Piața de capital

Cele mai mari zece listări iniţiale la Bursă au atras 6 mld. lei: Electrica, cea mai mare ofertă, de circa 2 mld. lei

13.02.2019, 00:05 Autor: Liviu Popescu

Cine se listează în 2019, poveştile de succes de la bursă şi perspectivele pieţei de capital din România vor fi discutate peste două săptămâni în cadrul unei conferinţe la care Ziarul Financiar este partener media.

Cele mai mari zece oferte de listare iniţială (IPO) la bursa de la Bucureşti au atras 6 miliarde de lei de la investitori, cea mai mare listare fiind cea a distribuitorului de energie electrică Electrica în 2014, în valoare de 1,95 mld. lei, potrivit datelor agregate de Tradeville. 

Cel mai aglomerat an în termeni de listări la bursa românească postcriză a fost 2017, când patru companii au început tranzacţionarea la Bucureşti, printre care şi Digi Communications (DIGI), cea mai mare ofertă de listare a unei companii private, respectiv 945 milioane de lei. Din cele patru listări din 2017, trei intră în top zece cele mai mari IPO-uri din ultimii ani, potrivit datelor Tradeville.

Înregistrează-te gratuit și participă la eveniment

Pe lângă faptul că 2017 a fost un an dinamic ca număr de companii noi listate, acestea au adus şi noi sectoare de activitate la bursă, cum ar fi telecom. Acţiunile DIGI fac parte şi din structura indicelui principal BET, care în prezent include 15 din cele mai tranzacţionate acţiuni de la Bucureşti.

În decembrie 2016, furnizorul de servicii medicale MedLife (M) înregistra prima listare a unei companii private din 2008 încoace, cu o valoare de a IPO-ului de 228 milioane de lei. În 2018 o singură companie a realizat o ofertă publică iniţială, respectiv vinăriile Purcari.

Cine se listează în 2019, poveştile de succes de la bursă şi perspectivele pieţei de capital din România vor fi discutate peste două săptămâni în cadrul unei conferinţe la care ZF este partener media.

„Piaţa românească de capital, evoluţie şi perspective“ este organizată pe 25 februarie 2019 la Hotel Radisson Blu Bucureşti de Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în parteneriat cu MedLife.

Printre speakerii din cadrul acestei conferinţe se numără Adrian Tănase, şeful BVB, Omer Tetik, şeful Băncii Transilvania, Florin Talpeş, fondator Bitdefender, Adrian Mihai, fondator FAN Courier, Dragoş Anastastiu, fondator Eurolines, dar şi reprezentanţi ai Pilonului II de pensii private şi ai fondurilor mutuale.

liviu.popescu@zf.ro

Înregistrează-te gratuit și participă la eveniment

Ziarul Financiar

este partenerul media al evenimentului Piața românească de capital. Evoluție și perspective, organizat de BVB în parteneriat cu

Medlife