Politică

20 de vicepresedinti si 18 secretari intr-un singur partid

10.07.2003, 00:00 42


PSD a inceput de ieri sa se pregateasca oficial pentru alegerile viitoare. Consiliul National al partidului, for de conducere largit care aduna aproximativ 1.000 de membri - de la presedinte la delegatii filialelor locale - a adoptat ieri mai multe documente care sustin aceasta teza: constituirea unei comisii nationale care sa pregateasca in PSD alegerile locale, parlamentare si prezidentiale, strategia politica a PSD pentru anul viitor, an preelectoral, precum si programul economic si social al PSD pentru 2004.



Totodata, Consiliul National al PSD a extins staff-ul partidului, promov=nd in functii de decizie importante persoane politice active, fosti sau actuali ministri. Decizia luata in urma cu doua saptam=ni de Delegatia Permanenta - numirea lui Octav Cozm=nca presedinte executiv - a devenit de ieri statutara. De altfel, ieri Cozm=nca a stat la prezidiu alaturi de Adrian Nastase, care a si condus lucrarile Consiliului National. In fata delegatilor din teritoriu, Nastase i-a facut o primire incurajatoare fostului ministru in noua functie de la partid. "Poate unora le este mai putin simpatic Octav Cozm=nca. Dar eu il consider un bun organizator. A stiut sa rezolve probleme importante in partid, chiar daca nu a stat sub ochii reflectoarelor".




Noua garda a PSD



Dupa plecarea din partid a lui Cozmin Gusa, PSD a trebuit sa gaseasca o solutie pentru functia de secretar general. Erau doua alternative: sa se desfiinteze aceasta pozitie, ori sa fie numita o alta persoana. Marti seara, liderii PSD au optat pentru numirea ca secretar general a fostului ministru al turismului, Dan Matei Agathon. Ieri, Consiliul National a validat decizia. Initial, Dan Matei Agathon fusese nominalizat pentru functia de secretar executiv, inferioara ierahic celei de secretar general.



Incep=nd de ieri, PSD are inca sase vicepresedinti: ministrii Mihai Tanasescu, Mircea Geoana, Serban Mihailescu, Acsinte Gaspar, seful Corpului de Control al Guvernului Victor Ponta (presedinte al organizatiei de tineret) si Ion Sassu, fost presedinte al Partidului Socialist al Muncii. Sassu a negociat aceasta functie ca urmare a fuziunii recente dintre PSD si PSM. Surse din partid au aratat ca alegerea lor in prima linie a partidului s-a dorit a fi un semnat at=t pentru tineri - ca pot promova in partid - dar si pentru tehnocrati - Geoana si Tanasescu au fost cooptati in guvern in 2000 ca tehnocrati independenti.



In functia de secretari ecxecutivi au fost promovati ieri inca opt membri ai PSD. Nou venitii Iona Radu , Bogdan Niculescu Duvaz, Alexandru Sassu, Victor Bostinaru, Gabriel Ispas si Victor Corlateanu, precum si fostii ministri, Ecaterina Andronescu si Vasile D=ncu.




Baronii, o problema strategica



Nici unul dintre vorbitorii care s-au perindat la microfon nu a pus problema baronilor locali, chestiune intens discutata in ultima vreme. In sala erau, ce-i drept nu in primele r=nduri, Nicolae Mischie si Marian Oprisan.



Singura referire facuta la baronii locali este cuprinsa in documentul "O noua ofensiva politica". Nici macar premierul nu a deschis subiectul sensibil, desi a prezentat amplu acest document. Totusi, in "ofensiva politica a PSD" se recunoaste faptul ca partidul "nu a reusit sa raspunda credibil nici la nivel politic, nici organizatoric, termei baronilor locali". Argumentele PSD pentru a nu intra in "acest joc" sunt doua: popularitatea locala a baronilor locali si datoria partidului de a-si apara propriii membri. Raspunsul pe care il da insa PSD tezei baronilor locali este neconvingator: o strategie privind resursele umane ale partidului, care sa includa criterii de cariera politica si, eventual, limitarea mandatelor la functia de presedinte al filialei judetene. Aceasta strategie de resurse ar mai servi, potrivit premierului, unui alt scop. Sa se evite pe viitor situatiile in care lideri ai partidului se ascundeau in WC-uri pentru a transmite pe telefonul mobil unor anumiti ziaristi decizii confidentiale ale partidului. Desi Adrian Nastase nu a pronuntat nici un nume, el se referea de fapt la Cozmin Gusa.




Consiliu fara surprize



Consiliul National de ieri a adunat laolalta mebrii fondatori ai partidului, dar si nou veniti: de la PSM (partid format in 1990 de fostul prim-ministru Ilie Verdet), PSRM, constituit prin scindarea PRM, fostul pedist Mihai Darie, George Padure, fiul. Nou venitii au ocupat zonele extreme ale salii, insa nu foarte departe de prezidiu. Ca invitati au venit presedintele UDMR Marko Bela si liderul PUR Dan Voiculescu, partenerii politici ai PSD. Onorurile de gazda lke-a facut Dan Matei Agathon, care se intretinea cu toata lumea - ministri, lideri locali, pe care ii cunostea mai mult sau mai putin. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO