• Leu / EUR4.9461
  • Leu / GBP5.7088
  • Leu / USD4.7286
Politică

Alina Gorghiu despre proiectul prin care preşedintele nu ar mai numi procurorii-şefi: Va fi atacat la CCR

Alina Gorghiu despre proiectul prin care preşedintele nu ar mai numi procurorii-şefi: Va fi atacat la CCR

Autor: Adriana Mit

16.03.2017, 17:44 59

Senatorul Alina Gorghiu a declarat, joi, la Timişoara, într-o conferinţă de presă, că, în cazul în care proiectul iniţiat de Călin Popescu-Tăriceanu, potrivit căruia preşedintele României şi ministrul Justiţiei sunt excluşi din procedura de numire a şefilor DNA, DIICOT şi procurorului general, va fi adoptat de Senat, acesta va fi atacat de PNL la Curtea Constituţională.

„O altă temă care a monopolizat într-un fel dezbaterile din Senat, din comisia juridică, a fost cea legată de proiectul privind numirea sau revocarea unor magistraţi, proiectul domnului Tăriceanu, proiect care, dacă va trece de plenul Senatului, care este cameră decizională, vă asigur că va fi atacat de PNL la Curtea Constituţională. Nu este vreo surpriză, bănuiesc, anunţul meu, însă vă asigur că nu putem să lăsăm o soluţie legislativă neconstituţională să devină realitate, să devină lege”, a afirmat Alina Gorghiu, joi, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată la sediul PNL Timiş.

Senatorul liberal a mai precizat că acest proiect, propus de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, reprezintă “o vendetă politică personală” îndreptată împotriva preşedintelui Klaus Iohannis.

“Practic, propunerea făcută de domnul Tăriceanu nu e altceva decât o vendetă politică personală îndreptată împotriva preşedintelui Klaus Iohannis, bazată exclusiv pe obsesia actualului preşedinte al Senatului de a plia legile după interesele de moment ale domniei sale. Procedura de desemnare a procurorilor, în viziunea domnului Tăriceanu, prevede ca domnul preşedinte să nu mai aibă niciun fel de atribuţie în acest proces”, a mai precizat Alina Gorghiu.

Proiectul de lege care exclude preşedintele şi ministrul de Justiţie din procedurile de numire a conducerii Înaltei Curţi de Casaţie si Justiţie şi a procurorilor-şefi a fost deja adoptat tacit de Camera Deputatilor, iar Senatul este camera decizională.

Comisia juridică a Senatului a decis, marţi, 14 martie, amânarea cu două săptămâni a dezbaterii proiectului iniţiat de Călin Popescu-Tăriceanu, cel care a iniţiat legea, pentru ca acesta să poată fi prezent la discuţii.

De asemenea, s-a propus şi solicitarea unui nou punct de vedere din partea CSM.

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9461
Diferență: 0,0142
Ieri: 4.9454
Azi: 4.7286
Diferență: -0,291
Ieri: 4.7424
Azi: 5.7088
Diferență: -0,7597
Ieri: 5.7525
Azi: 4.9311
Diferență: -0,3133
Ieri: 4.9466