Plastic – realități și prejudecăți

Pagina verde. Plastic – realităţi şi prejudecăţi. Mituri demontate despre plastic: sticlele se reciclează împreună cu capacul

17.11.2024, 11:00 Autori: Mădălina Dediu Panaete , Sorin Pâslaru

Din luna iulie 2024, toate ambalajele de plastic de unică folosinţă (SUP) trebuie să aibă capacele ataşate, ca parte a unei directive europene Deşi mulţi cred că sticlele şi dopurile se reciclează împreună, în realitate sunt folosite alte tipuri de materiale care sunt sortate şi reciclate diferit.

Cei mai mari jucători din industria băuturilor, dar şi a lactatelor s-au adaptat noii directive europene şi au introdus pe piaţă ambalaje cu capace care rămân ataşate. Însă mulţi consideră că directiva europeană a venit ca urmare a faptului că cele două tipuri de plastic, cel al sticlei, al etichetei şi cel al capacelor, trebuie să fie reciclate împreună. În realitate, colectarea acestora trebuie să se facă împreună, de regulă în tomberonul galben sau, dacă e cazul unui ambalaj cu sigla SGR, în punctele dedicate, însă componen­tele unei sticle nu se reciclează împreună.

De ce nu se reciclează împreună? Pentru că deseori în procesul de producţie se folosesc altfel de materiale. Astfel, pentru ambalajele de băuturi răcoritoare, apă foloseşte PET-ul, sim­bolul pentru terefta­latul de polietilenă, cel mai folosit tip de plastic şi cel mai facil de reciclat. La sortare, PET-ul este uşor separat de alte materiale plastice, cum ar fi polietilena (PE) şi polipropilena (PP), folosind criterii care ţin de densitate, sortatoare optice şi chiar inteligenţă artificială. Pe de altă parte, capacele sunt făcute în general din HDPE – polietilenă de înaltă densitate. Deşi nu se reciclează atât de uşor precum PET-ul, acest material trebuie şi el colectat separat. Apoi reciclarea acestuia se face în funcţie de durabilitate şi grosime.

 

De ce este nevoie să le colectăm însă împreună?

Deşi pentru mulţi consumatori, decizia ca toţi producătorii să ataşeze capacele de sticlele din plastic nu a una îmbucurătoare, în esenţă aceste două componente trebuie să fie colectate împreună tocmai pentru a limita pătrunderea plasticului în natură şi pentru a valorifica la maxim acest tip de ambalaj. De altfel, PET-ul este un material sustenabil pentru ambalare şi este un material valoros, dar trebuie neapărat păstrat în lanţul de reciclare, şi nu aruncat în natură. Deşi este văzut ca un important factor poluator, în realitate, ambalajele din plastic reprezintă doar o mică parte din totalul deşeurilor de ambalaje. În Europa, ponderea acestora este de 19% din total, ambalajele din hârtie şi carton fiind semnificativ mai numeroase, după o creştere semnificativă începând cu anul 2007. De asemenea, ambalajele din plastic au devenit cu 25% mai uşoare în ultimele trei decenii.
 

Ce include directiva europeană privind capacele ataşate de sticlele de plastic

Directiva europeană a stabilit un obiectiv de colectare separată a sticlelor de plastic de unică folosinţă (SUP) de 77% până în 2025 şi de 90% până în 2029. Aceste sticle ar trebui să conţină cel puţin 25% plastic reciclat până în 2025. Şi producătorii de de bere trebuie să adopte aceste măsuri. Practic, din 3 iulie 2024, toate sticlele de băuturi de până la trei litri trebuie să aibă capace sau dopuri ataşate, conform Ordonanţei de Guvern nr. 6/2021, care transpune în legislaţia naţională Directiva UE 2019/904.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Alpla