• Leu / EUR4.9417
  • Leu / GBP5.7906
  • Leu / USD4.6288
Opinii

Valul global de fuziuni şi achiziţii continuă. Cum se resimte acesta în România

Valul global de fuziuni şi achiziţii continuă. Cum se resimte acesta în România

Autor: Anda Rojanschi

10.01.2018, 15:16 1112

Luna ianuarie a fiecărui an înseamnă pentru toate domeniile o trecere în revistă a activităţii din anul anterior.

Prin urmare, în aceste zile, încep sa fie publicate bilanţurile activităţii tranzacţionale din 2017.

Financial Times a publicat recent un articol pe aceasta tema. Citând Thomson Reuters, jurnaliştii britanici anunţă o valoare a pieţei globale de M&A în 2017 de 3.500 de miliarde de dolari, cu puţin (aprox. 1%) sub valoarea anului 2016. Numărul tranzacţiilor însă a crescut în principalele pieţe, Statele Unite ale Americii şi Europa.

Ce este remarcabil din perspectivă macro este că 2017 este al patrulea an consecutiv în care valoarea globală a tranzacţiilor depăşeşte 3.000 de miliarde de dolari, ceea ce înlătură îndoiala cu privire la faptul că ne aflăm într-un nou val de fuziuni şi achiziţii început în anul 2014 (al şaptelea val de la sfârşitul secolului XIX, când consolidarea pieţelor s-a produs în mod accentuat sub această formă).

Valoarea globală totală este influenţată de relativ puţine “mega tranzacţii” implicând în special societăţi americane, iar în 2017 nu au fost la fel de multe mega tranzacţii ca în 2016 (când AT&T de pildă a achiziţionat Time Warner Inc. cu un preţ de 105 miliarde de dolari), ceea ce însă nu schimbă efervescenţa pieţei şi faptul că marii jucători caută căi anorganice de creştere.

Domeniul tehnologic va confirma, probabil odată în plus, că este vedeta pieţei de M&A,  susţinut şi de faptul că tehnologia a adus schimbări profunde în aproape fiecare domeniu de activitate.

Piaţa românească este mai puţin transparentă, dar PwC lucrează deja la o analiză a activităţii de tranzacţii, iar concluziile acesteia vor fi publicate în curând.

În acest moment, câteva comentarii:

La fel ca la nivel global, în România se înregistrează anual aproximativ 10-15 mega tranzacţii (păstrând proporţiile, evident) care depăşesc un prag valoric de 50 de milioane de euro, unele dintre ele parte a unor tranzacţii globale.

În 2017, companiile româneşti nu au fost implicate în la fel de mare măsură în tranzacţii regionale care au mărit valoarea totală a pieţei (de genul celei prin care în 2016 japonezii de la Asahi au preluat, printre altele, fabrica de bere Ursus sau, în 2015, irlandezii de la CRH au preluat societăţile româneşti din grupul Lafarge).

Au fost însă mai multe tranzacţii a căror valoare va influenţa semnificativ valoarea totală a pieţei: vorbim despre preluarea a 51% din KMG Rompetrol de către chinezii de la CEFC, preluarea AD Pharma de către fondul de investiţii Penta Investments, precum şi de trei mari tranzacţii in domeniul bancar: Banca Transilvania a anunţat preluarea BancPost, OTP preluarea Banca Românească, iar fondul de investiţii JC Flowers a anunţat achiziţia Piraeus Bank. Domeniul imobiliar a avut din nou tranzacţii record, în special cea de vânzare a hotelului Radisson Blu din Bucuresti.

România a urmat tendinţa globale, înregistrând şi o tranzacţie mare în domeniul tehnologic, respectiv Vitruvian Partners a achiziţionat 30% din Bitdefender.

Pentru 2018, atât pentru piaţa globală, cât si pentru piaţa românească există motive de optimism. Pe plan global, analiştii citaţi de Financial Times prevăd chiar o accelerare a valului de tranzacţii, susţinută de măsurile fiscale favorabile marilor companii adoptate recent de guvernul SUA. Din perspectiva românească, interesul investitorilor este potentat în special de creşterea economică record (rate similare există numai în anumite ţări din Asia), într-un context european şi global favorabil.

Anda Rojanschi, Partener, Tranzacţii, D&B David şi Baias

 
 
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9417
Diferență: -0,0809
Ieri: 4.9457
Azi: 4.6288
Diferență: 0,2556
Ieri: 4.6170
Azi: 5.7906
Diferență: 0,3988
Ieri: 5.7676
Azi: 4.8055
Diferență: 0,3466
Ieri: 4.7889