.

Niciodată însă nu-i vei putea convinge pe clasicii nebuniei şi niciodată pe nebuni de nebunia lor.

Liberalismul nu înseamnă lipsa de umanitate.

Liberalismul nu înseamnă să-l laşi în singurătatea lui pe cel mai singur.

Liberalismul nu însamnă că, atunci când cineva îţi cere ajutorul, tu sa-i întinzi” Calculul economic în societatea socialistă”.

Desigur, nu l-am citit bine pe Ludwig von Mises.

Sunt un socialist vopsit.

“Şuncă!!”

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO