♦ „Utilizarea rPET poate reduce până la 94% din CO2 comparativ cu PET-ul virgin“.
PET-ul (tereftalatul de polietilenă) a devenit un material indispensabil, fiind folosit în nenumărate industrii. Mai mult decât atât, este şi cel mai uşor de reciclat tip de plastic, astfel aceasta rămâne singura soluţie pentru ca acest tip de material să nu ajungă în natură şi să o polueze. Istoria PET-ului a scris până astăzi circa 85 de file, iar proprietăţile acestui material au devenit rapid cunoscute la nivel global, astfel că astăzi mai mult de jumătate din fibrele sintetice din lume sunt fabricate din acest material. De exemplu, PET-ul a revoluţionat industria băuturilor, oferind o soluţie de ambalare rezistentă şi rentabilă. De-a lungul timpului, utilizarea sa s-a extins în alimente, produse farmaceutice şi produse de îngrijire personală, stabilindu-l ca material preferat în numeroase sectoare. Iar un plus al PET este faptul că este disponibil în mai multe culori, fiind atractive pentru consumatori. Astfel, Însă, cum reciclarea este singura modalitate prin care putem reduce poluarea ambalajelor noile tehnologii vin să reducă şi amprenta de carbon pe care acest material o are asupra mediului. Iar rPET-ul vine tocmai să susţină efortul companiilor de a reduce impactul asupra mediului al folosirii acestui tip de material în contextul în care tot mai multe industrii îl adoptă în principal datorită costurilor mai reduse, al rezistenţei dar şi al greutăţii optime pentru o varietate mare de produse.
Din plasticul reciclat rezultă fulgi PET, granule rPET, bandă PET, fibre PET – folosite pentru noi ambalaje alimentare şi nealimentare, în industria textilă propriu-zisă, dar şi pentru pâslă, covoare, tapiţerii, saci de dormit, umplutură pentru jucării de pluş, şerveţele etc, conform datelor de pe site-ul ALPLA. Domeniul construcţiilor, ingineriei, agricol şi auto au de asemenea de profitat de pe urma rezultatelor reciclării (folii, chingi, benzi, carcase, grilaje, bare de protecţie, tăbliile uşilor de la maşini...). Unul din avantajele folosirii produselor realizate din plasticul reciclat este costul lor, conform datelor ALPLA, uneori mai mic decât cel al materiei prime virgine. În plus, este foarte important şI faptul că acesta are un impact mult mai redus faţă de mediu decât PET-ul.
„Reciclarea şi, prin urmare, rPET, joacă un rol major în sustenabilitatea produselor. Utilizarea rPET poate reduce până la 94% din CO2 comparativ cu PET-ul virgin. Acesta este motivul pentru care ALPLA investeşte în jur de 50 mil. euro anual în extinderea reciclării la nivel mondial“, au spus reprezentanţii ALPLA, care are în România două companii. Mădălina Dediu
„Acest lucru este important şi pentru a îndeplini cerinţele noilor directive UE. ALPLA face în prezent progrese bune şi este pe cale să atingă obiectivul de 25% pentru utilizarea materialelor reciclate până în 2025.“
ALPLA Packaging Romania are trei situri de producţie, fiind responsabilă cu fabricarea şi comercializarea preformelor, a sticlelor, a capacelor pentru diferite industrii, precum cea a băuturilor, alimentară, a produselor de uz casnic, pentru piaţa farma, a produselor veterinare, agrochimice şi a lubrifianţilor. La rândul său, ALPLA Industrial produce şi comercializează găleţi şi capace, canistre şi sisteme de închidere pentru uz industrial şi profesional. Deşi este văzut ca un important factor poluator, în realitate, ambalajele din plastic reprezintă doar o mică parte din totalul deşeurilor de ambalaje. în Europa, ponderea acestora este de 19% din total, ambalajele din hârtie şi carton fiind semnificativ mai numeroase, după o creştere semnificativă începând cu anul 2007. De asemenea, ambalajele din plastic au devenit cu 25% mai uşoare în ultimele trei decenii.
Directiva europeană a stabilit un obiectiv de colectare separată a sticlelor de plastic de unică folosinţă (SUP) de 77% până în 2025 şi de 90% până în 2029. Aceste sticle ar trebui să conţină cel puţin 25% plastic reciclat până în 2025.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE