• Leu / EUR4.9477
  • Leu / GBP5.8810
  • Leu / USD4.7247
Politică

8 sfaturi ale unui reprezentant al oamenilor de afaceri din România pentru dezvoltarea economiei

8 sfaturi ale unui reprezentant al oamenilor de afaceri din România pentru dezvoltarea economiei

Autor: Radu Bostan

19.01.2013, 20:27 1293

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, a expus luni, la emisiunea ZF Live, câteva sfaturi pentru Guvern care să impulsioneze dezvoltarea economică şi competitivitatea.

1. Sprijinirea companiilor locale

Pârvan a precizat că în primele nouă luni ale anului trecut investiţiile în România s-au ridicat la 48 miliarde de lei, din care doar 6 miliarde au fost investiţii străine.

„Asta arată că ţesătura economică românească luptă prin aceşti mici investitori. (...) Este regretabil că nimeni nu ia în considerare aceste mici investiţii la valoarea la care ar trebui, care sunt după părerea noastră mult mai durabile, mult mai importante pentru economia românească, aceşti investitori neplecând în altă parte atunci când profitul nu mai este la cota la care s-au aşteptat.“

2. Trecerea de la austeritate la investiţii pentru îmbunătăţirea competitivităţii României

„Neoficial, FMI a spus la ultima vizită că România trebuie să iasă din austeritate şi stabilizare macroeconomică, să treacă către dezvoltare economică şi competitivitate. Până şi unor experţi străini de ţară le este clar că la un moment dat, numai tăind şi făcând economii, şi acelea relative, nu ajunge“, a spus Pârvan.

3. Promovarea proiectelor bancabile, prioritizarea corespunzătoare

Proiectele cu finanţare externă, precum Banca Mondială, BERD sau BEI, suferă întârzieri substanţiale în implementare, ceea ce demonstrează că România nu duce lipsă de fonduri pentru investiţii, ci de leadership.

„Dacă promovăm asemenea proiecte să nu ne mirăm că lucrări absolut necesare, care ar însemna angrenarea puternică a economiei, nu se realizează. La fel cu Cernavodă 3-4“, a spus Pârvan. Proiectul de extindere a centralei nucleare de la Cernavodă cu încă două reactoare a apărut mereu în strategiile energetice elaborate de guvernele din ultimii şapte ani, însă nu a fost lansat până în prezent.

4. Problemele cu care se confruntă industria românească trebuie tratate urgent

Cristian Pârvan a repetat avertismentul AOAR asupra erodării industriei româneşti, care în 2012 a avut o contribuţie mai modestă la PIB comparativ cu anii anteriori. El a indicat sectorul siderurgiei, care în alţi ani avea o contribuţie de 4-5% la PIB, ca exemplificând în mod îngrijorător problemele cu care se confruntă industria. Anul acesta aduce noi provocări pentru industrie, anume costuri mai mari la energie şi gaze naturale şi costuri salariale mai ridicate, ca urmare a majorării salariului minim pe economie.

5. Deblocarea finanţării pentru proiectele contractate din fonduri UE prin programul de creştere a competitivităţii economice

Din cele 148 de proiecte aprobate de evaluatori independenţi anul trecut, doar circa 60 au fost finanţate până în prezent. Pârvan s-a arătat nedumerit de lipsa de răspuns a guvernului la această situaţie, în condiţiile în care companiile contrantante sunt locale şi astfel ar contribui la îmbu­nătăţirea competitivităţii economiei româneşti în ansamblu.

6. Conducerea CFR SA trebuia încredinţată unui director cu experienţă din domeniu

Pârvan a sugerat că autorităţile ar fi făcut mai bine să încredinţeze această sarcină, printr-un mandat de câţiva ani, unui director din Grup Feroviar Român, o afacere profitabilă din acelaşi domeniu, fiind cel mai mare operator feroviar privat de pe piaţă.

7. Producătorul chimic Oltchim are nevoie de administrarea unui şef dintr-un sector similar

Oltchim, care în prezent funcţionează la mai puţin de 10% din capacitate, ar putea fi întors pe calea cea bună sub administrarea unui şef din Chimcomplex Borzeşti, a mai spus Pârvan.

8. Valorificarea activelor de 200 de miliarde lei din proprietatea statului

Pârvan a mai sugerat valorificarea activelor de 200 de miliarde din proprietatea statului pentru a susţine investiţiile, deoarece veniturile nefiscale ale statului sunt foarte mici.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9477
Diferență: 0,0162
Ieri: 4.9469
Azi: 4.7247
Diferență: -0,4803
Ieri: 4.7475
Azi: 5.8810
Diferență: 1,2708
Ieri: 5.8072
Azi: 4.7380
Diferență: 0,2836
Ieri: 4.7246