Politică

A doua rundă de consultări a preşedintelui cu partidele: luni - PSD şi PNL, marţi- UDMR, UNPR, ALDE

A doua rundă de consultări a preşedintelui cu...

Autor: Mona Hera

09.11.2015, 10:31 179

Administraţia Prezidenţială a anunţat că preşedintele Klaus Iohannis a trimis luni o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlament, prin care îi invită la o nouă rundă de consultări, la Palatul Cotroceni, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.

Fiecare delegaţie poate fi formată din maximum 5 persoane.

Luni, de la ora 18.00, vor avea loc consultări cu reprezentanţii Partidului Social Democrat, iar de la ora 19.00 cu cei ai Partidului Naţional Liberal.

Consultările vor continua marţi, începând de la ora 11.00, cu Uniunea Democrată a Maghiarilor din România. De la ora 11.30 sunt invitaţi reprezentanţii Uniunii Naţionale pentru Progresul României (UNPR), de la 12.00 - cei ai Alianţei Liberalilor şi Democraţilor (ALDE), iar de la ora 12.30 - cei ai Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale.

O primă rundă de consultări ale preşedintelui Iohannis cu reprezentanţii partidelor, după demisia Guvernului Ponta, a avut loc joi şi vineri. În prima zi a consultărilor au avut loc discuţii cu PSD, PNL, UDMR şi minorităţile naţionale, altele decât cea maghiară, iar în cea de a doua zi cu UNPR şi ALDE.

Tot vineri, şeful statului a avut o întâlnire, la Palatul Cotroceni, cu 20 de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale şi ai protestatarilor.

În declaraţiile de presă susţinute vineri după-amiază, preşedintele Klaus Iohannis declara că o singură rundă de consultări nu este suficientă şi că va convoca noi discuţii cu partidele, fiind posibil ca până la sfârşitul săptămânii să existe o concluzie.

"O singură rundă de consultări de data aceasta nu este suficientă pentru că situaţia este specială, nu este nici pe departe suficient un nume, acesta este un lucru relativ simplu. Ceea ce vrem este să ne înţelegem asupra unei abordări. Concluzia mea este că majoritatea liderilor politici sunt dispuşi să discute despre alegeri anticipate, sunt dispuşi să discute despre un guvern tehnocrat. Aproape nimeni nu este dispus să discute despre un guvern politic. Este o noutate. De aceea niciun partid nu a venit cu un nume de prim-ministru", a declarat Iohannis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO