Opinii

Tendinţe în materie de concurenţă în anul 2020

Opinie Georgeta Gavriloiu şi Cătălin Suliman, Filip & Company:

Tendinţe în materie de concurenţă în anul 2020

S-a creat o tradiţie în privinţa articolelor care încearcă să anticipeze dezvoltările în zona de concurenţă. Consiliul Concurenţei rămâne una dintre cele mai puternice autorităţi, cu experienţă bogată şi renume format, în special prin sancţiunile mari aplicate în ultima perioadă. Anul 2019 a fost unul de tranziţie, urmând după un an cu amenzi semnificative, 2018 fiind al doilea în topul amenzilor totale aplicate de autoritate.

Este de apreciat faptul că autoritatea de concurenţă a dedicat resurse în aspectele de conformare (spre exemplu, proiectul Caravana Concurenţei sau realizarea ghidului de conformare pentru asociaţii), dar şi prin faptul că a realizat o serie de proiecte ce conduc la transparentizarea anumitor sectoare din economie, un exemplu fiind Monitorul preţurilor din zona de retail alimentar sau comercializarea de carburanţi.

În ceea ce priveşte investigaţiile finalizate în anul 2019, cazurile notabile sunt: i) în domeniul distribuţiei de gaze naturale (Distrigaz Sud Reţele sau Premier Energy), ii) în domeniul farmaceutic (Roche Romania) sau iii) în domeniul infrastructurii de comunicaţii  (Netcity Telecom SRL).

De asemenea, anul 2019 a adus declanşarea de investigaţii şi analize noi, cele mai importante fiind cele pe piaţa serviciilor adiacente furnizării de gaze naturale (posibilul abuz de poziţie dominantă al Delgaz Grid, parte al grupului EON, prin aplicarea unui tratament diferenţiat în relaţia cu operatorii autorizaţi să efectueze verificări şi revizii tehnice ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale), pe piaţa lemnului prin extinderea investigaţiei existente şi cu privire la alte societăţi, pe piaţa producţiei de  producţiei de gaze (prin analiza asupra Petrom şi Romgaz) sau extinderea investigaţiei privind reparaţiile auto şi asupra unor asiguratori, societăţi de leasing sau producători auto.

Este esenţial pentru autoritatea de concurenţă să asigure, pe cât posibil, stabilitate în privinţa deciziilor sale şi a modului în care analizează anumite practici şi potenţialele efecte ale acestora pentru a accentua prevenţia.

Înclinarea balanţei către zona sancţionatorie, în lipsa unor probatorii clare şi puternice ar putea pune sub semnul întrebării rigoare analizelor realizate de autoritate şi poate aduce incertitudini în diferite pieţe, în care agenţii economici ar decide să adopte poziţii ultraconservatoare care sunt în detrimentul investiţiilor, cercetării - dezvoltării sau inovaţie.

Transparentizarea pieţelor nu poate fi combinată cu sancţionarea unor simple schimburi de informaţii în lipsa unor alinieri pe strategii, preţuri sau cantităţi viitoare. În caz contrar, există un risc semnificativ de pierdere a elementului de informare şi ghidaj, pe care practica decizională a Consiliului Concurenţei reuşise să o aducă în mediul economic. Buna reputaţie a autorităţii, precum şi duritatea sancţiunilor în materie de concurenţă ar trebui să conducă la aplicarea de amenzi în situaţii în care încălcarea regulilor de concurenţă este clară, uşor de explicat şi de înţeles de către agenţii economici, caz în care sancţiunile aplicate îşi ating şi rolul preventiv, servind drept exemplu pentru toţi agenţii economici.

Pe de altă parte, se poate observa că există o coloborare strânsă la nivelul autorităţilor de concurenţă europene, cât şi cu autoritatea europeană, existând acţiuni şi analize similare celor realizate de Comisia Europeană (spre exemplu, analiza în sectorul de ecomerce sau platformelor, analizele sectoriale de tip Big Data etc.).

Prezentăm în cele de mai jos unele tendinţe şi zone de urmărit în anul 2020. Proiecţiile de mai jos se bazează pe analiza activităţii Consiliului Concurenţei din ultimii ani.  


    Investigaţii de încălcare a legii concurenţei

După un an de relativă linişte, în care sancţiunile sau fost mai reduse decât în anii anteriori, pentru 2020 ne aşteptăm la două tendinţe majore. În primul rând, este de aşteptat ca o serie de investigaţii importante să fie finalizate în anul 2020 (ne aşteptăm ca tiparul activităţii autorităţii de concurenţă în privinţa investigaţiilor să se modifice uşor,  dinspre finalizarea majorităţii cazurilor la final de an către o finalizare temporizată, pe parcursul întregului an). În al doilea rând, ne aşteptăm la o creştere a numărului de investigaţii noi faţă de anul 2019. Această aşteptare are la bază şi faptul că mai multe investigaţii importante vor fi finalizate şi autoritatea are resurse disponibile pentru a demara noi investigaţii.

La ce să ne aşteptăm în anul 2020: Numărul de investigaţii noi se va situa probabil peste media ultimilor ani, şi anume, preconizăm declanşarea a cel puţin 15 noi investigaţii în anul 2020.

De asemenea, ne aşteptăm la o creştere a numărului de sesizări şi plângeri, precum şi a unor noi investigaţii declanşate din oficiu. Termenul mediu de finalizare al unei investigaţii va fi menţinut la cel puţin 3 ani de investigaţie, ţinând cont de faptul că există o serie de cazuri complexe, cu multe părţi, în care este necesar un probatoriu corespunzător şi care pot genera probleme de logistică.

De asemenea, ne aşteptăm la finalizarea unor investigaţii mai vechi în domeniul asigurărilor, serviciilor financiare, retail, IT&C, industria lemnului sau maşini agricole.

În privinţa investigaţiilor şi analizelor noi, anticipăm că domeniile-cheie ale activităţii economice care vor fi vizate, vor fi, în special, domeniul financiar, domeniul farmaceutic, sectorul materialelor de construcţii şi zona de tehnologie şi IT, precum şi aspectele ce ţin de licitaţiile publice. În plus, unele acte normative şi măsuri economice vor necesita analize şi puncte de vedere din partea autorităţii de concurenţă.


    Investigaţii sectoriale

Investigaţiile sectoriale au fost şi rămân mijlocul cel mai eficient pentru cunoaşterea unei pieţe de către autoritatea de concurenţă. Acest mecanism, folosit destul de des de Comisia Europeană, a fost preluat şi la nivel naţional existând o tendinţă de creştere a numărului de investigaţii sectoriale.

În anul 2019, au fost continuate o serie de investigaţii sectoriale, cele mai importante fiind cele din domeniul farmaceutic (medicamente eliberate fără prescripţie medicală şi suplimente alimentare), cea privind serviciile de arhivă electronică sau analiza în privinţa Big Data.

La ce să ne aşteptăm în anul 2020: În anul 2020 ne aşteptăm la păstrarea tendinţelor de cunoaştere a unor segmente de piaţă, în special cele care privesc tehnologii noi sau inovaţii. De asemenea, ne aşteptam ca sectorul IT, precum şi cel privind serviciile financiare să rămână în vizorul autorităţii de concurenţă. În plus, sectoarele cu impact asupra populaţiei (energie electrică, gaze naturale, carburanţi, medicamente şi servicii medicale, comerţ online, servicii de transport) vor prezenta un interes crescut de analiză din partea Consiliului Concurenţei (fie că discutăm despre analize mai extinse, fie unele care privesc numai anumite elemente ale acestor sectoare – cum a fost, spre exemplu, analiza realizată de autoritate cu privire la campaniile Black Friday).

    Inspecţii inopinate

În anul 2019, Consiliul Concurenţei a continut să utilizeze instrumentul inspecţiilor inopinate. De asemenea, inspecţiile de tip forensic au rămas atractive pentru autoritate.

La ce să ne aşteptăm în anul 2020: Deşi este dificil de estimat dacă numărul inspecţiilor inopinate va creşte, este de aşteptat ca acestea să rămână principalul mijloc de colectare de informaţii de către autoritatea de concurenţă. De asemenea, complexitatea acestor proceduri necesită pregătire specială, abordarea inspecţiilor inopinate rămânând un subiect important în orice program de conformare cu regulile de concurenţă.

Tocmai de aceea, complexitatea programelor de conformare a crescut, acestea fiind extinse la toate palierele de management ale societăţilor şi acoperind întreaga paletă de comunicare a societăţii cu pieţele relevante pe care operează.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO