Politică

20 de ani de la Revolutie, 20 de ani de libertate. Stim sa o folosim?

18.12.2009, 00:00 120

Scanteia revolutiei s-a aprins in Timisoara la 16 decembrie.Dupa zile de represiune, dupa ce a tras in populatie, armatafraternizeaza cu demonstrantii. Timisoara devine primul "oras liberal Romaniei" la 20 decembrie. Revolutia izbucneste brutal laBucuresti o zi mai tarziu. Sfarsitul regimului nu mai poate fiamanat. La 20 de ani de la revolutie, Pro TV a refacut firulevenimentelor din fiecare zi al acelui decembrie insangerat.Urmariti Revolutia romana in fiecare seara la Pro Tv.

Timisoara, 16-18decembrie

Germenii si "explozia" revolutiei

In trei zile, situatia la Timisoara a evoluat dramatic.Inceputa, practic, in 16 decembrie (in urma unui protest impotrivaevacuarii pastorului protestant Laszlo Tökés, germenii revolutieiaveau sa se dezvolte rapid. In 16 decembrie, la Bucuresti s-a pusla cale planul de represiune a Timisoarei. In 17 decembrie s-adeschis focul impotriva manifestatiei anticomuniste care aprinseseorasul. In 18 decembrie, regimul a incercat sa-si ascunda crimelesi i-a ars in crematoriu, la Bucuresti, pe cei ucisi. In 19decembrie, Timisoara intra in greva si se striga "JosCeausescu".

Timisoara, 19decembrie

Armata e cu noi! Greva Generala!

"Tulburarile de la Timisoara nu sunt provocate de huligani.Muncitorii sunt nemultumiti si vor sa intre in greva generala."Aceste mesaje ajungeau la Bucuresti in urma cu 20 de ani, in ziuade 19 decembrie. In Timisoara domnea incertitudinea. Militariioprisera focul, iar demonstrantii strigau pentru prima data "armatae cu noi". Pe 19 decembrie '89, regimul se temea deja ca exemplulTimisoarei ar putea fi urmat de alte orase. In cele din urma armataa fost retrasa in cazarmi.

Atrocitatile de la Timisoara nu s-au oprit la crima si ardereacadavrelor din zilele de 17 si 18 decembrie. A mai fost ceva:vanatoarea de morti din casele oamenilor. Dorinta de a sterge oriceurma i-a determinat pe mai marii Timisoarei sa recurga la fapteinimaginabile. Au dus la morga si mortii pe care rudele celorcazuti apucasera sa-i ridice de pe strada. Si acestia trebuiau sadispara.

In noaptea de 18-19 decembrie s-au auzit rafale de arme automatein mai multe zone ale orasului. Pe de alta parte, puscariile eraupline pana la refuz. 700 de timisoreni erau anchetati ore in sir casa-si recunoasca participarea la evenimentele din zileleprecedente. Aceasta stare de incertitudine a fost rasturnata totalde greva generala a muncitorilor.

Prima fabrica care a incetat lucrul a fost Elba. La 7 dimineata,schimbul 3 nu a mai plecat acasa. Schimbul urmator nu a mai intratla lucru. Si astfel curtea fabricii s-a umplut de muncitori, inspecial femei, care-si cereau sotii inapoi.

Esecul negocierilor dintre generalii armatei si muncitorii de laElba o supara pe Elena Ceausescu. Infrant, seful Marelui Stat MajorGeneral, generalul Stefan Gusa a dat ordin blindatelor sa seretraga in cazarmi, cu aprobarea ministrului apararii Vasile Milea.Acesta s-a impuscat in ziua de 20 decembrie.

Timisoara, 20noiembrie

Proclamatia de la Timisoara

In 20 decembrie 1989, Timisoara devenea "primul oras liber dinRomania". Pe 20 decembrie, revolutionarii anuntau din balconulOperei formarea primului partid anticomunist: Frontul DemocratRoman. Vorbim de un moment istoric care marcheaza inceputulsfarsitului pentru regimul Ceausescu. In acea dimineata, coloanaformata din muncitorii de la Elba si Solventul s-a oprit in PiataOperei si au anuntat formarea Frontului Democrat Roman. O altacoloana de manifestanti s-a strans in fata Consiliului judeteancare era pazit de 3 cordoane de militieni, jandarmi si parasutisti.Acestora li s-au alaturat muncitorii de la Electromotor,combinatele chimice si Uzina Mecanica. Miza era mare pentru ca inacea cladire se aflau primul-ministru de atunci ConstantinDascalescu si mai multi lideri comunisti.

In fata acestei multimi, militienii, jandarmii si parasutistiiau fost retrasi. Grupul de revolutionari condus de Ioan Savu aintrat in cladire. Dupa mai multe discutii, oamenii au iesit cuprimul-ministru Constantin Dascalescu. Savu s-a adresat multimii sile-a cerut oamenilor sa nu lase pe nimeni sa iasa din Consiliuljudetean.

Din balcon s-a citit o lista de revendicari. Acestea cuprindeau:demisia lui Dascalescu, a guvernului, a lui Ceausescu, demascareacriminalilor, alegeri libere, eliberarea detinutilor si recuperareatrupurilor celor cazuti. Seara i-a gasit pe timisoreni cu douapuncte de comanda: unul in Piata Operei, celalalt la Consiliuljudetean. In cele din urma balconul Operei a fost ales centrurevolutionar si toata lumea s-a mutat in Piata Operei. Din acelmoment, Timisoara a intrat in libertate si a fost condusa si inzilele urmatoare din balconul Operei. Armata fraternizase curevolutionarii si apara acum intrarile orasului. La Bucurestizilele lui Ceausescu erau numarate.

Viorel Oancea, unul dintre revolutionari, a preluat imediat duparevolutie conducerea politiei judetene. Timisorenii l-au ales apoiprimar, iar dupa '96, a fost numit secretar general al Ministeruluide Interne. Acum Viorel Oancea isi conduce propria afacere.

21 decembrie, Timisoara siBucuresti

In dimineata zilei de 21 decembrie, Ceausescu semneaza un decretprezidential de instituire a starii de necesitate in judetul Timis.Mitingul din Capitala, convocat de Nicolae Ceausescu, esteintrerupt la pranz de grupurile de protestatari, care se regrupeazain fata Hotelului Intercontinental, a Ambasadei SUA si in PiataRomana. In aceeasi zi incep manifestatii anticeausiste la Arad (ora8.00), Buzias - jud. Timis (ora 9.00), Sibiu (ora 9.45), Cugir -jud. Alba (ora 11.00), Targu-Mures (ora 11.30), Caransebes - jud.Caras Severin, Resita (ora 12.00), Bucuresti (ora 12.40 - mitingulorganizat de Ceausescu se va intoarce impotriva acestuia), Brasov(ora 13.00 - dupa ce de dimineata fusesera framantari inintreprinderi), Ghimbav - jud. Brasov, Fagaras - jud. Brasov, Cluj(ora 15.00), Cisnadie - jud. Sibiu (ora 18.00), Nadrag - jud. Timis(ora 18.45), Alba Iulia (ora 22.30).

In cursul noptii, la Bucuresti se trage in demonstranti si sedegajeaza terenul cu ajutorul blindatelor. Este sfarsitul pentruregimul lui Nicolae Ceausescu.

Urmariti in fiecare seara la Pro TV de la ora 19.00evolutia evenimentelor Revolutiei romane, zi dupa zi(www.stirileprotv.ro)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO