Politică

23 dintr-o lovitură: Peste 20 de legi au fost adoptate tacit de Senat

23 dintr-o lovitură: Peste 20 de legi au fost adoptate...

Autor: Gabriel Pecheanu, Mediafax

04.12.2017, 16:41 9769

Senatul a adoptat tacit, luni, 23 de proiecte de legi, al căror termen de dezbatere şi vot a expirat pe 27 noiembrie, printre care aprobarea obiectivului de investiţii ”Autostrada Unirii” Iaşi-Tg. Mureş şi susţinerea reîntregirii familiei de români cu ocazia Centenarului Marii Uniri.

Potrivit ordinii de zi, senatorii au constatat adoptarea tacită a 23 de propuneri legislative.

Printre acestea se numără o propunere legislativă pentru susţinerea reîntregirii familiei de români cu ocazia Centenarului Marii Uniri. Concret, proiectul iniţiat de parlamentari PNL prevede că, în perioada 26 noiembrie - 9 decembrie 2018, cetăţenii români aflaţi pe teritoriul României beneficiază de o călătorie gratuită, dus-întors, pe calea ferată la clasa a II-a, iar cetăţenii români care se află în afara ţării
beneficiază de o călătorie gratuită, prin compania TAROM, către România şi retur, dar şi pe calea ferată în limita a un drum dus-întors, la clasa economic.

Un alt proiect adoptat tacit de Senat se referă la aprobarea obiectivului de investiţii Autostrada Iaşi - Târgu Mureş ”Autostrada Unirii”, depus în Parlament de un grup de 71 de senatori şi deputaţi, din toate grupurile politice, cu excepţia ALDE. Iniţiatorii au criticat întârzierile Guvernului de a face paşi concreţi pentru acest obiectiv şi cer ca autostrada să fie terminată în patru ani.

De asemenea, senatorii au constatat adoptarea tacită a unei prouneri legislative a liberalilor referitoare la asigurarea infrastructurii de alimentare pentru vehiculele electrice. ”Autorităţile administraţiei publice locale din localităţile cu peste 100.000 de locuitori au obligaţia realizării, până la 31 decembrie 2020, a unui număr de minim cinci puncte publice de reîncărcare pentru autovehiculele reîncărcabile electric, cu o capacitate de alimentare de 4 maşini fiecare”, potrivit Legii privind asigurarea infrastructurii de alimentare pentru vehiculele electrice, adoptată tacit de Senat.

Iniţiativa legislativă obligă şi autorităţile administraţie publice locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti să realizeze, până la 31 decembrie 2020, minim zece puncte publice de reîncărcare în fiecare sector, pentru autovehicule reîncărcabile electric, cu o capacitate de 4 maşini fiecare.

Finanţarea infrastructurii realizate de către autorităţile administraţiei publice locale se va face din bugetul fondului pentru mediu (50%) şi din bugetul local (50%).

Altă iniţiativă adoptată tacit prevede conferirea pentru poliţia locală a mai multor atribuţii aparţinând în prezent exclusiv poliţiei rutiere. Astfel, potrivit proiectului iniţiat de PNL, poliţiştii locali vor putea da amenzi, vor putea dirija circulaţia, vor putea solicita documentele şoferilor şi le va fi permis să soluţioneze problemele apărute în trafic.

De asemenea, o altă iniţiativă adoptată tacit de senatori aparţine deputatului PNL Daniel Gheorghe şi vizează instituirea zilei de 26 octombrie drept ”Ziua Mişcării de Rezistenţă Armată Anticomunistă din 1944 - 1962, Ziua Partizanilor Anticomunişti”.

În Constituţia adoptată în anul 2003 s-au introdus reglementări potrivit cărora prima Cameră sesizată are la dispoziţie un timp limitat de dezbatere şi votare a proiectelor sau iniţiativelor de 45 de zile. Pentru coduri şi alte legi de complexitate deosebită, termenul este de 60 de zile. În cazul depăşirii acestor termene se consideră că proiectele de legi sau propunerile legislative au fost adoptate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO