Opinii

Un an de la reducerea CAS cu 5 puncte procentuale. Pentru toţi “savanţii” în economie care au hulit măsura

Un an de la reducerea CAS cu 5 puncte procentuale. Pentru...

Autor: Ioana Petrescu

02.10.2015, 18:44 11882

Reducerea CAS a împlinit un an pe 1 octombrie. Vă mai aduceţi aminte aceste declaraţii despre CAS?

 

Traian Băsescu, fost preşedinte al României:

"Politicienii care au făcut-o demagogic, mincinos, fără să îi intereseze sau ştiind că nu există resursa, dar făcând-o, aş vrea să îi văd la anul. Anul acesta vor merge în alegeri, dar as vrea să îi văd în 2015-2016”

Consiliul Fiscal:

“În condiţiile în care propunerea legislativă ar fi adoptată fără măsuri de compensare a efectelor bugetare negative, nu numai că atingerea obiectivului pe termen mediu în anul 2015 apare drept virtual imposibilă, dar ar exista un risc ridicat de înregistrare a unui derapaj major în politica fiscal bugetară, de natură să apropie periculos poziţia bugetară de pragul de declanşare a procedurii de deficit excesiv (3% din PIB)”

Mihai Bogza, preşedintele Consilului Investitorilor Stăini

 "Trebuie să vedem un an în care această reducere se manifestă integral, în 2015, şi dacă nu va fi însoţită de alte măsuri fiscale, care să crească presiunea pe mediul privat. Ne temeam că la anul ni se va lua cu două mâini ce ne-a fost dat în astea trei luni. Ne temem că nici în 2015, în condiţiile în care există presiuni pe buget, ca urmare a scăderii CAS, nu se va face altceva decât să se crească fiscalitatea"

 

O sa crească fiscalitatea, vom intra în derapaj economic şi procedura de deficit excesiv, se va duce ţara de râpă, vom muri toţi de foame şi sete.  Nişte demagogi ignoranţi de realitatea economică am fost numiţi toţi cei care am susţinut măsura reducerii CAS la angajator. Şi fără dubiu, pentru mine, personal, aplicarea ei a însemnat suicid de imagine publică. N-am să scap prea curând de “fantoma” infamului şi îndelung discutatului filmuleţ de la Cotroceni, întâlnirea dintre mine, premier şi preşedintele Băsescu. Dar acum, la un an de la introducerea măsurii, pot să spun adevărul meu: la Cotroceni am apărat! Având în spate experienţa retragerii de la transparenţă a noului Cod Fiscal, în vara lui 2014, doar pentru că nişte publicaţii s-au apucat să facă interpretări de-a dreptul tâmpite din textul Codului, textele puse spre dezbatere publică au fost retrase de pe site-ul ministerului de Finanţe şi lăsate pentru 2015. În acel moment am preferat să fac tot ce-mi stă în putinţă ca CAS-ul să nu aibă aceeaşi soartă. Aşa că am tăcut şi am apărat o măsură în care am crezut fără tăgadă de la început. Am plătit scump încăpăţânarea de a face un lucru bun.

Acum că a trecut un an de la eveniment, acum că avem cifrele şi rezultatele economice şi financiare, sper că închid gura multor “fani” care m-au făcut cu ou şi cu oţet prin toate emisiunile la momentul respectiv.

Spuneam în urma cu un an, şi la Cotroceni, şi în discursurile din Parlament, şi la televizor şi la întâlnirile cu mediul de afaceri, că reducerea CAS este sustenabilă, că nu va fi eliminată după alegeri, nu vom introduce taxe noi, avem bani pentru ea pentru că îmbunătăţim colectarea la ANAF, vom atinge MTO (obiectivul pe termen mediu) şi că va duce probabil la creşteri de salarii şi de investiţii.

Un an de CAS redusă la angajator. Cum arată economia:

CAS redusă este încă în vigoare.

Nu s-au introdus taxe noi care să compenseze reducerea CAS. Nu am renunţat la cota unică şi nu avem de gând. Ba chiar am mai redus nişte taxe faţă de ce se discuta în octombrie anul trecut: am redus TVA şi la serviciile turistice all inclusive şi la alimente.

Colectarea s-a îmbunătăţit. ANAF-ul a lucrat mai bine şi a colectat mult mai bine. În primele 8 luni din 2015, ANAF a colectat mai mult cu 8,6%, faţă de primele 8 luni din 2014, asta însemnă 10,36 miliarde în plus la bugetul de stat. Felicitări ANAF-ului! Conform Ministerului Finanţelor Publice, veniturile bugetare (adică cele colectate de ANAF şi alte venituri la bugetul de stat) la 31 august 2015 au crescut cu 9,7% faţă de acceaşi perioadă din anul precedent. Avem cu 13,26 miliarde mai mult în acest an decât în anul precedent. 

Deficitul bugetar este în ţintele stabilite cu partenerii internaţionali. Deficitul bugetar aferent anului trecut a fost de 1,85% şi am atins şi MTO-ul. Bugetul pe acest an a fost realizat cu  CAS redusă, cu un deficit de 1,83%, menţinând MTO. Acest buget a fost validat de FMI şi Comisia Europeană. În acest moment nu avem nicio teamă că aceste ţinte de deficit nu vor fi îndeplinite, din moment ce avem un excedent de 0,92% după 8 luni. Deci nu am dus bugetul de râpă. Şi nici nu am intrat în procedura de deficit excesiv care aducea atâţia fiori reci pe şira spinării rafinate a Consilului Fiscal.

Salariile au crescut. Din octombrie 2014 până în prezent, câştigul salarial a crescut în fiecare lună relativ la aceeaşi perioadă a anului trecut. De exemplu, în ultimul comunicat de presă al Institutului Naţional de Statistică pe acest subiect, se arată că salariul mediu nominal net a crescut în iulie 2015 cu 7,56% comparativ cu iulie 2014. Preţurile nu au crescut în această perioadă şi, ca atare, creşterea câştigului salarial real a fost de 9,4%. 

Investiţiile au crescut. Mai spuneam anul trecut că prin reducerea CAS stimulăm investiţiile private. Într-adevar, conform INS, invesţiile nete au crescut cu 7,2% în primul semestru din 2015, relativ cu aceeaşi perioadă din anul anterior.

La un an de la reducerea CAS, cred că este evident cine a greşit. Sper ca, pe viitor, cei care nu au trecut pe la Harvard şi nici prin fotoliul de ministru de finanţe să nu îmi mai dea lecţii de economie!

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO