Piața de capital

ZF Live, Ion Milea, Muntenia Global Invest: Investitorii de la Bursă speră că taxa bancară ori se va anula, ori va fi diminuată şi de aceea sunt destul de optimişti

06.02.2019, 10:40 Autor: Răzvan Botea

„Nu putem să dăm sfaturi clienţilor, cu atât mai puţin în aceste condiţii de volatilitate ridicată, când totul depinde de deciziile politice.“

Ion Milea, director general al societăţii de brokeraj Muntenia Global Invest, consideră că deşi companiile listate la bursa de la Bucureşti vor raporta pentru 2018 printre cele mai bune rezultate financiare din ultimii ani, acestea nici nu mai conteză în decizia de strategie a investitorilor în condiţiile în care bursa românească reacţionează doar la deciziile politice.

„Nu putem să dăm sfaturi clienţilor, cu atât mai puţin în aceste condiţii de volatilitate ridicată, pentru că ce se va întâmpla în continuare la bursă depinde de decizii politice. În condiţiile acestea, rezultatele financiare ale companiilor nici nu mai contează. Investitorii se iau după aceste decizii care se iau la nivel politic“, spune Ion Milea în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Înregistrează-te gratuit și participă la eveniment

Luni, acţiunile Băncii Transilvania şi cele ale BRD s-au apreciat  cu câte 11% fiecare, în contextul în care investitorii speră la „relaxarea“ taxei bancare după afirmaţiile în presa străină ale lui Darius Vâlcov, consilierul premierului Dăncilă, considerat arhitectul Ordonanţei 114. Marţi acţiunile TLV erau în creştere cu 2,7%, iar BRD înregistra plus 1,3%, cu o oră înainte de închiderea şedinţei bursiere.

Vâlcov a spus pentru Bloomberg că guvernul intenţionează să discute cu banca centrală o posibilă redefinire a modalităţii de calcul a indicelui ROBOR sau chiar o eventuală eliminare a acestuia ca parte a unei soluţii de a evita taxarea sistemului bancar.

Ion Milea consideră că Guvernul trebuie să înţeleagă rolul pieţei de capital şi să îi acorde o atenţie mult mai mare. În România, finanţarea este în proporţie de mai mult de 90% prin sistemul bancar, însă, de exemplu, în SUA, cea mai mare parte a finanţărilor vine de pe piaţa de capital.

„De acum încolo guvernul trebuie să acorde o atenţie mult mai mare Bursei de Valori. Factorii politici să înţeleagă mult mai bine care este rolul bursei de valori în piaţa de capital şi în economia unei ţări. Bursa are un rol important de finanţare, cel mai important rol“, spune Ion Milea. El adaugă că investitorii speră la o anulare a taxei bancare sau la o diminuare a acesteia. Ordonanţa 114 loveşte puternic piaţa de capital din România în condiţiile în care taxează cele mai tranzacţionate companii de la Bucureşti şi modifică şi mecanismul de funcţionare a Pilonului II de pensii private. Pe 25 februarie 2019, Ziarul Financiar este partenerul media al evenimentului „Piaţa româ­nească de capital, evoluţie şi perspective“, organizat de BVB în parteneriat cu MedLife.

„Există speranţa că această taxă ori se va anula, ori va fi diminuată. Investitorii sunt destul de optimişti, acum nu ştim exact până unde, pentru că nu cunoaştem datele pro­blemei. După părerea mea, cauza principală a scăderii acţiunilor bursiere cu 40% a fost taxa bancară, iar dacă se anulează, ar trebui să se ajungă de unde a plecat. Va fi o precauţie, însă această revenire nu o văd foarte rapidă, ci pe un termen mult mai lung“, spune Ion Milea.

„Este, fără discuţie, mai uşor să scazi şi mai greu să urci. Investitorii în acest moment sunt încă puţin buimaci, încă nu realizează ce se întâmplă, şi au speranţa că lucrurile îşi revin şi dacă lucrurile nu se vor întâmpla în sensul bun al cuvântului, probabil că se vor trezi şi vor evalua pagubele.“

Estimările companiei Nuclearelectrica în urma plafonării preţurilor la energie sunt că profitabilitatea va scădea de şase ori. „Acesta este un semnal foarte prost în condiţiile date, după ce preţul a scăzut şi din cauza celorlalte aspecte, taxa pe cifra de afaceri.“

 

Alte declaraţii ale lui Ion Milea:

♦ Există în rândul investitorilor şi acest sentiment că bursa nu este foarte sigură, că oricine poate interveni, că orice declaraţie făcută influenţează şi normal că nu au încredere foarte mare.

♦ Avem, din fericire, investitori la bursă care investesc pe termen lung. Dacă ne uităm la evoluţia unei companii pe termen lung, toate aceste evenimente negative din evoluţia preţului unei companii sunt trecătoare. Uşor, uşor investitorii s-au obişnuit cu ideea că „asta e, e un eveniment acum“, iar speranţa lor este foarte mare că îşi revin. Sunt şi investitori care au răbdare şi aşteaptă mai mult timp.

♦ Pe de-o parte, această piaţă nu este înţeleasă pe deplin şi nu i se acordă respectul cuvenit. Pe de altă parte, sunt şi oameni, mentalităţi de patroni care nici ei nu înţeleg că pot folosi piaţa de capital pentru a finanţa proiecte importante.

♦ Am 22 de ani în piaţă. Atunci în 1997 am avut speranţe extraordinar de mari în piaţa de capital şi bursa de valori în special. Vedeam lucrurile foarte pozitiv la vremea aceea. Din păcate, evenimentele care s-au întâmplat de-a lungul timpului în piaţa de capital m-au făcut să fiu mult mai prudent şi mi-a scăzut mult din optimism.

Înregistrează-te gratuit și participă la eveniment

Ziarul Financiar

este partenerul media al evenimentului Piața românească de capital. Evoluție și perspective, organizat de BVB în parteneriat cu

Medlife