Opinii

Te iubesc România pentru că eşti singura ţară din lume care plăteşti ca lumea să râdă de tine

Te iubesc România pentru că eşti singura ţară din lume care plăteşti ca lumea să râdă de tine

Foto: Gabriel Pantiru

Autor: Iulian Anghel

13.08.2012, 15:51 5295

Rectificarea bugetara taie 2 mld. lei de la veniturile planificate din atragerea fondurilor europene. Cand, in urma cu vreun an, ZF a spus ca Romania da mai mult UE decat ia, Guvernul a sarit cu un comunicat suparat in care detalia fondurile primite de Romania de la Uniune de la Isus Hristos incoace.

In urma cu trei luni Florin Georgescu a negociat cu FMI majorarea deficitului bugetar cu un amarat fragment de procent de 0,3% din PIB ca sa acopere la fel de amaratul procent de majorare a salariilor bugetarilor cu 8%.

Dar, deodata, jumatate de miliard de euro sunt stersi din catastife - nu mai sunt ca venituri si gata. Iar Guvernul aproba scoaterea banilor din Trezorerie - 400 mil. lei - ca sa acopere proiectele incepute si care trebuia impinse inainte cu banii UE care nu mai vin.

Romania are contributia obligatorie la UE de 1% din Produsul National Brut (nu mai socotim alte maruntisuri), adica in jur de 1,2 mld. euro anual. Ar fi trebuit sa ia de trei ori inapoi, pe an. Finantele platesc banii, banii astia sunt opriti din taxe. Dar alti bani nu se intorca in Romania. Drept urmare, leul o ia la vale, deriva leului si inflatia vor face o ciorba de neinghitit din toata majorarea salariala decisa de social-democratii lui Victor Ponta.

Cresterea economica este dusa in jos, spre 1% din PIB ceea ce nu ofera speranta de nici doi lei. De unde vor fi majorate salariile in iarna cu inca 7-8%? Din deficit?

De cate ori am pus problema asta, problema fondurilor UE, ipoteza verificata ca prostia Romaniei, a optuzilor chiori, ne costa pe fiecare la buzunar, de fiecare data slujbasii statului din ministere ne-au privit chioras. De ce intrebati?

Am cautionat, personal, ideea ca fondurile europene sunt "gratis". Rectific. Nu sunt gratis, sunt foarte scumpi banii astia. In lumina a ceea ce am spus mai sus. Dam salarii iluzorii, cu banii taiati din investitii.

Guvernul Boc se tavalea de durere: nu atragem fonduri UE pentru ca oamenii sunt prost platiti! Am cerut Guvernului de atunci, printr-o adresa oficiala, sa ne spuna care este volumul de salarii platit angajatilor angrenati in atragerea fondurilor UE. Doar ca sa ne facem o idee. Am cerut sa ne spuna numarul de salariati. Raspunsul (neoficial) pentru ca nimeni nu si-a asumat public asta: Nu stim! Intrebati la fiecare minister! Premierul nu stia numarul de angajati pe fonduri europene!

Premierul Ponta s-a dus la Bruxelles la Consiliul European si a batut palma pentru planul de crestere economica a lui Francois Hollande: 130 mld. euro. Nu sunt bani multi. Dar sunt bani. Toata lumea a fost de acord, ca, de, nu doare pe nimeni burta de la ficat de gasca.

De unde vin banii astia, totusi, ca nu are Francois tiparnita de bani?

Din fondurile necheltuite de Romania si de alti fraieri.

Cat ar fi insemnat in economie 500 mil. euro de la UE? Ar fi insemnat 1.000 de locuri de munca?

In Piata Unirii (in spatele ei) unde intorc tramvaiele la sase de dimineata veti vedea oameni stand cu fundul pe caldaram. II stiu pentru ca veneam cu tramvaiul 14 cand lucram in spate la Cocor. Si ma intriga.

Atatia oameni stand degeaba? Nu , asteptau si asteapta, zi de zi, pe cineva ca sa-i inchirieze cu ziua.

Mai uit pe toate ziarele din Franta, din Anglia, din Germania. Au trecut de la analiza serioasa a situatiei politice la mistouri. Nici nu poti altminteri, daca nu ar face asta as crede ca sunt prosti. Cand deficitul de cont curent ti-a fost salvat de amaratii care lustruiesc cu fundul caldaramuri prin orasele nenorocite ale Europei in cautarea unui job de o zi, cand tie nu-ti pasa si spui ca ei nu conteaza nici macar la cvorum, eu ce sa cred?

Lasati-l pe Hollande sa contruiasca job-uri in Franta cu banii pe care Romania nu-i va mai primi de la UE in cadrul asa-numitului proces de "dezangajare" Lasati-i pe amarati cu fundul pe treptele din spatele Unirii. Lasati-ii sa faca misto, si nu va mai imnuriati.

Nici un sacrificiu nu e destul pentru ca social-democratia sa triumfe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO