Piața de capital

Cine sunt cei mai mari acţionari ai companiilor private de la bursă: Pilonul II, SIF-urile şi chiar antreprenorii care le-au listat

14.02.2019, 00:05 Autor: Liviu Popescu

În acţionariatul furnizorului de servicii medicale private MedLife (M), fondatorii companiei, respectiv familia Marcu, au cele mai mari pachete de acţiuni, de aproape 46%.

Printre cei mai mari acţionari ai unor emitenţi precum Banca Transilvania, MedLife, Digi Communications, Sphera Group se numără fondurile de pensii private Pilon II, societăţile de investiţii financiare (SIF-uri), fondurile mutuale, dar şi antreprenorii care au listat aceste companii, iar ulterior au rămas cu pachete importante de acţiuni, potrivit datelor agregate de ZF.

Înregistrează-te gratuit și participă la eveniment

Cumulat deţinerile Pilon II la bursa de la Bucureşti nu par mari în contextul în care acestea reprezintă 4,2% din capitalizarea pieţei la 29 iunie 2018, însă individual fondurile au ajuns printre cei mai mari acţionari ai unor companii şi asigură o parte bună din lichiditatea pe aceşti emitenţi, potrivit calculelor ZF pe baza celor mai recente rapoarte.

Acest lucru înseamnă că prin Ordonanţa 114, prin care se solicită majorarea capitalului social al Pilonului II cu sume de până la zece ori mai mari faţă de cele din prezent, guvernul PSD loveşte şi în lichiditatea de la bursa românească şi implicit în cotaţiile acţiunilor, ceea ce diminuează şansele de promovare a pieţei de capital într-o ligă superioară. Pilonul II încasează o dublă lovitură în condiţiile în care OUG 114 taxează şi băncile, printre cele mai mari deţineri ale administratorilor de pensii private.

Însă, paradoxal, Pilonul II este şi cel mai mare creditor al statului întrucât deţine obligaţiuni de stat de circa 30 miliarde de lei, potrivit celor mai recente date ale Autorităţii de Supraveghere Financiară. 

Perspectivele pieţei de capital din România, mecanismele de finanţare ale unei companii, stimulii pentru listare, cine se listează, poveştile de succes de la bursă şi cazul Poloniei, cea mai mare bursă din regiune, urmează să fie discutate luna aceasta la un eveniment la care ZF este partener media. „Piaţa românească de capital, evoluţie şi perspective“ este organizat pe 25 februarie 2019 la Hotel Radisson Blu Bucureşti de Bursa de Valori  Bucureşti (BVB) în parteneriat cu MedLife.

În acţionariatul Băncii Transilvania se găsesc fondurile de pensii Pilon II (12,2% din capitalul social), SIF-urile (15,3%), Banca Europeană de Reconstrucţie şi de Dezvoltare (8,6%), dar şi omul de afaceri Horia Ciorcilă, unul dintre fondatorii instituţiei de credit cu o capitalizare de 8,9 miliarde de lei.

Pe de altă parte, în acţionariatul furnizorului de servicii medicale private MedLife (M), fondatorii companiei, respectiv familia Marcu, au cele mai mari pachete de acţiuni, de aproape 46%, potrivit calculelor ZF pe baza datelor BVB. În cazul Digi, capitalul social al companieiei este împărţit în două clase de acţiuni, unele listate, iar celelalte care nu intră la tranzacţionare, în mare parte în posesia fondatorului Zoltan Teszari.

liviu.popescu@zf.ro

 

Înregistrează-te gratuit și participă la eveniment

Ziarul Financiar

este partenerul media al evenimentului Piața românească de capital. Evoluție și perspective, organizat de BVB în parteneriat cu

Medlife