Piața de capital

Din 2014 încoace, Bursa de la Bucureşti este exclusiv a antreprenorilor: statul român nu a mai listat nicio companie

07.02.2019, 00:06 Autor: Liviu Popescu

MedLife a spart în 2016 gheaţa listărilor private după o pauză de opt ani, iar în primăvara anului 2017 a venit rândul companiei de telecomunicaţii Digi, în cea mai mare ofertă privată de la bursa românească.

Cea mai recentă mare listare din partea statului la bursa de la Bucureşti a fost cea a distribuitorului de energie electrică Electrica (EL), în 2014, în urma unei oferte de circa 2 miliarde de lei, potrivit datelor agregate de ZF.

Înregistrează-te gratuit și participă la eveniment

De atunci şi până în prezent statul român nu a mai făcut niciun pas în termen de listări la Bucureşti, investitorii fiind „ademeniţi“ de mai multe ori cu listări ale unor companii precum Hidroelectrica, Aeroportul Bucureşti şi producătorul de sare Salrom.

Între timp însă companii private de top în sectorul în care activează, precum MedLife, Digi Communications, s-au listat la bursa românească, iar după ofertele publice de vânzare (IPO-uri), antreprenorii încă au rămas cu pachete mari de acţiuni în cadrul companiilor respective. De ce vin antreprenorii la bursă?

„Pentru o finanţare mult mai ieftină, pentru a creşte firma chiar dacă îşi vând o parte din companie, pentru o imagine mai bună. Toate aceste companii cotate pe bursă devin mai transparente, oferă date financiare pe care orice investitor le poate verifica şi pentru ca oricine să poată deveni un mic om de afaceri investind într-o companie cotată pe bursă“, spune Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare al societăţii de brokeraj Goldring. Furnizorul de servicii medicale private MedLife (simbol bursier M) a spart în 2016 gheaţa listărilor private după o pauză de opt ani, iar în primăvara anului 2017 a venit rândul companiei de telecomunicaţii Digi (DIGI), în cea mai mare ofertă privată de la bursa românească, de circa 940 mil. lei. Spre comparaţie oferta de listare a MedLife a fost de 230 mil. lei.

Perspectivele pieţei de capital din România, mecanis­mele de finanţare ale unei companii, stimulii pentru listare, cine se listează, poveş­tile de succes de la bursă şi cazul Poloniei, cea mai mare bursă din regiune, urmează să fie discutate luna aceasta la un eveniment la care ZF este partener media.

„Piaţa românească de capital, evoluţie şi perspective“ este organizat pe 25 februarie 2019 la Hotel Radisson Blu Bucureşti de Bursa de Valori  Bucureşti (BVB) în parteneriat cu MedLife. „Polonia a reuşit să se dezvolte foarte mult şi foarte multe companii s-au finanţat prin piaţa de capital de acolo. Cred că cei din Guvernul României ar trebui să aibă printre consilierii lor şi câţiva oameni din piaţa de capital care să le poată explica importanţa acesteia pentru o economie şi pentru dezvoltarea ei. Din păcate nu există astfel de oameni printre consilierii Guver­nului“, spune Dragoş Mesaroş.

 

Ziarul Financiar este partenerul media al evenimentului „Piaţa românească de capital, evoluţie şi perspective”, organizat pe 25 februarie 2019 la Hotel Radisson Blu Bucureşti de Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în parteneriat cu MedLife.

Înregistrează-te gratuit și participă la eveniment

Ziarul Financiar

este partenerul media al evenimentului Piața românească de capital. Evoluție și perspective, organizat de BVB în parteneriat cu

Medlife