Piața de capital

Cât de importantă este naţionalitatea capitalului unei companii de la Bursa Bucureşti în strategia de investiţii

22.02.2019, 00:05 Autor: Liviu Popescu

♦ BRD şi Petrom sunt cei doi emitenţi din cei 15 ai indicelui principal BET care sunt controlaţi majoritar de acţionari străini, francezii de la Société Générale, respectiv austriecii de la Petrom ♦ Statul român controlează cinci companii din prima ligă bursieră.

Naţionalitatea capitalu­lui, străin sau românesc, al unei companii listate tinde să aibă o importanţă tot mai scăzută în strategia de investiţii, pe măsură ce globalizarea uniformizează atât comportamentul investiţional, cât şi instrumentele de acces la aceste titluri de capital, consideră analiştii.

„Putem spune că publicul na­ţional poate fi mai sensibil la ştiri interne de facturi diferite (eco­no­mie, politică), în timp ce investitori externi privesc cu deosebire spre tabloul macroeconomic pentru a lua decizii de investiţii“, spune Alin Brendea, director general adjunct al Prime Transaction.

Înregistrează-te gratuit și participă la eveniment

Din cele 15 companii ale căror acţiuni intră în structura indicelui principal BET, doar două - BRD şi Petrom -, sunt controlate majoritar de acţionari străin, respectiv francezii de la Société Générale şi austriecii de la OMV.

Pe de altă parte statul român, în calitate de acţionar majoritar, controlează cinci companii din prima ligă bursieră, emitenţi care în ultimii doi ani au fost şi cei  mai generoşi cu investitorii pe fondul măsurilor guvernamentale de peticire a bugetului. „Calitatea şi specificul fiecărui emitent atrag acţionari cu profil de risc diferit. Companiile de creştere atrag, în general, capital mai speculativ în timp ce capitalul cu profil de risc scăzut se îndreaptă spre sectoarele economice stabile cum ar fi utilităţiile sau companiile din energie“, spune Alin Brendea.

Pe 25 februarie 2019, la evenimentul „Piaţa românească de capital, evoluţie şi perspective“, organizat la Hotel Radisson Blu Bucureşti de Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în parteneriat cu MedLife, vor fi discutate şi perspectivele investitorilor instituţionali cu privire la dezvoltarea economică, dar şi poveştile de succes de la Bursa românească, cum ar fi listările antreprenoriale. Ziarul Financiar este partenerul media al acestui eveniment.

Antreprenorii români, care au şi listat companiile, au rămas în acţionariatul acestora cu pachete importante de acţiuni. MedLife, Digi, Sphera, vinăriile Purcari sunt emitenţi din structura indicelui BET în cazul cărora antreprenorii au pachete importante de acţiuni. Acţiunile acestor companii au intrat în structura indicelui principal în ultimii doi ani.

Banca Transilvania, cea mai tranzacţionată acţiune de la bursa românească, este controlată în proporţie de 59% de capital românesc, potrivit celor mai recente date publicate pe site-ul companiei.

„Totodată capitalul cu profil de risc scăzut tinde să aprecieze societăţile care oferă o politică stabila si consistentă de dividend“, mai spune Alin Brendea.

Nuclearelectrica, Petrom şi Banca Transilvania au fost cele mai performante acţiuni din prima ligă bursieră de la Bucureşti în anul 2018 în contextul în care acestea au livrat cele mai ridicate randamente din rândul celor 15 acţiuni din structura indicelui principal BET, potrivit calculelor societăţii de brokeraj Prime Transaction.

Nuclearelectrica (SNN) a livrat investitorilor de la bursă un randament de 48% în 2018, ajustat cu dividende, ceea ce înseamnă că singurul producător de energie nucleară din România este pentru al doilea an consecutiv cea mai performantă acţiune din structura indicelui BET. Spre comparaţie, în 2017 acţiunile SNN au adus un câştig de 64%.

 
 

Înregistrează-te gratuit și participă la eveniment

Ziarul Financiar

este partenerul media al evenimentului Piața românească de capital. Evoluție și perspective, organizat de BVB în parteneriat cu

Medlife