Politică

Actiunea Populara, figuri vechi, sperante noi

10.12.2002, 00:00 41

Asociatia "Actiunea Populara" a chemat, ieri, PNL, PNtCD, PPC, condus de Vasile Lupu, si UFD, intr-un partid de centru-dreapta. Daca ideea va fi materializata, actori ai fostei CDR ar reconstitui alianta dizolvata in urma cu doi ani, adica o formatiune consumata politic, care revine in scena fara nici un retus semnificativ.
Mai multi politicieni din fosta guvernare si reprezentanti ai societatii civile, reuniti in Asociatia "Actiunea Populara" (APA), au facut un apel catre partidele de centru-dreapta, inclusiv PNL, pentru "coagularea Opozitiei democratice" intr-o formatiune politica alternativa la actuala Putere de stanga.
Asociatia "Actiunea Populara" va promova crearea unei noi structuri care sa schimbe echilibrul de forte pe scena politica, a declarat, ieri, la conferinta de presa de lansare, unul dintre reprezentantii APA, taranistul Andrei Dimitriu.
Desi aceste formatiuni de dreapta si centru-dreapta au esuat in incercarile de a gasi o formula de colaborare, Asociatia isi propune acum sa aduca la masa negocierilor partidele din zona conservatoare, unul dintre "scenarii" fiind unificarea intr-o singura formatiune politica. Andrei Dimitriu recunoaste, insa, ca asociatia nu ar mai avea obiect in cazul declansarii alegerilor anticipate.
Partidele vizate sunt PNL, PNtCD, PPC, UFD, precum si celelalte partide din "zona crestin-democrata" si din cea liberala, insa asociatia nu doreste crearea unui nou CDR, etapa "consumata", a spus  George Serban, membru PNL. "Si in PNL sunt multi care gandesc ca mine", a adaugat Serban.
Lista membrilor fondatori ii cuprinde, intre altii, pe Nicolae Noica, Mihai Gheorghiu, Vlad Rosca, Zoe Petre, Smaranda Enache, Gheorghe Ceausescu, Neagu Djuvara, Nicolae Breban, Octavian Bot, Mihai Sora, precum si fundatiile sau asociatiile conduse de Catalin Harnagea si de Adrian Iorgulescu. La lansare au mai fost prezenti, intre altii, Varujan Vosganian, Nicolae Noica, Paul Ghitiu.
Analistul Cristian Parvulescu, care a precizat ca vorbeste "ca independent", a apreciat ca Romania trece "printr-o criza de legitimitate a vietii politice", din moment ce, conform ultimelor sondaje, mai putin de jumatate dintre cetateni s-ar prezenta la vot.
"Opozitia democratica este excesiv de divizata", a apreciat Andrei Dimitriu. "Nu atentam la interesul nici unui partid, dar nu putem impiedica membrii partidelor sa se inscrie in asociatie", a spus Dimitriu, comentand afirmatiile recente ale lui Victor Ciorbea, conform carora noua asociatie ar urmari dizolvarea PNtCD..
Si Decebal Traian Remes, acum taranist, a comentat declaratiile liderului PNtCD, spunand ca nu cere nimic "impotriva PNtCD", daca participa la o asemenea initiativa. Remes crede chiar ca PNtCD trebuie sa fie "factor coagulator" pentru noua formatiune.
Desi la lansare au fost prezenti apropiati ai fostului presedinte - Dorin Marian, Mugur Ciuvica - reprezentantii asociatiei spun ca in spatele initiativei nu se afla Emil Constantinescu, care, insa, crede intr-un asemenea "dialog" pentru coagularea formatiunilor de centru-dreapta. Conform statutului, asociatia se va dizolva dupa un an de activitate.
Conducerea APA va fi aleasa in cursul zilei de miercuri, dupa care reprezentantii vor lansa o campanie de strangere de semnaturi "pentru a da greutate" demersurilor lor.

PNL nu crede in aceasta constructie
Unificarea dreptei sub patronajul asociatiei Actiunea Populara nu va avea nici un fel de sansa, iar PNL nu va adera la aceasta miscare civica, a declarat, ieri, vicepresedintele PNL, senatorul Paul Pacuraru.
"Actiunea Populara este relativ impopulara daca observam ca reuneste persoane care nu au o foarte buna imagine publica. Este vorba, printre altii, de Dorin Marian, Catalin Harnagea si Decebal Traian Remes", a precizat Pacuraru. El a spus ca viata politica romaneasca a depasit nivelul anilor '90, cand se formau actiuni civice care sa reuneasca diverse structuri pentru coagularea dreptei. "PNL nu crede in aceasta constructie si nici in obiectivele ei", a mai spus vicepresedintele PNL.
Pacuraru a subliniat ca formatiunea liberala nu va participa la activitatile Actiunii Populare.

PSD: In spatele APA este Constantinescu
Secretarul general al PSD Cozmin Gusa a declarat, ieri, ca este interesant faptul ca se constituie Asociatia "Actiunea Populara", care abordeaza spectrul popular, dar "ar fi cu adevarat interesant daca aceasta nu ar fi fost dirijata de fostul presedinte Emil Constantinescu".
"S-au constituit multe asociatii in ultima vreme. Am inteles ca cei care nu pot sa faca nimic constituie asociatii. A discuta la nivel de partid despre acest lucru este hilar. Este interesant ca se abordeaza spectrul popular, dar ar fi cu adevarat interesant daca nu ar avea ca dirijor pe Emil Constantinescu, pentru ca risca falseturi", a spus Gusa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO