Plastic – realități și prejudecăți

Pagina verde. Plastic – realităţi şi prejudecăţi. A fi sau a nu fi refolosibil. Ce înseamnă PET-ul reutilizabil şi cum se diferenţiază de celelalte tipuri?

19.06.2024, 00:06 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Nu orice recipient din PET al unei băuturi poate fi catalogat drept reutilizabil, decât dacă a fost conceput de producător în acest sens.

Când vine vorba de ciclurile de viaţă pe care le are ambalajul unei băuturi, el nu devine totdeauna inutil atunci când s-a golit de conţinut. Însă, deşi opţiunea de a refolosi un PET în care a fost apă, de exemplu, este la îndemâna oricui, nu toate ambalajele sunt catalogate ca reutilizabile.

„În zona de concert va fi permis accesul cu bidoane de plastic (tip sport) reutilizabile goale, având capacitate de maximum 750 ml. Nu se acceptă recipiente de tip PET“, a fost una din indicaţiile care au precedat concertele trupei britanice Coldplay la Bucureşti. Aşadar, recipientele PET nu sunt considerate reutilizabile de cele mai multe ori. Producătorii din domeniu fac însă distincţia clară.

„Ambalaj reutilizabil este acel ambalaj care poate fi returnat la îmbuteliator şi reumplut, returnarea făcându-se prin sistem de garanţie sau retur. Uneori, se poate referi, totodată, la un ambalaj care poate fi reumplut acasă. Diferenţa constă în conceptul ambalajului, al sticlei de PET în cazul nostru“, explică Ioan Vâţ, director de vânzări la Alpla Packaging România, o companie austriacă ce activează pe piaţa ambalajelor şi a reciclării.

De pildă, sticla returnabilă din PET necesită mai mult material decât o sticlă de unică folosinţă, tocmai pentru a-i oferi o rezistenţă mărită pe tot lanţul de umplere – livrare – returnare – spălare – reumplere. Astfel, nu orice recipient din PET al unei băuturi poate fi catalogat drept reutilizabil, decât dacă a fost conceput de producător în acest sens.

Alpla, de exemplu, a creat în 2022 un astfel de tip de ambalaj în colaborare cu compania austriacă Vöslauer, modelul lor permiţând rezistenţa pentru trei sau chiar patru ani. Ambalajul are doar 55 de grame. Un an mai târziu, în 2023, tot Alpla, împreună cu producătorul de apă minerală Tönissteiner de această dată, a dezvoltat un ambalaj reutilizabil realizat 100% din materiale reciclate, ceea ce reduce consumul de carbon.

PET-ul reutilizabil nu îşi limitează întrebuinţarea doar la apă, băuturi răcoritoare sau alcoolice, ci este potrivit chiar şi pentru produsele lactate, spun producătorii. Totuşi, aici există încă unele controverse legate de gradul de siguranţă microbiologică pe care îl presupune reutilizarea unui ambalaj PET în care a fost lapte.

Recomandarea este ca recipientele reutilizabile să fie reumplute cu apă şi doar atât, pentru că orice alt conţinut poate impregna mirosuri sau culori pe ambalaj. Utilizarea responsabilă a plasticului şi reciclarea lui, chiar şi prin refolosire, devin astfel cele mai sustenabile metode de introducere a acestui material atât de controversat în vieţile oamenilor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Alpla