Politică

Administraţia prezidenţială atacă dur rectificarea bugetară a Vioricăi Dăncilă: Guvernul a apelat la o formă de sabotaj bugetar. Nu mai avem bani de summit

Administraţia prezidenţială atacă dur rectificarea...

Autor: Firuta Flutur

07.08.2018, 14:12 1118

Administraţia Prezidenţială critică rectificarea bugetară a Guvernului, precizând că, prin tăierea fondurilor Preşedinţiei, România nu-şi va putea păstra angajamentele, precum Summit-ul celor 3 mări, anunţă purtătorul de cuvânt. O nouă adresă a fost trimisă către Ministerul de Finanţe. 

„Bugetul Administraţiei Prezidenţiale pe 2018 a fost stabilit în cuantum de 57,558 de milioane de lei, tocmai pentru că aceasta este suma necesară susţinerii în mod corespunzător a activităţii preşedintelui României. În contextul unei rectificări negative de o asemenea anvergură România nu va putea fi reprezentată şi nu va putea să-şi onoreze angajamentele internaţionale asumate, cum ar fi găzduirea şi organizarea Summit-ului „Iniţiativei celor 3 mări” şi evenimentele din 2019, prilejuite de exercitarea de către România a Consiliului Uniunii Europene. Partenerii externi ai României vor afla astfel că Guvernul blochează angajamentele noastre.”, a declarat purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Mădălina Puşcalău, într-o declaraţie de presă susţinută marţi la Cotroceni.

Aceasta a adăugat că Liviu Dragnea induce în eroare opinia publică atunci când susţine că Administraţia Prezidenţială nu a cheltuit bugetul alocat, acesta fiind şi argumentul liderului PSD pentru rectificarea bugetară negativă efectuată în cazul Preşedinţiei.

„Argumentul invocat de Liviu Dragnea este unul complet fals. Preşedintele PSD induce în eroare când spune că Administraţia Prezidenţială a cheltuit doar jumătate din banii alocaţi. Asistăm de fapt la acţiuni care contrazic aceste declaraţii. Principiul colaborării loiale trebuie să se manifeste în permanenţă. Blocare a activităţii preşedinteului României de către Guvernul României, prin rectificarea bugetară negativ, este de natură să afecteze buna funcţionare a statului. În cursul zilei de vineri, 3 august 2018, dintre reprezentanţii Guvernului şi Administraţiei Prezidenţiale am aflat că de fapt bugetul Administraţia Prezidenţială este propus pentru diminuare cu 11,9 milioane lei, 13 milioane fiind suma cu cheltuielile de persoanla. Administraţia Prezidenţială arată de ce o astfel de diminuare ar bloca efectiv activitatea în acest an. Cu toate acestea, Guvernul a ignorant cu bună ştiinţă toate argumentele. Avem astfel dovada clară că reducerea bugetului ad prezidenţială e arbitrară e bazată strict pe raţiuni politice”, a completat Puşcalău.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică seară, că diminuarea bugetelor Administraţiei Prezidenţiale şi a serviciilor secrete, la recificarea bugetară, vine în contextul în care instituţiile respective nu au cheltuit cel puţin 50% din banii alocaţi.

„La Administraţia Prezidenţială 57,5 milioane lei. A cheltuit 22 de milioane în şase luni. Şi se propune 46,4 milioane. La SRI 2.352,6. A cheltuit ca şi procent decât Adminsitraţia Prezidenţială, dar mai puţin de 50%. Am înţeles că au avut o ultimă discuţie cu premierul şi diminuarea va fi între 100-153 milioane de lei. Asta va fi cu minus. Va fi o discuţie finală cu doamna prim-ministru. Nu scad drepturile salariale de pensii. La SPP 194, 3 milioane lei. Se propun 171 milioane lei. Pe noi nu ne mai păzeşte SPP. Pe preşedinte", a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO