Opinii

Voi chiar nu vreţi să lăsaţi în urmă nimic?

Opinie Iulian Anghel, editor ZF

Voi chiar nu vreţi să lăsaţi în urmă nimic?

Autor: Iulian Anghel

09.02.2022, 14:27 2688

Este a patra zi în care, în blocul comunist în care stăm, nu este apa calda şi nici căldură. În luna februarie. Ştiu că sistemul de termoficare este vechi, nu zic nimic. Dar îi vad pe muncitorii care repară defecţiunea. Unul sapă, 20 se uita. La ora 14.00 îşi iau lopeţile şi pleacă. De ce nu lucreaza în 2 schimburi? De ce nu în 3? Nu e o urgenţă că un cartier nu are apă caldă şi căldura în luna februarie? Nicuşor Dan, de ce eşti primar general atunci? Eu te-am votat, dar nu te-am votat ca să am apă caldă în 100 de zile din cele 365 cât are anul, cum s-a întâmplat anul trecut.

Dacian Cioloş a demisionat din fruntea USR. Să-i fie de bine! USR era/este un partid de nişă. Dar 10-15% din electorat nu este de lepădat. Cei care au ales USR sunt, majoritatea, dintre cei care au îngheţat, luni şi luni, în Piaţa Victoriei. Sunt altfel. Nu am îndrăzneala să spun că sunt elita politicii, spun că alegătorii USR sunt „altfel”.

Preşedintele PNL Florin Cîţu se plânge că partidul său a ajuns o anexă a PSD. Dar cine a făcut din PNL o anexă a PSD? Nu domnia sa? Dorinţa de mărire a domnului Cîţu a transformat PNL – un partid care a avut guvernarea în mână -  într-o maşină de spălat în care-ţi arunci boarfele murdare.

PSD? Aşa cum arată lucrurile, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, ar urma să devină, curând, premier. Vor ieşi, din nou, la lumina apei studiile domnei sale trecute în CV-ul public - doctoratul fără noimă de la Academia SRI. Aşa cum se întâmplă cu premierul de acum, Nicolae Ciucă.

Preşedintele Iohannis?

Preşedintele Klaus Iohannis este cea mai dramatică figură politică născută după revoluţia de acum 32 de ani. Cei care au luptat în revoluţie l-au identificat pe Ion Iliescu drept ticălosul suprem. Cei care ţineau cu dreapta, l-au identificat pe Emil Constantinescu drept laşul suprem. Dar vremurile trec, vremea trece. Nu va fi limpede curând motivele pentru care Klaus Iohannis, în care şi-au pus speranţa 7 milioane de alegători, a întors armele. Le-a întors împotriva celor care l-au votat. Este incredibil şi de neînţeles. Probabil va fi mizerabilul suprem.

Au avut atâtea momente sacre, pentru că viaţa este sacră, atâtea căi de a lăsa ceva în urma lor. Nu le-a păsat.

Imperiul lui Napoleon Bonaparte a fost ticălos. Dar a lăsat în urmă „codul napoleonian”, inspirat din „dreptul roman”. Dreptul roman, prin intermediul „codului lui Napolenon” a fost adoptat în România de Alexandru Ioan Cuza. Imperiul Roman a fost un imperiu ticălos, ca orice imperiu. Dar împăraţii romani au dat lumii dreptatea care ne gestionează azi viaţa. Creştinătatea întreagă îl acuză pe Pilat din Pont că s-a spălat pe mâini când Isus i-a fost adus să fie judecat pentru că predica o altă religie decât cea oficială. Însă Pilat a spus simplu: „Nu nu găsesc nicio vină în omul acesta. Judecaţi-l voi, după legea voastră!” Pilat din Pont nu este cu nimic vionovat de moartea lui Isus, nu a făcut decât să respecte legea romană care spunea că mai bine este să scape doi vinovaţi decât să fie condamnat un nevinovat. „Fiat justitia ruat caelum” („Să se facă dreptate, chiar de-ar fi să se prăbuşească cerurile”) –  Seneca.

Nimeni nu i-a cerut lui Klaus Iohannis „România educată”, el a propus-o! Ce s-a ales din ea? Praful! Oamenii i-au cerut să fie un tip onest. Şi nu a fost şi nu este. Aşa cum nu au fost nici Cioloş, nici Cîţu, nici Barna. Oameni care lasă în urma lor doar colbul drumului. Oameni care nu lasă în urma lor nimic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO