Piața de capital

Anul 2018, al extremelor pentru Bursa de la Bucureşti: de la maximul ultimilor 10 ani, la OUG care a adus pagube la fel de mari ca şi criza din 2008. Ce urmează?

12.02.2019, 00:05 Autor: Liviu Popescu

Afirmaţii politice care „mişcă“ indicii bursieri de la Bucureşti, schimbări de atitudine, buget pe 2019 care nu ia în calcul taxa pe active bancare şi nervi întinşi la maximum, aşa arată piaţa de capital de la începutul anului 2019.  

Bursa românească, catalogată încă piaţă de frontieră de agenţiile de evaluare financiară, înregistrează o dinamică agresivă a indicelui principal BET ca urmare a afirmaţiilor politice şi a schimbărilor de atitudine în special faţă de taxa pe active bancare, aplicată direct celor mai tran­zacţionate două acţiuni de la Bucureşti – Banca Transilvania şi BRD.

De exemplu, de la începutul anului şi până pe 14 ianuarie, minimul din 2019, bursa locală înregistra minus 6,1%, pentru ca în prezent dinamica de la începutul anului să fie de 7,5%. În doar cinci şedinţe de tranzacţionare, indicele principal BET s-a apreciat cu 7,5% şi a înregistrat cea mai bună săptămână din 2010 încoace. Luni după-amiază însă bursa locală scădea cu 1,7% ca urmare a unei schimbări de atitudine din partea consilierului premierului.

Înregistrează-te gratuit și participă la eveniment

Darius Vâlcov spune că taxa pe active bancare rămâne în picioare, în pofida afirmaţiilor din urmă cu o săptămână potrivit cărora Guvernul nu este interesat de veniturile din această taxă, ci doar de reducerea dobânzilor. Totodată el a făcut afirmaţii negative faţă de performanţa Pilonului II de pensii private, cel mai mare investitor instituţional de la bursă.

Analiştii consideră că investitorii rămân cu un „gust amar“ chiar şi după creşterile de până la 20% ale acţiunilor bancare într-o singură săptămână, în contextul în care acestea vin ca urmare a unor afirmaţii politice şi care prezintă o altfel de evaluare a sectorului bancar de la Bucureşti.

Perspectivele pieţei de capital din România, sub Ordonanţa 114, cât şi în termeni de listări, dar şi poveştile de succes de la bursă urmează să fie discutate luna aceasta la un eveniment la care ZF este partener media.

„Piaţa românească de capital, evoluţie şi perspective“ este organizat pe 25 februarie 2019 la Hotel Radisson Blu Bucureşti de Bursa de Valori  Bucureşti (BVB) în parteneriat cu MedLife.

Anul 2018 a fost unul al extremelor în contextul în care bursa românească atingea în primăvară maximul ultimilor zece ani, pentru ca ulterior într-o singură şedinţă din decembrie să treacă pe minus de la începutul anului ca urmare a unei ordonanţe de urgenţă care taxează companiile din telecom, energie şi băncile şi loveşte dur şi în Pilonul II.

În 2018 piaţa locală de capital a trecut în teritoriul bear, respectiv un declin de 20% între maximul şi minimul indicelui principal.

Ordonanţa 114 a produs pe termen scurt pagube mai mari chiar decât criza din 2008 în condiţiile în care în prima săptămână de după falimentul băncii americane de investiţii Lehman Brothers, indicele BET avea minus 1,2%. În prima săptămână de după anunţul ministrului finanţelor potrivit căruia guvernul Dăncilă va adopta o ordonanţă de urgenţă, indicele principal s-a prăbuşit cu 11,5%, potrivit calculelor ZF.

Potrivit mai multor analişti, companiile din energie şi băncile, ale căror acţiuni sunt printre cele mai tranzacţionate la bursa de la Bucureşti, vor transfera către clienţi povara financiară rezultată ca urmare a aplicării Ordonanţei de Urgenţă 114, pentru a rezista noilor condiţii din piaţă.

Înregistrează-te gratuit și participă la eveniment

Ziarul Financiar

este partenerul media al evenimentului Piața românească de capital. Evoluție și perspective, organizat de BVB în parteneriat cu

Medlife