Piața de capital

Investitorii s-au speriat: Bursa de la Bucureşti, a doua cea mai mare scădere din UE în ianuarie 2019

04.02.2019, 00:08 Autor: Liviu Popescu

♦ „Cele mai mari scăderi sunt în sectorul bancar, care pare cel mai lovit de modificările fiscale propuse. În fapt, aici putem vorbi şi de cel mai scăzut grad de certitudine al măsurilor“ ♦ Capitalizarea bursei româneşti,145 mld. lei la final de ianuarie, minus 10% de la ordonanţa guvernului Dăncilă, din 18 decembrie 2018 încoace.

Bursa românească înre­gistrează un declin de aproape 6% în ianuarie 2019, a doua cea mai abruptă scădere din rândul pieţelor de capital din Uniunea Europeană, şi începe astfel pe minus prima lună a unui an din 2016 încoace, potrivit datelor agregate de ZF din portalul Bloomberg.

Spre comparaţie în prima lună din 2018 bursa de la Bucureşti înregistra un avans de 8% prin prisma indicelui principal BET.

Înregistrează-te gratuit și participă la eveniment

Anul 2019 începe cu stângul la bursa românească în pofida faptului că bursele externe au fost pe plus, ceea ce arată că declinul de la Bucureşti este determinat în principal de factori interni, în special de Ordonanţa 114 care taxează băncile, companiile din energie, sectorul telecom şi loveşte dur şi în Pilonul II de pensii private.

Perspectivele pieţei de capital din România, mecanismele de finanţare ale unei companii, stimulii pentru listare, cine se listează, poveştile de succes de la bursă şi cazul Poloniei, cea mai mare bursă din regiune, urmează să fie discutate luna aceasta la un eveniment la care Ziarul Financiar este partener media. „Piaţa românească de capital, evoluţie şi perspective“ este organizat pe 25 februarie 2019 la Hotel Radisson Blu Bucureşti de Bursa de Valori  Bucureşti (BVB) în parteneriat cu MedLife.

 

Cea mai abruptă scădere din UE

Pe de altă parte, cel mai abrupt declin al unei pieţe de capital din Uniunea Europeană îl are cea de la Nicosia în condiţiile în care Fondul Monetar Internaţional cât şi banca centrală din Cipru au revizuit în scădere prognoza de creştere economică şi ca urmare a riscurilor aduse de posibilitatea ieşirii Marii Britanii din blocul comunitar (Brexit -n.red).

Săptămâna trecută economistul băncii centrale a afirmat că economia cipriotă este asemenea unui pacient ieşit din spital care îşi asumă riscuri mult prea mari chiar în convalescenţă, aluzie la criza din 2013 care a măcinat economia insulei, potrivit presei internaţionale.

Bursa cipriotă are 968 milioane de euro capitalizare, faţă de 31,2 miliarde de euro cât au companiile listate la BVB.

Şi la bursa de la Bucureşti se strâng nori, aduşi de eforturile pe termen scurt ale guvernului Dăncilă de peticirie a unui buget mult prea generos pentru statutul de a doua cea mai săracă economie din Uniunea Europeană. Săptămâna trecută Coaliţia Pentru Dezvoltarea României (CDR), orga­nizaţie reprezentativă a mediului de afaceri, a transmis din nou un semnal de alarmă cu privire la impactul Ordo­nanţei 114 în economie.

 

Băncile sunt cele mai lovite de OUG 114

Banca Transilvania, cea mai tranzacţionată acţiune de la bursa românească, înregistrează cea mai abruptă depreciere în ianuarie 2019 din rândul celor 15 acţiuni ale indicelui principal, respectiv 22%. Pe de altă parte, BRD înregistrează o scădere de 12,4%, potrivit calculelor ZF.

„Cele mai mari scăderi sunt în sectorul bancar, care pare cel mai lovit de modificările fiscale propuse. În fapt aici putem vorbi şi de cel mai scăzut grad de certitudine al măsurilor“, spune Alin Brendea, director general adjunct al Prime Transaction.

El menţionează faptul că taxarea pe active bancare urmează să fie făcută în funcţie de nivelul dobânzilor ROBOR.

Din cele 15 companii din structura indicelui principal BET al bursei româneşti, 10 intră în mod direct sub incidenţa Ordonanţei 114 a guvernului Dăncilă şi figurează cu taxe de 2 mi­liarde de lei, în unele cazuri fiind vorba de anularea a peste jumătate din profitul realizat în primele nouă luni din 2018, potrivit calculelor Tradeville furnizate la solicitarea ZF.

„Un al doilea sector cu pierderi semnificative este cel energetic, unde taxarea cifrei de afaceri a determinat o ajustare pe măsură a cotaţiilor bursiere“, spune Alin Brendea.

Chiar dacă MedLife, Fondul Proprietatea, Purcari, Sphera şi BVB activează în sectoare de activitate în afara ariei de aplicare a ordonanţei, acestea tot vor suporta povara noilor modificări fiscale în condiţiile în care ordonanţa loveşte şi în Pilonul II de pensii private, cel mai mare investitor la bursa românească.

Companiile din structura indicelui principal BET încep pe 6 februarie 2019 sezonul de raportări financiare aferente anului 2018, despre care analiştii consideră că va fi ultimul an în care piaţa locală de capital va livra randamente mari investitorilor.

Ulterior, respectiv pentru 2019, noile condiţii de piaţă aduse de imple­mentarea Ordonanţei 114 ar putea determina reducerea profitabilităţii emitenţilor, iar în cazul băncilor, dacă taxa pe active va fi aplicată de patru ori pe an aşa cum sunt primele indicaţii de la guvern, rezultatele financiare ar putea fi chiar înjumătăţite.

 

Înregistrează-te gratuit și participă la eveniment

Ziarul Financiar

este partenerul media al evenimentului Piața românească de capital. Evoluție și perspective, organizat de BVB în parteneriat cu

Medlife