Piața de capital

Cum a ajuns bursa poloneză să fie de nouă ori mai mare decât cea de la Bucureşti chiar dacă ambele au pornit la drum în aceeaşi perioadă

11.02.2019, 00:05 Autori: Tibi Oprea , Liviu Popescu

Bursa de la Varşovia şi cea de la Bucureşti au fost redeschise în aceeaşi perioadă a anilor ’90, însă privatizările statului polonez prin listare, lansarea unui sistem de pensii private mai devreme decât România şi implicit atragerea unui număr mai mare de investitori au făcut ca în prezent bursa poloneză să fie de aproape nouă ori mai mare decât cea românească, în termeni de capitalizare de piaţă.

De exemplu, potrivit celor mai recente date, companiile listate la Varşovia au 271 miliarde de euro valoare de piaţă, faţă de 32 miliarde de euro cât au cele de la Bucureşti, potrivit datelor BVB şi GPW. „Diferenţa dintre burse a fost de strategie. Statul polonez a ales societăţi bune pe care le-a privatizat. În plus, polonezii au lansat mai devreme fondurile de pensii, care au putut să susţină companiile”, spune analistul Rareş Nilaş.

Înregistrează-te gratuit și participă la eveniment

Comunismul a căzut în Polonia, ca şi în România, în 1989. Polonezii au primit ajutor pentru restabilirea operatorului bursier de la francezi şi au dat startul tranzacţionării cu acţiuni în aprilie 1991. Spre comparaţie, bursa românească contemporană a fost înfiinţată în 1995. Practic polonezii au plecat în tranziţia spre economia de piaţă cu aceeaşi şansă ca şi România: ambele ţări au dărâmat sistemul comunist în 1989. Însă în prezent Polonia este în top zece cele mai mari economii din Europa, pe când România este una dintre cele mai sărace.

Pe 25 februarie 2019, ZF este partenerul media al evenimentului „Piaţa românească de capital, evoluţie şi perspective”, organizat de BVB în parteneriat cu MedLife. La eveniment va participa şi Malgorzata Rusewicz, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Fondurilor de Pensii din Polonia, care va prezenta un studiu de caz despre Polonia, cea mai mare economie din estul Europei. 

În septembrie anul trecut, bursa poloneză a intrat în clubul celor mari, odată cu promovarea acesteia de către agenţia FTSE Russell la categoria de piaţă emergentă la cea dezvoltată, ligă în care se găsesc economii precum SUA, Germania, Franţa, Marea Britanie. Piaţa de capital din România este pe lista de observaţie a FTSE pentru o eventuală promovare de la piaţă de frontieră la piaţă emergentă. La bursa de la Varşovia se tranzacţio­nează acţiunile a aproximativ 460 de companii cu o capitalizare totală de circa 270 miliarde de euro. De la începutul anului, indicele principal WIG al bursei poloneze înregistrează o scădere de 2,2%. Pe de altă parte, bursa de la Bucureşti are o capitalizare de 32 de miliarde de euro şi 87 de companii listate.

Indicele principal BET înregistrează de la începutul anului o creştere de 2,3%.

Înregistrează-te gratuit și participă la eveniment

Ziarul Financiar

este partenerul media al evenimentului Piața românească de capital. Evoluție și perspective, organizat de BVB în parteneriat cu

Medlife