Opinii

Ucraina, România şi autonomia europeanã

Ucraina, România şi autonomia europeanã
21.03.2022, 12:08 285

Acum 8 ani, publicasem un articol în Ziarul Financiar despre cum ne-a schimbat situaţia din Ucraina. Recitind acel material acum, costat predictabilitatea de acţiune a principalilor actori implicaţi.

Aşa cum ştim, criza a escaladat enorm în ultima lunã, iar populaţia ucrainiană trăieşte un coşmar existenţial. Europa se mişcă în continuare mai încet decât SUA în relaţionarea cu Rusia. Proximitatea geografică şi întrepătrunderea politico-economică nu este totuşi o scuză în a tolera o invazie care aminteşte mai mult de secolele trecute decât de prezent. În Vestul continentului s-a creat o mişcare fantastică pentru a sprijini Ucraina, dar şi ţările din Est, aflate în prima linie a recepţionãrii de refugiaţi. Simpatia este inspirată din valorile societăţii europene, dar este accentuată şi de un sentiment de vinovăţie faţă de poporul ucrainean.

În al doilea rând, efectul asupra mediului internaţional nu a evoluat din punct de vedere al Organizaţiei Naţiunilor Unite, sistem blocat prin vetoul în Consiliul de Securitate de care dispun SUA, China şi Rusia. Fără doar şi poate, NATO s-a resuscitat, SUA realizează importanţa unei poziţionări în forţă  faţă de Rusia, iar China este prudentă, aşteptând ca un terţ că ceilalţi doi - Vestul şi Rusia - să se slăbească reciproc. Reapare şi eterna problemã a operatorilor în materie de energie din afara Europei, curtaţi de o nouă clientelă (pentru LNG - liquid natural gas - şi nu numai).  

În al treilea rând, ce înseamnă rãzboiul din Ucraina pentru România? Înseamnă, ca orice criză, atât pericol cât şi oportunitate. Pericol nu atât pentru graniţa noastră (să nu uităm de miza articolului 5 din carta NATO), cât pentru legătura noastră frăţească cu Republica Moldova, care este expusă, chiar dacă nu la fel de puternic ca şi Ucraina. Oportunitate, căci arătăm că trecem cu brio botezul de ţară europeană responsabilă. Să remarcăm în acest context şi schimbarea de abordare a Bruxelles-ului faţă de guvernul polonez, care prin utilizarea NATO face parte acum din nucleul dur european. Pentru România, greul de abia acum urmează, dar avem un potenţial real de succes. Politica de apărare europeană, integrarea refugiaţilor ucrainieni, aprovizionarea energetică, resursele minerale, politica agricolă comună, dosarul Schengen, bugetul euro trebuie să fie pietrele de temelie pentru o abordare de succes. Multe dintre aceste teme fac deja parte din planul de autonomie strategică europeană, deci momentul este perfect.

Dan LUCA conferenţiază în universităţi din Bruxelles şi Bucureşti. Este autorul cãrţii “Mapping the Influencers în EU Policies”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO