• Leu / EUR4.8806
  • Leu / GBP5.7514
  • Leu / USD4.8447
Opinii

Viitorul UE e mai aproape decât credem

Viitorul UE e mai aproape decât credem

Autor: Dan Luca

19.11.2013, 12:22 1490

Viitorul Uniunii Europene e mai aproape decât credem. Trăim vremuri cu ritm accelerat, unul din efectele crizei fiind faptul că nu mai ai timp să stai să te gândeşti mult în ce direcţie mergi. Trebuie să iei decizii rapid, în primul rând de supravieţuire, încercând să armonizezi interesul european cu cel naţional şi cu opinia publică din fiecare stat membru. 

În primul rând, eurozona trebuie să surpravieţuiască şi să prospere, altfel construcţia europeană riscă să se prăbuşească. Starea economiei este un factor determinant în păstrarea încrederii populaţiei, care începe să se uite din ce în ce mai des spre partide noi, populiste. Apoi, trebuie puse bazele politice şi sociale ale revenirii şi ulterior ale finalităţii proiectului: Statele Unite ale Europei. 

România are şansa de a se plasa în cercul care contează în dezbaterea cu privire la viitorul Uniunii Europene. Nu este încă în zona euro, şi trebuie să se gândească serios cum poate îndeplini criteriile cât mai rapid, căci acolo va fi polul prioritar de decizie. Totodată, prin dimensiunea noastră, ca ţară şi populaţie, putem aspira la un loc influent, dacă ştim să ne jucăm cărţile. Asta înseamnă o echipă de top în Parlamentul European în alegerile din mai 2014, o poziţie bună în noua Comisie Europeană, precum şi dialogul continuu cu partenerii europeni pentru o agendă ambiţioasă pentru Preşedinţia Română a UE în 2019. 

De asemenea, România se poate implica mai mult în dezbaterea viitorului Uniunii Europene, depăşind cu mult faza "alinierii la consens". Mai devreme sau mai târziu, noile schimbări structurale care au loc accelerat acum la Bruxelles, trebuie cuprinse într-un nou tratat. Dezbateri interne cu privire la viitorul UE au mai avut loc, şi am avut onoarea de a participa la ele, la Cluj, în februarie 2013, la Bruxelles, în mai 2013. Însă mereu e loc de mai bine, şi e important să fim alerţi în jocul european, şi să ne plasăm în avangarda lui dacă vrem să fim cu adevărat influenţi. 

Influenţa noastră la Bruxelles va fi o combinaţie de întărire interna (Titulescu spunea pe bună dreptate că dacă vrei o politică externă puternică, trebuie să fii puternic în interior), de consolidare a reţelei româneşti în materie de afaceri europene (pe "axa" Bucureşti-Bruxelles, dar reunind şi români cheie din marile capitale europene) precum şi crearea unei fabrici de idei româneşti pentru viitorul Uniunii Europene. 

Dacă România va reuşi să contribuie la un narativ consolidat, adaptat momentului, pentru Uniunea Europeană, va fi mai respectată de partenerii europeni şi va reuşi, prin proactivitatea sa, să depăşească mentalitatea, încă păstrată uneori, de stat care se uită de jos la Bruxelles, privind la UE ca la o nouă Mare Poartă.Suntem parte a procesului decizional de la Bruxelles şi trebuie să ne comportăm ca atare, responsabil, predictibil, cu seriozitate. Şi trebuie să ne gândim paşii interni în paralel cu marile tendinţe europene, că vorbim de regionalizare, sau alte procese.  

 

Dan LUCA este Doctor în Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, fondator în 2003 al Clubului “România-UE” Bruxelles. Este autorul a 3 cărţi despre România afacerilor europene, Bruxelles-ul european şi dilemele comunicării. Este profesor la universităţi din Bruxelles, Gorizia (Italia), Bucureşti şi Cluj.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8806
Diferență: 0,0266
Ieri: 4.8793
Azi: 4.8447
Diferență: 0,9144
Ieri: 4.8008
Azi: 5.7514
Diferență: -0,5619
Ieri: 5.7839
Azi: 5.0668
Diferență: 0,6816
Ieri: 5.0325