♦ Unitatea de producţie de la Târgu-Mureş, cea mai modernă fabrică de procesare a fulgilor de PET reciclat din Uniunea Europeană, este prima din portofoliul ALPLA pe piaţa locală, iar investiţia s-a ridicat la 7,5 mil. euro ♦ Fabrica PET Recycling Team livrează 18.000 de tone de plastic reciclat pe an pentru îmbuteliatorii de băuturi răcoritoare, produse lactate, apă minerală, bere şi ulei din România şi din regiune.
Compania austriacă ALPLA Packaging România, care, în parteneriat cu firma românească Ecohelp şi cu cea elveţiană United Polymer Trading, a deschis în 2023 o fabrică de la zero pentru reciclarea materialelor de tip PET la Târgu-Mureş, are în vedere noi investiţii pe plan local, care ar urma să se concretizeze anul viitor.
„Avem noi investiţii planificate pentru România în următoarea perioadă, în funcţie de cerere şi de oportunităţi. În fabrica deschisă prin joint venture la Târgu-Mureş, avem suficient spaţiu pentru a aduce încă o linie de producţie, ceea ce ne-ar dubla capacitatea şi ne-ar permite să producem materiale reciclate de calitate mai ridicată pentru consumul propriu, dar şi pentru clienţi. Acesta este un plan pe termen mediu, chiar lung, dar suntem pregătiţi să acţionăm rapid dacă vom întâlni condiţii favorabile“, spune Ioan Vâţ, director de vânzări şi membru al boardului ALPLA Packaging România.
Unitatea de producţie de la Târgu-Mureş, cea mai modernă fabrică de procesare a fulgilor de PET reciclat din Uniunea Europeană, este prima din portofoliul ALPLA pe piaţa locală, iar investiţia s-a ridicat la 7,5 milioane de euro. Joint-venture-ul pentru fabrica din Târgu-Mureş a apărut în toamna anului 2021, deşi cele trei companii colaborau deja de peste zece ani pe partea comercială. Fabrica PET Recycling Team livrează 18.000 de tone de plastic reciclat pe an pentru îmbuteliatorii de băuturi răcoritoare, produse lactate, apă minerală, bere şi ulei din România şi din regiune.
„În 2025, ALPLA plănuieşte să majoreze capacitatea de producţie la 36.000 de tone de paleţi pe an, pentru a răspunde cererii în creştere de PET reciclat.“
Între timp, în a doua parte a anului 2024 jucătorii din industriile cărora li se adresează fabrica, în special cea a băuturilor, vor finaliza testele industriale şi vor asigura volumele de rPET necesare pentru următorul an, lucru necesar pentru extindere. Decizia ALPLA vine în contextul în care, din ianuarie 2025, legislaţia va impune ca orice ambalaj cu volum cuprins între 100 de mililitri şi 3 litri să conţină minimum 25% PET reciclat. Fabrica din Târgu- Mureş este operată de compania Professional Recycle SRL, din grupul Ecohelp, alături de ceilalţi doi parteneri. Materia primă, respectiv deşeurile PET – sticle de plastic PET postconsum –, presortată şi balotată este achiziţionată atât de pe piaţa locală, de la firme de colectare şi staţii de sortare a deşeurilor, cât şi din alte ţări din Europa.
„În ultimele luni, am observat o creştere a disponibilităţii de baloţi de sticle PET şi de fulgi PET de înaltă calitate, ceea ce coincide cu implementarea Sistemului Garanţie-Returnare (SGR). Avem încredere că această tendinţă se va îmbunătăţi, ţinând cont că acum ne aflăm abia la începutul funcţionării acestui program.“
La nivel global, ALPLA numără peste 23.000 de angajaţi în 196 de fabrici din 47 de ţări. În România, grupul austriac este prezent cu două companii – ALPLA Packaging Romania (cu afaceri de 385 de milioane de lei şi 253 de angajaţi în 2023) şi ALPLA Industrial (cu afaceri de 44 de milioane de lei în 2023 şi 64 de angajaţi).
ALPLA Packaging Romania are trei situri de producţie, fiind responsabilă cu fabricarea şi comercializarea preformelor, a sticlelor, a capacelor pentru diferite industrii, precum cea a băuturilor, alimentară, a produselor de uz casnic, pentru piaţa farma, a produselor veterinare, agrochimice şi a lubrifianţilor. La rândul său, ALPLA Industrial produce şi comercializează găleţi şi capace, canistre şi sisteme de închidere pentru uz industrial şi profesional.
De la începerea activităţii în România, în 2011, sub numele ALPLA Plastic SRL, cu doar 48 de angajaţi, şi până în prezent, activitatea ALPLA a crescut „exponenţial“, spune Ioan Vâţ.
„În prezent, ALPLA angajează peste 350 de oameni în cele trei companii prin care activează în România. Am ajuns aici investind în noi tehnologii, extinzându-ne capacitatea de producţie, deschizând noi operaţiuni, dar şi prin fuziuni şi achiziţii.“
În afara planului de dublare a capacităţii de producţie de la Târgu Mureş, ALPLA face investiţii pentru reducerea impactului CO2 în fabricile sale, prin înlocuirea vechilor tehnologii cu unele noi, mai eficiente.
„De exemplu, în fabrica din Bucureşti, suntem acum în proces de înlocuire a vechilor linii de extrudare pentru obţinerea ambalajelor cu tehnologii de ultimă oră, care au o eficienţă mai ridicată şi un consum mai mic de energie.“
Totodată, în 2023, şi la fabrica din Braşov ALPLA a instalat noi tehnologii pentru a se plia pe cerinţele operatorilor din industria de lactate, reducând astfel emisiile de CO2 şi costurile logistice. De la începutul acestui an, austriecii au început colaborarea cu un partener global din Urlaţi, judeţul Prahova.
Scopul ALPLA este să închidă bucla dintre producţia de ambalaje şi reciclare, utilizând materiale reciclate în procesele sale de fabricaţie, pentru a reduce impactul asupra mediului. În acest sens, compania austriacă are parteneriate cu diverşi actori din piaţa locală, precum colectori de deşeuri, reciclatori, autorităţi, organizaţii nonguvernamentale şi consumatori.
„Credem că implementarea Sistemului Garanţie-Returnare în România va avea un efect pozitiv în rata de colectare şi reciclare a ambalajelor PET, care este, în prezent, sub media europeană“, spune Ioan Vâţ.
De altfel, adaugă el, este nevoie de o îmbunătăţire în comportamentul cetăţenilor şi al instituţiilor publice în ceea ce priveşte reciclarea, iar SGR a început să mişte lucrurile în acest sens.
„Doar printr-o abordare colaborativă şi holistică, reciclarea poate deveni realitate şi un succes în România.“
La nivelul grupului ALPLA, România joacă astăzi un rol strategic, fiind una dintre pieţele cu cea mai mare creştere din regiune.
„Deservim o gamă largă de clienţi şi de industrii, de la băuturi şi alimente la îngrijire personală şi uz casnic, de la uleiuri şi lubrifianţi la produse farmaceutice şi cosmetice. (...) Avem încredere că România va continua să fie o piaţă atractivă şi dinamică pentru noi şi ne dorim să ne consolidăm poziţia şi să ne extindem prezenţa aici.“
Disponibilitatea pentru investiţii este mereu prezentă la nivelul grupului, fiind nevoie doar de oportunităţi la orizont.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE