Plastic – realități și prejudecăți

Pagina verde. Plastic – realităţi şi prejudecăţi. De ce ambalajele de lapte, cosmetice sau ulei nu pot fi returnate la fel ca cele de băuturi?

28.07.2024, 10:27 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Un argument expus în trecut de reprezentanţii SGR pentru această excludere este dificultatea de a curăţa materialele care au fost folosite pentru a stoca aceste produse. În plus, aparatele de colectare prezente acum în piaţă au fost concepute strict pentru ambalaje de băuturi, astfel că includerea şi a altor categorii de recipiente ar necesita reconfigurări în acest sens.

Peste 800 de milioane de ambalaje cu logoul „Ambalaj cu garanţie“ au fost returnate de consumatori până la sfârşitul lunii iunie, în cadrul Sistemului Garanţie-Returnare (SGR), potrivit datelor RetuRO, administratorul acestui program în România.

Deşi iniţaitiva este benefică pentru diminuarea deşeurilor din plastic care ajung în natură, se pune problema celorlalte ambalaje care rămân totuşi neintegrate într-un sistem de returnare. De ce, la fel ca recipientele de băuturi, nu pot fi colectate, sortate şi reciclate şi ambalajele din plastic în care au fost lactate, ulei sau cosmetice? Sunt acestea mai dificil de reciclat? SGR a fost lansat pe 30 noiembrie 2023, planul fiind ca eventualele reglaje în funcţionarea sa să fie făcute ulterior, din mers. De pildă, mulţi jucători din domeniul reciclării spun că ar fi bine ca SGR să impulsioneze nu doar reciclarea ambalajelor de băuturi, ci şi colectarea şi reciclarea tuturor categoriilor de ambalaje.

În stadiul actual, SGR nu se aplică şi pentru ambalajele în care se vând lapte, cosmetice, ulei, indiferent că este vorba despre bidoane, sticle sau borcane. Un argument expus în trecut de reprezentanţii SGR pentru această excludere este dificultatea de a curăţa materialele care au fost folosite pentru a stoca aceste produse. În plus, aparatele de colectare prezente acum în piaţă au fost concepute strict pentru ambalaje de băuturi, astfel că includerea şi a altor categorii de recipiente ar necesita reconfigurări în acest sens.

„Recipientele de murături, lactate, oţet, pastă de dinţi, şampon nu intră acum în SGR. La fel, nici recipientele de băuturi de peste trei litri. În alte ţări, sunt incluse şi aceste produse, dar nu au fost de la început, ci s-au adăugat pe parcurs“, a spus recent, la emisiunea online de business ZF Live, Anca Marinescu, corporate affairs & communication manager la RetuRO. Automatele RVM, în care cetăţenii returnează ambalajele din cadrul Sistemului Garanţie-Returnare (SGR), compactează PET-urile şi dozele din aluminiu, care mai apoi sunt transportate către centrele regionale şi abia apoi ajung de la RetuRO la centrele de reciclare.

Unele automate de colectare au şi funcţia de a sparge recipientele din sticlă, acestea ajungând în centrele regionale gata pregătite pentru reciclare. Ambalajele de metal şi PET mai trec printr-un proces de sortare pe tipuri de materiale (metal şi plastic) şi culori (în cazul PET), după care sunt pregătite pentru reciclare. Contaminarea cu produse precum ulei sau lactate ar face necesară şi spălarea ambalajelor înainte de a fi sortate şi trimise către reciclare, astfel că procesul ar deveni mai anevoios.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Alpla