Politică

Absenteismul - trasatura alegerilor in urma carora va fi instalat "guvernul crizei"

Absenteismul - trasatura alegerilor in urma carora va fi instalat "guvernul crizei"

Presedintele Traian Basescu a votat la Colegiul Economic "A.D.Xenopol" spunand ca si-a exprimat optiunea astfel incat noul Parlament sa ii reuneasca pe cei care au confirmat in ultimul mandat si pe reprezentantii noii generatii de politicieni Presedintele PNL Calin Popescu-Tariceanu a votat in satul Ciofliceni, Ilfov, unde candideaza pentru un mandat de deputat, afirmand ca alegerile parlamentare reprezinta un moment crucial pentru Romania Presedintele PSD Mircea Geoana a votat in localitatea Dabuleni (unde a candidat pentru Senat) si i-a indemnat pe romani sa vina la urne, fiind "un vot care va influenta destinul Romaniei in urmatorii 20 de ani" Prim-vicepresedintele PD-L, Theodor Stolojan, a votat la Liceul Dimitrie Cantemir in sectorul 2. El si-a exprimat regretul ca foarte multi tineri au plecat din Bucuresti si nu au venit la vot

30.11.2008, 19:20 26

Absenteismul local, numarul mare de romani plecati in strainatate si interzicerea votului pe liste suplimentare (nu s-a putut vota decat in colegiul in care alegatorul isi are domiciliul) sunt datele care au influentat acest scrutin diferit de toate celelalte prin faptul ca, pentru candidatii care obtinut mai mult de 50% din voturile celor care au votat intr-un colegiu, mandatul este atribuit uninominal. Rezultatul va fi cunoscut in urmatoarele zile, dupa ce Biroul Electoral Central va stabili care dintre partide au depasit pragul electoral de 5% astfel incat voturile sa poata fi impartite acestora.

Prezenta la vot a fost una dintre cele mai slabe din istoria alegerilor. La ora 14.00 prezenta la vot era de 19,8%, fata de 27,1% in alegerile din 2000 sau 27,5% in 2000. O prezenta mai slaba, la aceeasi ora, s-a inregistrat la alegerile europarlamentare de la finele lui 2007, cand la vot se prezentasera 13% dintre cei cu drept de vot.
Noul Parlament ales in urma scrutinului de ieri va avea 137 de senatori si 334 de deputati.
Ce ar fi putut influenta acest scrutin si de ce absenteismul a fost atat de mare? In primul rand din cauza celor cateva milioane de romani care lucreaza in strainatate si care au trebuit sa strabata distante foarte mari, daca ar fi dorit sa voteze, cred analistii politici. In Italia si Spania, unde sunt sute de mii de romani, la orele 14.00 votasera 2.000 de alegatori in Italia si 1.500 in Spania.
Faptul ca, spre deosebire de alegerile trecute, acum nu s-a mai putut vota pe liste suplimentare a influentat scrutinul? Daca l-a influentat atunci acest lucru s-a rasfrant asupra tuturor partidelor, crede analistul politic Cristian Parvulescu. "Daca studentii nu s-au dus la vot, atunci a fost dezavantajata dreapta. Insa intre cei care nu au putut sa voteze s-au aflat si muncitori care voteaza cu stanga", spune analistul. Profitand de faptul ca in unele institutii astazi nu se lucreaza multi alegatori si-au luat o minivacanta. Ei nu au putut vota in localitatile in care s-au deplasat.
"Au ramas pe dinafara, dar, in mare masura, interzicerea votului pe liste suplimentare a redus si posibilitatea existentei unor nereguli inregistrate in trecut, cand se practica turismul electoral", crede analistul Stelian Tanase. El afirma ca, practic, nu ar trebui sa existe aceasta interdictie, dar in masura in care statul nu poate gestiona aceasta problema, este mai bine ca listele suplimentare au fost interzise. In alegerile din 2004 pe liste suplimentare au votat 705.000 de alegatori, adica aproximativ 10% dintre cei care au mers la vot.
Din majoritatea parlamentara ce va rezulta in urma acestui scrutin va iesi noul Guvern pe umerii caruia cade responsabilitatea imensa de a tine economia in echilibru intr-un an (2009) pe care toata lumea il califica drept cel mai dificil de la recesiunea din 1929 incoace.
Cand vom sti cine va ajunge la putere dupa aceste alegeri? Presedintele Traian Basescu care propune Parlamentului premierul - care apoi isi face o majoritate - a temperat saptamana trecuta elenul partidelor care au anuntat ca vor incepe negocierile imediat dupa ce se inchid urnele.
Potrivit lui Basescu, "graba unora sa inceapa negocierile" pentru formarea noului guvern inca din noaptea de 30 noiembrie nu este realista pana la momentul validarii alegerilor.
Seful statului a prezentat un posibil calendar al evenimentelor care vor avea loc dupa alegeri si pana la instalarea noului guvern.
Basescu a spus ca estimeaza ca validarea alegerilor se va face in jurul datei de 6 decembrie, avand ca reper situatia din 2004, si a mentionat ca numai dupa acest moment pot incepe consultarile intre partide si seful statului.
"Am inteles graba unora sa inceapa negocierile din noaptea de 30. Nu se poate, pana sunt validate alegerile, pentru ca trebuie sa ai in fata partide cu parlamentari validati, cu alegeri validate", a spus Basescu.
Seful statului a mentionat ca a prezentat calendarul pentru a nu se afla in situatia "neplacuta" de a explica de ce face sau de ce nu face un anumit lucru intre terminarea alegerilor si momentul instalarii noului guvern.
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO