Politică

Alegeri locale 2020. Mai puţin de jumătate de oră până la închiderea secţiilor de votare. Prezenţa la vot la ora 20:00 este de 44,54%. Bucureştiul are o prezenţă de 34,87%. Live Update

Alegeri locale 2020. Mai puţin de jumătate de oră...
27.09.2020, 10:05 1307

Update 20:04

BEC respinge cererea de prelungire a programului secţiilor de votare

Programul de votare nu poate fi prelungit după ora 21.00 în secţiile de votare unde procesul a fost îngreunat din cauza măsurilor anti-COVID-19, a decis, duminică seara, Biroul Electoral Central, deoarece legislaţia nu prevede această posibilitate.

„Prevederile art. 92 din Legea 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale 2015/2001, precum şi pentru modificarea Legii 393/2004 privind Statutul aleşilor locali sunt clare, în sensul că nu permit posibilitatea prelungirii votării după ora 21.00 pentru alegătorii care aşteaptă în proximitatea locului secţiei de vot, astfel cum s-a solicitat Biroului Electoral Central”, se arată în comunicatul semnat de preşedintele BEC, judecătorul George Bogdan Florescu.

Ministerul Afacerilor Interne a cerut, duminică, printr-o notă adresată Biroului Electoral Central (BEC), prelungirea votării după ora 21.00 în secţiile de votare unde procesul a fost îngreunat din cauza măsurilor anti-COVID-19.

Update 20:00

Până la această oră, în Bucureşti şi la nivel naţional, prezenţa la vot înregistrează următoarele valori:

La nivel naţional: 44,54%

Bucureşti: 34,87%

Comparaţia cu 2016

La alegerile din 2016, până la ora 16:00, prezenţa la vot era:

La nivel naţional: 46,1%

Bucureşti: 30,6%

Update 19:00

Până la această oră, în Bucureşti şi la nivel naţional, prezenţa la vot înregistrează următoarele valori:

La nivel naţional: 41,84%

Bucureşti: 31,86%

Comparaţia cu 2016

La alegerile din 2016, până la ora 16:00, prezenţa la vot era:

La nivel naţional: 42,93%

Bucureşti: 27,63%

Update 18:00

La ora 18.00, prezenţa la vot la alegerile locale era de 38,16%, uşor mai redusă decât cea din 2016, când era de 39,3%. Bucureştiul este la coada clasamentului, cu 26.28%

Până la ora 18.00, în Bucureşti şi la nivel naţional, prezenţa la vot înregistrează următoarele valori:

La nivel naţional: 38,16%.

Bucureşti: 29%, mai ridicată ca în 2016.

Judeţele Olt, Giurgiu, Teleorman şi Mehedinţi au cea mai ridicată prezenţă la vot din ţară, în timp ce municipiul Bucureşti are în continuare cea mai mică prezenţă la vot.

Update 17:00

Până la această oră, în Bucureşti şi la nivel naţional, prezenţa la vot înregistrează următoarele valori:

La nivel naţional: 34,58%

Bucureşti: 26,28%, mai ridicată ca în 2016, dar cea mai mică din ţară de la aceste alegeri

Comparaţia cu 2016

La alegerile din 2016, până la ora 17:00, prezenţa la vot era:

La nivel naţional: 35.3%

Bucureşti: 22,2%

Update 16:41

Ministerul de Interne cere BEC prelungirea votării după ora 21.00

Ministerul Afacerilor Interne a cerut, duminică, printr-o notă adresată Biroului Electoral Central (BEC), prelungirea votării după ora 21.00 în secţiile de votare unde procesul a fost îngreunat din cauza măsurilor anti-COVID-19.

MAI a solicitat BEC prelungirea votului după ora 21.00 acolo unde vor fi persoane în apropierea secţiilor care vor dori să voteze.

„Tinând cont de îngreunarea exercitării votului pentru respectarea măsurilor de protecţie sanitară, vă adresăm rugămintea să analizaţi şi să dispuneţi posibilitatea prelungirii votării după ora 21.00, acolo unde există persoane care aşteaptă în proximitatea localului secţiei de votare (curtea exterioară a localului, alei şi trotuare) şi doresc să îşi exercite dreptul de vot”, cere MAI, într-o notă semnată de secretarul de stat Gheorghe Sorescu.

Potrivit adresei înaintate BEC, solicitarea vine după ce în mass-media au apărut informaţii referitoare „la unele situaţii punctuale existente la nivelul secţiilor de votare generate de măsurile necesare în contextul pandemiei COVID-19”.

Update 16:04

Au greşit adresa: Mai multe buletine de vot din oraşul Galaţi au ajuns în localitatea învecinată

Mai multe buletine de vot pentru Primăria Galaţi au ajuns, din greşeală, în localitatea învecinată Vânători. Eroarea a fost descoperită de membrii unei secţii de votare care au informat autorităţile. Buletinele au fost separate şi vor fi anulate.

Mai multe buletine de vot pentru alegerea primarului municipiului Galaţi au fost descoperite la o secţie de votare din localitatea Vânători, într-un pachet cu buletine de vot pentru alegerea primarului comunei, anunţă Biroul Electoral Judeţean Galaţi.

Buletinele care au ajuns din greşeală în altă localitate au fost descoperite în momentul în care membrii biroului secţiei de votare au desigilat pachetele.

Incidentul a fost anunţat la 112. Buletinele au fost retrase, iar la finalul alegerilor vor fi anulate.

Update 16:02

Poliţiştii au primit 318 sesizări referitoare la alegeri. 119 nu s-au confirmat

Poliţiştii au primit, duminică, 318 sesizări referitoare la posibile contravenţii sau infracţiuni care au legătură cu procesul de vot, dar 119 nu s-au confirmat în urma primelor verificări, spune purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajboc.

„De la începutul procesului de votare până la această oră nu s-au produs evenimente de o gravitate deosebită în planul ordinii publice”, afirmă Monica Dajboc.

Ea precizează că, la nivelul structurilor MAI, s-au primit 318 sesizări referitoare la posibile contravenţii sau infracţiuni care au legătură cu procesul de vot, dar 119 nu s-au confirmat.

„Au fost constatate 54 de sancţiuni contravenţionale fiind aplicate 20 de avertismente scrie şi s-au dat 34 amenzi în valoare de 38.000 de lei. Cel mai frecvente fapte contravenţionale sesizate au fost continuarea propagandei electorale, sfătuirea alegătorilor cu cine să voteze şi fotografierea sau filmarea buletinelor de vot. De asemenea, se efectueazxă cercetări cu privire la 37 de infracţiuni, precum coruperea alegătorilor sau fraudă la vot”, conchide oficialul MAI.

Update 16:00

Până la această oră, în Bucureşti şi la nivel naţional, prezenţa la vot înregistrează următoarele valori:

La nivel naţional: 30,09%

Bucureşti: 23,73%, mai ridicată ca în 2016, dar cea mai mică din ţară de la aceste alegeri

Comparaţia cu 2016

La alegerile din 2016, până la ora 16:00, prezenţa la vot era:

La nivel naţional: 31,7%

Bucureşti: 20,1%

Update 15:18

Buletine de vot ştampilate la mai multe secţii din judeţul Sibiu

Mai multe buletine de vot au fost găsite ştampilate la secţii din judeţul Sibiu, iar în unul dintre cazuri, în oraşul Tălmaciu, procesul de vot a suspendat. În cazul primarului dintr-o comună care le-a arătat oamenilor cum să voteze se fac verificări privind o posibilă fraudă electorală.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Sibiu, Elena Welter, la Biroul Electoral Judeţean Sibiu s-a sesizat faptul că la secţia de votare nr. 3 din oraş a fost găsit un buletin de vot ştampilat. O echipă a Poliţiei a demarat cercetări, în cauză fiind întocmit dosar penal pentru tentativă la fraudă la vot.

În secţia nr. 213, din oraşul Tălmaciu, preşedintele secţiei a observat faptul că un cetăţean a încercat să introducă în urnă două buletine de vot. Aici, procesul electoral a fost întrerupt.

„La scurt timp după reluarea procesului de vot, acest eveniment s-a întâmplat din nou fiind de această dată urmat de găsirea unui buletin stampilat pe podeaua secţiei de vot. În urma verificării efectuate de preşedintele BEC, cele trei buletine au fost anulate şi s-a reluat procesul electoral”, a spus Welter.

În două secţii, una din oraşul Sibiu şi alta din oraşul Mediaş s-a găsit câte un buletin de vot cu ştampilat.

Reprezentanţii IPJ Sibiu precizează că aceste buletine au fost anulate, pentru că nu au fost introduse în urnă.

În urma apariţiei unei filmări în care primarul comunei Şeica Mare apare în timp ce le arată localnicilor cu cine să voteze se fac verificări privind o posibilă fraudă electorală.

Update 15:00

Până la această oră, în Bucureşti şi la nivel naţional, prezenţa la vot înregistrează următoarele valori:

La nivel naţional: 27.38%

Bucureşti: 21,20%, mai ridicată ca în 2016, dar cea mai mică din ţară de la aceste alegeri

Comparaţia cu 2016

La alegerile din 2016, până la ora 15:00, prezenţa la vot era:

La nivel naţional: 28.2%

Bucureşti: 18,2%

Update 14:46

Un primar din judeţul Sibiu a fost filmat în timp ce le arată alegătorilor cum să voteze

Un primar din judeţul Sibiu a fost filmat în timp ce le arată alegătorilor cum să voteze. Este vorba despre primarul din Şeica Mare care candidează pentru un nou mandat. Incidentul va fi anchetat de Poliţie.

Filmarea a fost făcută cu un telefon mobil. În imagini apare primarul din Şeica Mare, înconjurat de mai mulţi romi, cărora le explică cum să voteze.

Reprezentanţii USR Sibiu au anunţat incidentul şi au postat filmarea pe Facebook.

„Încălcarea legii prin propagandă electorală în ziua votului. La Şeica Mare primarul PNL Susa Nicolae sfătuieşte alegătorii acum, în ziua votului, cum să îl voteze, indicând poziţiile pe buletinele de vot – în acest clip avem dovada clară cum le arată oamenilor să voteze. De asemenea, a dat bileţele oamenilor şi i-a chemat şi în Primărie pentru a le arăta cum să voteze. Primarul în funcţie a încălcat Legea 115/15, Art. 108, al. 1, lit “ş) continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale potrivit dispoziţiilor art. 64, prin lansarea, afişarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip, ❗️ precum şi sfătuirea alegătorilor, în ziua votării, la sediul secţiilor de votare sau în perimetrul prevăzut la art. 83 alin. (1), să voteze sau să nu voteze anumite partide politice, alianţe politice, alianţe electorale ori candidaţi independenţi”, scrie pe pagina de FB a USR Sibiu.

Reprezentanţii USR PLUS au sesizat echipajul de poliţie de la secţia de votare şi vor depune plângere la Biroul Electoral de Circumscripţie locală.

Update 14:28

Candidatul susţinut de PNL şi USR la Primăria Generală a Capitalei Nicuşor Dan: O să avem un final fericit în seara asta dacă ritmul de vot se păstrează

Candidatul susţinut de PNL şi USR la Primăria Generală a Capitalei, Nicuşor Dan, spune că, toate informaţiile converg către ideea că „o să avem în seara asta un final fericit dacă se menţine ritmul de vot”.

„Vreau să vă mai rog să ignoraţi informaţiile mincinoase pe care le propagă site-urile şi, mai ales, televiziunile de propagandă. Toate informaţiile de până acum, converg către ideea că o să avem în seara aceasta un final fericit, dacă ritmul de vot se păstrează aşa cum este acum. Ar însemna asta, un început pentru Bucureştiul pe care ni-l dorim şi ar însemna o victorie pentru valorile pe care ne luptăm”, spune Nicuşor Dan.

El a făcut un nou apel ca bucureştenii să meargă să voteze.

 

„Vreau să vă rog, ca şi la precedenta intervenţie, două lucruri: în primul rând, să ieşiţi, încă de acum, la vot, ca să evităm aglomeraţia de mai târziu. În al doilea rând, să căutaţi cu atenţie pe buletinul de vot pentru Primarul General, numele candidatului pe care doriţi să-l votaţi”, adaugă candidatul susţinut de PNL şi USR.

Update 14:21

Incidente la Brăila: un primar a transportat alegători, iar un cetăţean a votat de două ori

Două incidente s-au produs duminică, la Brăila, în timpul procesului electoral. Un brăilean care a primit din greşeală două buletine de vot, le-a ştampilat pe amândouă şi le-a introdus în urnă.Tot la Brăila, primarul unei localităţi este cercetat penal deoarece a transportat alegători.

Primul incident s-a produs în oraşul Brăila. Deoarece nu a spus că a primit din greşeală două buletine de vot şi apoi le-a folosit, un alegător trebuie să dea explicaţii poliţiştilor fiind acuzat de fraudă la vot.
„La o secţie de votare din Municipiul Brăila un alegător a primit, din eroare, două buletine de vot pentru alegerea candidatului la primărie. Acesta le-a stampilat pe amândouă şi le-a introdus în urna de vot. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru fraudă la vot”, au anunţat reprezentanţii IPJ Brăila.

În judeţul Brăila, poliţiştii au avut probleme şi cu un primar care transporta alegători la secţiile de votare cu maşina Primăriei.

„Am fost sesizaţi cu privire la faptul că un primar din judeţ transporta alegătorii la vot cu autoutilitara primăriei. În urma cercetărilor s-a constatat că acesta a folosit vehiculul, fără drept, în interes personal, în cauză fiind întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de delapidare”, au precizat reprezentanţii IPJ Brăila.

În judeţul Brăila sunt 282 de secţii de votare.

Update 14:00

Până la această oră, în Bucureşti şi la nivel naţional, prezenţa la vot înregistrează următoarele valori:

La nivel naţional: 23.58%

Bucureşti: 18.36%

1.971.360 alegători sunt din mediul urban, respectiv 2.274.995 din mediul rural.

La alegerile din 2016, până la ora 14:00, prezenţa la vot era:

La nivel naţional: 24.8%

Bucureşti: 16.1%

Update 13:05

Prezenţa la vot la ora 13.00 este de 19,78%, cu un procent mai mică decât în 2016

Prezenţa la vot la alegerile locale de duminică este, la ora 13.00, de 19,78%, cu un procent mai mică decât cea înregistrată la localele din 2016.

Potrivit datelor oficiale, până la ora 13.00, 3.484.351 de persoane au votat pe liste permanente şi complementare, 124.231 pe liste suplimentare şi 11.455 cu urna mobilă. În total, au votat 3.620.037 de alegători, prezenţa la urne fiind de 19,78 %.

Aceasta este cu un procent mai mică faţă de cea înregistrată la alegerile locale din 2016, de 20,9%.

În Bucureşti, prezenţa la vot este la ora 13.00 de 15,53 %, faţă de 13,4% în 2016.

Update 12:45

Constanţa: Alegător amendat după ce şi-a fotografiat buletinul de vot

Un alegător din judeţul Constanţa a fost amendat, duminică, de poliţişti, după ce şi-a fotografiat buletinul de vot.

Potrivit IPJ Constanţa, incidentul a avut loc în localitatea Comana. Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la faptul că o persoană ar fi fotografiat buletinul de vot în timpul exercitării votului.

Conform poliţiştilor, persoana a fost identificată şi amendată cu 600 de lei, conform Legii 115/2015.

Într-un alt dosar, poliţiştii fac cercetări pentru coruperea alegătorilor.

„Astăzi (duminică-n.r.), în jurul orei 08.20, poliţişti din cadrul Poliţiei oraşului Cernavodă au fost sesizaţi cu privire la faptul că un membru al comisiei din secţia de votare nr. 275 ar fi oferit o suma de bani unei persoane care şi-a exercitat dreptul de vot”, a transmis IPJ Constanţa.

În urma audierilor, poliţiştii au stabilit faptul că membrul comisiei în cauză ar fi datorat 15 lei unei persoane, cu care s-ar fi întâlnit accidental în incinta secţiei de votare, moment în care i-ar fi înmânat suma de bani respectivă. Poliţiştii au deschis un dosar penal şi continuă cercetările pentru stabilirea situaţiei de fapt.

Update 12:40

Carmen Iohannis a venit singură la vot, în Sibiu

Soţia preşedintelui Klaus Iohannis, Carmen Iohannis, a votat, duminică, în Sibiu, la câteva ore după ce şeful statului a votat, la Bucureşti. Ea a venit singură şi nu a făcut declaraţii.

Carmen Iohannis a ajuns la secţia de votare din Sibiu în jurul orei 12.30, după ce a plecat de la slujba de duminică, din centrul oraşului.

Soţia preşedintelui a aşteptat câteva minute înainte să intre în secţia de votare, unde se formase coadă.

După ce a votat, soţia preşedintelui a salutat persoanele aflate în faţa secţiei şi a plecat, fără să facă declaraţii.

Preşedintele Klaus Iohannis a votat la ora 9.30, în Capitală.

Update 12:26

Autorităţile au amenajat patru secţii de votare pentru un singur gălăţean!

Autorităţile au amenajat patru secţii de votare pentru un singur gălăţean. Acesta deţine două proprietăţi în oraşul Galaţi unde a luat în spaţiu peste 8.000 de basarabeni cu dublă cetăţenie, română şi moldoveană. Conform legii, o secţie de votare se organizează pentru cel mult 2.000 de persoane.

Mii de cetăţeni din Republica Moldova şi-au făcut buletinul la cele două adrese ale gălăţeanului deoarece au nevoie de un domiciliu în România pentru a obţine documente de identitate româneşti şi pentru a călători în Uniunea Europeană. Chiar dacă ştiu că basarabenii nu participă la alegeri, autorităţile sunt obligate să organizeze secţii de votare. Astfel, doar pentru proprietarul celor două imobile, au fost amenajate patru secţii de votare, la care au mai fost arondate şi alte adrese.

La cele două adrese se află peste 8.000 de persoane care, teoretic, ar putea vota la alegerile locale de duminică. În ultimii ani, o singură persoană care apare cu domiciliul la una dintre adresele menţionate a votat în Galaţi. În Galaţi mai există şi alte adrese cu situaţii asemănătoare.

„Este un bărbat din Galaţi, care, la două adrese unde deţine proprietăţi, are luate în spaţiu 8.531 persoane cu dublă cetăţenie, română şi moldovenească. El este pe primul loc. Pe locul 2, este un gălăţean care găzduieşte cu forme legale 2.719 persoane cu dublă cetăţenie. Pe locul 3 se situează un gălăţean cu 1.816 persoane luate în spaţiu. În total, în Galaţi sunt înregistraţi peste 17.500 cetăţeni moldoveni, care au şi cetăţenie română şi, implicit, drept de vot la alegerile de duminică”, a declarat, pentru MEDIAFAX, directorul SPCLEP Galaţi, Silviu Bacalum.

În oraşul Galaţi sunt 176 de secţii de votare.

Update 12:20

MAI: Autorităţile au primit 96 de sesizări privind posibile fapte care au legătură cu votul

Autorităţile au primit până duminică la prânz 96 de sesizări privind posibile fapte care au legătură cu procesul de votare, dintre care un sfert nu s-au confirmat, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-şef de poliţie Monica Dajbog.

Până la acest moment nu au fost înregistrate evenimente deosebite de ordine publică, a precizat Monica Dajbog.

Au fost constatate 16 faptte contravenţionale, pentru care s-au plicat amenzi în valoare de 8.700 de lei şi 4 avertismente scrise.

S-au primit sesizări pentru 9 infracţiuni, pentru care sunt cercetate 5 persoane.

Cele mai multe sesizări au fost pentru continuarea propagandei electorale, turism electoral, vot multiplu, fotografierea sau filmarea buletinelor de vot în timpul exercitării dreptului la vot, sfătuirea alegătorilor la secţiile de votare.

În sectorul 5 din Bucureşti poliţiştii au fosst sesizaţi că într-o secţie se distribuiau mai multe buletine de vot către anumiţi votanţi, dar aspectele nu s-au confirmat.

În Ilfov ai fost aplicate sancţiuni contravenţionale pentru comercializarea de băuturi alcoolice.

În Dâmboviţa poliţiştii aui fost sesizaţi despre existenţa unei camere de supraveghere video într-o secţie de votare şi efectuează cercetări pentru comiterea infracţiunii de violare a confidenţialităţii votului.

Update 12:00

PREZENŢA LA VOT la ora 12:00: 15.55 %, uşor mai redusă decât cea din 2016/ În Bucureşti: 12.09%, mai mare cu 2% decât cea din urmă cu 4 ani

Update 11:00

PREZENŢA LA VOT la ora 11:00: 11,53 %, uşor mai redusă decât cea din 2016, când era de 12%În Bucureşti, prezenţa la urne este de 8,95%, mai mare uşor decât în 2016 - 7,2%.

Update 10:03

Prezenţa la vot la ora 10:00 este 7,58 %, uşor mai redusă decât cea din 2016

Prezenţa la vot la ora 10.00 este 7,58 %, uşor mai redusă decât cea înregistrată la alegerile locale din 2016, când a fost de 7,8%.

Potrivit datelor oficiale, în primele trei ore au votat 1,409 milioane de alegători.

Pe listele permanente au votat 1,337 milioane de alegători, pe cele suplimentare peste 71.000 de alegători, iar în 955 cazuri a fost folosită urna mobilă.

La alegerile locale din 2016 prezenţa la vot la ora 10.00 a fost de 7,8%.

În Bucureşti, prezenţa la vot este 6,14%, mai mare decât cea din urmă cu 4 ani, când se înregistra o prezenţă de 4,4%.

Update 09:47

Preşedintele, Klaus Iohannis, la vot: Este important să mergem la vot, să nu lăsăm pe alţii să decidă

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, duminică, după ce a votat că este important ca tooţi românii să meargă la vot „să nu lăsăm pe alţii să decidă în locul nostru”.

„Este foarte important să mergem la vot, să nu lăsăm pe alţii să decidă în locul nostru, astăzi îi alegem pe cei care conduc comunităţile în care trăim. Este foarte important să ne uităm bine la candidaţi şi să îi alegem pe cei care pot face ceva pentru comunitate, fiindcă până la urmă de ei depinde cum arată spitalul, cum arată şcoala, dacă drumurile sunt întreţinute, dacă parcurile sunt bine întreţinute, dacă traficul este dirijat aşa cum trebuie”, a declarat Klaus Iohannis după ce şi-a exercitat dreptul la vot.

Şeful statului i-a invitat pe toţi românii să meargă la vot.

Update 08:47

Premierul României, Ludovic Orban, la vot: Am votat pentru oameni care îmi garantează că pot să îmbunătăţească viaţa comunităţii

Premierul Ludovic Orban a declarat că a votat pentru candidaţii care pot să îi garanteze că pot îmbunătăţi viaţa oamenilor din comunităţile locale.

„Întreg conceptul nostru de campanie a fost foarte clar: dezvoltarea comunităţilor locale, prin investiţii, prin crearea de locuri de muncă, prin dezvoltarea infrastructurii, prin creşterea calităţii serviciilor şi până la urmă creşterea nivelului de civilizaţie. Pentru asta am votat, pentru oamenii care îmi garantează că pot să îmbunătăţească viaţa oamenilor în comunităţile locale, pentru candidaţi care au proiecte de dezvoltare serioase ale comunităţii locale”, a declarat Ludovic Orban, la ieşirea de la vot.

Acesta a stat câteva zeci de minute la coadă pentru a-şi exprima dreptul de vot.

„Am fost pregătit să stau şi mai mult, vă spun sincer după ce am văzut la televizor imagini cu cozi, eram pregătit să stau şi mai mult”, a spus şeful Guvernului, care a precizat că a cerut reprezentanţilor AEP să fluidizeze pe cât posibil votul, astfel încât durata de aşteptare să fie cât mai mică.

Update 08:06

Prezenţa la vot după prima oră: 1,86%, mai mică decât cea din 2016

Potrivit datelor oficiale, în prima oră de la deschiderea urnelor au votat 335.439 de alegători, ceea ce reprezintă 1,86% din total.

Pe listele permanente au votat 297.133 de alegători, pe cele suplimentare 32.373, iar în 15 cazuri a fost folosită urna mobilă.

La alagerile locale din 2016, prezenţa la vot după prima oră de la deschiderea urnelor a fost de 2,2%.

În Bucureşti, prezenţa la vot este de 1,79%, mai mare decât cea din urmă cu 4 ani, când se înregistra o prezenţă de 0,9%.

Update 07:36

În prima jumătate de oră au votat peste 173.000 de alegători 

În prima jumătate de oră după deschiderea urnelor au votat peste 173.000 de alegători în întreaga ţară, prezenţa la urne fiind de 0,95%.

listele electorale sunt înscrişi 18,295 milioane de alegători.

În mediul urban au votat peste 86.000 de persoane, iar în mediul rural peste 87.000 de persoane.

Printre judeţele fruntale la vot se numără Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, iar Harghita şi Covasna consemnează cele mai reduse procente de prezenţă.

Update 07:24

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a votat: Mă bucur că sunt primul alegător din această secţie

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a fost primul alegător care a votat la secţia amenajată la Colegiul Tehnic Mecanic Griviţa. „Am votat cu gândul la toţi copiii din Bucureşti, la toţi tinerii, la toţi adulţii şi la bunicii noştri”, a spus ea.

Gabriela Firea a ajuns înainte de ora 7.00 la secţia de votare. Ea şi-a pus masca la intrarea în secţie. „Să fim regulamentari”, a spus primarul general.

După ce şi-a exprimat votul, Gabriela Firea a declarat că a votat cu oamenii trebuie să fie pe primul loc.

„Am votat dis-de-dimineaţă. Mă bucur că am ajuns şi de această dată să fiu primul votant din această secţie. Am votat cu gândul la toţi copiii din Bucureşti, la toţi tinerii, la toţi adulţii şi la bunicii noştri. E adevărat, ne dorim cu toţii investiţii în infrastructură, combaterea poluării, investiţii foarte mari în toate spitalele, în şcoli, dar cei mai importanţi sunt oamenii şi oamenii trebuie să fie pe primul loc”, a declarat Gabriela Firea.

Firea candidează din partea PSD pentru un nou mandat la Primăria Capitalei. În total, sunt 18 candidaţi intraţi în cursa pentru funcţia de primar general al Bucureştiului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO