Politică

Ambasador rus: Construirea unei baze NATO în România constituie o "provocare gravă" pentru Rusia

Ambasador rus: Construirea unei baze NATO în România...

Autor: Mihai Draghici

12.09.2014, 16:06 437

Alianţa Nord-Atlantică a încălcat, prin construirea de baze militare în România, Bulgaria şi Polonia, prevederile Acordului fondator NATO-Rusia, a declarat Gruşko, citat de RIA Novosti.

"Acordul fondator include o prevedere foarte clară conform căreia statele membre NATO vor evita staţionarea de forţe combatante suplimentare cu statut permanent", a argumentat ambasadorul Rusiei la Alianţa Nord-Atlantică.

"Baza militară care se construieşte acum în România este, desigur, o provocare gravă pentru securitatea Rusiei şi noi considerăm că acest lucru constituie o încălcare semnificativă a angajamentelor", a insistat Gruşko, subliniind că Moscova este foarte preocupată privind activităţile NATO în Marea Neagră şi în Marea Baltică.

Prezenţa în Marea Neagră a forţelor militare ale unor state neriverane riscă să genereze "o modificare substanţială a echilibrului strategic şi regional", iar Moscova analizează modalităţile prin care poate "contracara şi neutraliza posibilele ameninţări", a avertizat oficialul rus, precizând că situaţia este valabilă şi în ceea ce priveşte Marea Baltică.

Reprezentantul Rusiei a subliniat că Moscova urmează să analizeze în detaliu deciziile de la summitul NATO cu privire la securitatea internă. "Totul va face obiectul unei analize atente a instituţiilor abilitate din Rusia, în primul rând pentru stabilirea măsurilor pe care trebuie să le luăm pentru a ne garanta securitatea", a explicat oficialul rus.

NATO revine la o logică de tip "Război Rece", a continuat Gruşko, conform Itar-Tass, acuzând Alianţa că foloseşte criza din Ucraina pentru atingerea propriilor obiective geopolitice.

Statele din Alianţa Nord-Atlantică au promis la summitul de la Newport (Ţara Galilor, Marea Britanie) să menţină "o prezenţă continuă" în Europa de Est, pe fondul îngrijorărilor provocate de atitudinea Rusiei în contextul crizei din Ucraina. Alianţa Nord-Atlantică va continua misiunile de patrulare aeriană consolidate în spaţiul aerian al ţărilor baltice, va continua să mobilizeze fregate în Marea Neagră şi în Marea Baltică şi va dubla exerciţiile militare în est, a anunţat preşedintele american Barack Obama la încheierea summitului NATO, amintind că Statele Unite au promis în iunie un miliard de dolari "pentru reasigurarea Europei".

Frank Rose, adjunctul asistentului pentru Politica Spaţială şi de Apărare al secretarului de stat SUA, l-a informat pe 30 aprilie pe preşedintele Traian Băsescu că amplasarea elementelor antirachetă în România se desfăşoară conform graficului şi că se bucură de sprijinul Casei Albe şi al Congresului SUA. Pe 17 septembrie 2009, preşedintele SUA a anunţat dezvoltarea sistemului american de apărare antirachetă în Europa într-o abordare nouă, etapizată (EPAA - Abordarea Adaptivă Etapizată privind Apărarea Antirachetă în Europa). Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) urmează să fie instalate la baza de la Deveselu (România) şi în Polonia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO