Pensii private - intrebari si raspunsuri

A intrat in vigoare legea salarizarii unitare a bugetarilor. Cititi aici care sunt principalele modificari pe care le aduce legea pentru cei 1,4 milioane de angajati de la stat

01.01.2010, 17:35 648

Legea salarizarii unitare din sistemul bugetar, unul din celemai controversate proiecte legislative din ultimii ani, intra invigoare incepand de astazi. Legea salarizarii unitare va afecta 1,4de milioane de salariati din sistemul bugetar si va functiona pebaza unei grile de ierarhizare in care raportul intre salariulminim pe economie si cel mai mare salariu din sistemul bugetar safie de maximum 1 la 12, unde 12 este nivelul salarial alpresedintelui Romaniei. In prezent, presedintele castiga 9.550 delei lunar.

Legea salarizarii a fost discutata timp de cateva luni desindicate, patronate si Ministerul Muncii si a avut cel putin 13varianate inainte ca executivul condus de Emil Boc sa isi asumeraspunderea pe proiectul legislativ in luna septembrie a anuluitrecut. Guvernul si-a sumat simultan in luna septembrie raspundereape un pachet format din trei legi: legea salarizarii unitare, legeaeducatiei si legea reorganizarii unor autoritati si institutiipublice. Cel mai complex pachet legislativ din ultimii 20 de ani aavut 560 de pagini si a fost ulterior atacat la CurteaConstitutionala, insa legea salarizarii unitare din sistemulbugetar a fost declarata constitutionala de judecatori si isiproduce efectele incepand de astazi.

Puternic contestata de sindicatele din sistemul public, legeasalarizarii a fost una din cerintele formulate de Fondul MonetarInternational (FMI) in cadrul acordului stand-by, unde Romaniaprimeste aproape 20 de miliarde de euro din partea FMI, ComisiaEuropeana si Banca Mondiala.

Principalul scop declarat al legii salarizarii este eliminareadiscrepantelor salariale din sistemul bugetar, unde exista salariicare trec de 14.000 de lei pe luna (3.300 de euro), insa tocmaidiscrepantele uriase intre salariile din sistemul bugetar sunt celecare vor face aproape imposibila aplicarea legii in urmatoriicativa ani, o echilibrare a veniturilor salariale putandu-se faceabia in 2015, intr-un scenariu optimist. Principiul de baza allegii este ca salariile mari vor fi inghetate, in timp ce salariileaflate in partea inferioara a grilei vor creste astfel incat sa seajunga la un raport care sa plaseze fiecare functie din sistemulbugetar pe grila de 1 la 12.

Un alt impediment pentru cresterea salariilor mici de la stat inacest an este decizia recenta a Guvernului de a ingheta in acest ansalariile din sistemul bugetar.

Principalele modificari pe care le presupune legea salarizariiunitare:

* Niciun bugetar nu va inregistra o diminuare a salariului decare beneficiaza in prezent. Trecerea la noul sistem de salarizarese va realiza etapizat, in perioada 2010-2015.
* Ponderea in PIB a cheltuielilor cu salariile bugetarilor va firedusa progresiv de la 9,4% in 2009 la 8,7% in 2010, la 8,16% in2011, la 7,88% in 2012, 7,58% in 2013, 7,34% in 2014 si 7% pentru2015 si anii urmatori.
* Raportul intre salariul de baza minim si cel maxim in sectorulbugetar este de 1 la 12.
* In 2010, majorarea salariilor, soldelor si indemnizatiilor se vaface numai pentru acelea care au un nivel mai mic de 705 lei lunarsi fara a depasi aceasta valoare. Valoarea coeficientului deierarhizare 1,00 pentru anul 2010 este de 705 lei.
* Salariul minim prevazut in legea de salarizare unitara va crestedupa 2010 peste nivelul de 705 lei, stabilit pentru anul viitor,doar daca numarul de angajati va fi redus astfel incat sa permitarespectarea tintelor anuale privind ponderea cheltuielilor depersonal in PIB.
* Angajatii BNR, ai CNVM, ai CSA si ai CSSPP nu intra sub incidentalegii salarizarii unitare.
* Suma sporurilor si indemnizatiilor individuale nu va depasi 30%pentru fiecare angajat din sectorul bugetar. Guvernul poate aprobadepasiri ale acestei limite pentru anumite categorii de personal siconditii temporare de munca ce fac necesare acordarea unei platisuplimentare.
* Incepand cu 1 ianuarie 2010, sporurile, acordate prin legi sauhotarari ale Guvernului si indemnizatiile de conducere care faceauparte din salariul de baza, din solde, respectiv din indemnizatiilelunare de incadrare se introduc in salariul de baza, in solde,respectiv in indemnizatiile lunare de incadrare "corespunzatoarefunctiilor din luna decembrie 2009" atat pentru personalul deexecutie, cat si pentru functiile de conducere.
* Personalul din invatamant si profesorii debutanti in special vorfi in continuare printre cel mai prost platiti specialisti custudii superioare angajati intr-o structura a statului, cu uncoeficient initial de salarizare de 1,65, fata de 3 un medicrezident sau 2,5 un subinspector de politie.

* Pana la 30 iunie 2010 pot fi formulate propuneri deimbunatatire si simplificare a anexelor din legea salarizariiunitare, ce vor fi analizate de o comisie formata din specialistiai unor ministere si cate un reprezentant desemnat de fiecareconfederatie sindicala reperezentativa la nivel national.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO