Politică

Alianta D.A. acuza Guvernul ca incarca nota de plata la Ziua Europei

19.05.2004, 00:00 14

Alianta PNL-PD acuza guvenul ca ar fi cheltuit mai putini bani decat a scos din vistieria statului pentru ceremoniile dedicate Zilei Europei. De sase ori, spun liderii aliantei, ar fi mai mare factura decontata decat suma cheltuita in realitate.
Acuzatia a fost lansata de catre Calin Popescu Tariceanu, purtatorul de cuvant al aliantei PNL-PD, care participa la alegeri sub sigla D.A. Este a doua acuzatie de acest fel lansata de catre alianta. Si luna trecuta, cand Guvernul a organizat un spectacol cu formatii romanesti dedicat intrarii in NATO, alianta a facut nota de plata si, dupa calculele sale, a reiesit ca exista o mare diferenta intre cat a anuntat Guvernul ca a cheltuit si cat a costat tot concertul. Guvernul a explicat atunci ca PNL nu pusese la socoteala banii pe care i-au cheltuit cei de la Secretariatul general al Guvernului cu cateringul si cu instalatiile de sunet, care, in opinia celor de la putere ar fi justificat o diferenta de miliarde de lei.
 De data aceasta, alianta a chemat firme specializate sa evalueze cheltuielile si, in final, ar fi vorba despre o diferenta de sase ori mai mica in defavoarea sumei reale a spectacolului. Mai precis, Tariceanu sustine ca daca scena si instalatia de sunet ar fi fost procurate din Romania ar fi fost mai ieftine. Asa, ele au fost inchiriate din Olanda si din Italia si nu ar fi fost asa de puternice si de performante cum ar fi fost cele romanesti.
 Tariceanu solicita Guvernului sa explice pe ce au fost cheltuite cele 22 de miliarde de lei, "in conditiile in care focul de artificii a fost platit de Ambasadele Frantei si Germaniei".  "Daca nu vom primi un raspuns, vom sesiza PNA si Curtea de Conturi pentru a verifica modul in care a fost alocata si cheltuita suma de 22 de miliarde de lei pentru sarbatorirea Zilei Europei", a conchis Tariceanu. Guvernul a aprobat, in 5 februarie 2004, o hotarire prin care a finantat  proiectul "Ziua Europei este si ziua ta" in limita sumei de 22 miliarde lei, suma provenind din bugetul propriu al Secretariatului General al guvernului - 21 de miliarde de lei - si din cel al Ministerului Administratiei si Internelor - un miliard. Conform hotaririi de guvern, "cu sumele ramase neutilizate se diminueaza bugetul Ministerului Administratiei si Internelor si se suplimenteaza bugetul Secretariatului General al Guvernului pina la data de 15 iulie 2004". adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO