Politică

Ambasadorul Olandei: Sunt necesare două rapoarte consecutive favorabile MCV pentru Schengen

Ambasadorul Olandei: Sunt necesare două rapoarte consecutive favorabile MCV pentru Schengen

Matthijs van Bonzel, ambasadorul agreat al Olandei: Aşteptăm raportul din iulie

Autor: Miruna Badea

12.04.2012, 00:05 988

Ambasadorul agreat al Olandei, Matthijs van Bonzel, spune că patru cincimi din membrii Parlamentului de la Haga con­si­deră că sunt necesare două rapoarte con­se­cutive favorabile privind MCV pentru a indica fap­tul că România şi Bulgaria sunt pregătite de ade­rarea la Schengen. MCV este mecanismul de cooperare şi verificare prin care UE se asi­gură, după aderarea României, că face paşii nece­sari pentru reforma justiţiei.

Întrebat ce le răspunde oficialilor români care au pus pe seama situaţiei politice interne complicate din Olanda opoziţia guvernului de la Haga faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen, diplomatul a precizat: "Dacă vă uitaţi la situaţia din Parlament, avem o largă majoritate care susţine această linie, respectiv că avem nevoie de raportul MCV ca un indiciu po­zitiv că putem spune «Da» aderării Româ­ni­ei şi Bulgariei la Schengen. Există o largă ma­joritate a parlamentarilor, cred că patru cin­cimi din parlamentari, care susţin poziţia gu­ver­nului în acest caz, şi anume că sunt necesare do­uă rapoarte consecutive privind MCV pen­tru a indica faptul că România şi Bulgaria sunt pregătite să adere la Schengen. Deci, nu este doar o chestiune legată de coaliţia care susţine Gu­vernul, este dincolo de această coaliţie. Tre­buie, ca guvern, să ne convingem noi înşine şi apoi să mergem în Parlament şi să convingem Parlamentul".

Ambasadorul explică şi procedura care va fi urmată la Haga pentru a stabili o poziţie privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

"Avem raportul MCV în iulie. Pe această ba­ză, guvernul va redacta o poziţie scrisă pe care o vom prezenta în Parlament. Parlamen­tul nostru dă un mandat guvernului nostru îna­inte de Consiliul JAI din septembrie şi ast­fel guvernul nostru va fi susţinut de Parla­men­tul nostru sau nu să se ducă la Bruxelles şi să spună «Da» sau «Nu» privind aderarea Ro­mâ­niei la Schengen", a spus el.

Întrebat dacă se aşteaptă la o schimbare de ati­tudine a guvernului de la Haga, Van Bonzel spu­ne: "Depinde totul de raportul MCV".

Pe de altă parte, ambasadorul s-a referit, răs­punzând unei întrebări, şi la criticile legate de faptul că este nepotrivită crearea unei le­gă­turi între MCV şi aderarea la Schengen.

"Noi credem că (MCV - n.red.) dă un indi­ciu clar pe baza unor criterii clare, comune, sta­bi­li­te la nivel european despre progresul făcut în ţă­rile care vor să adere la comunitatea Schen­gen. Pe această bază, putem să luăm o de­cizie. Aşa cum ştiţi, pentru aderarea la Schen­gen tre­buie luată o decizie în una­ni­mi­tate, ceea ce în­seamnă că fiecare stat membru trebuie să tragă o concluzie proprie, bazată pe fapte. Faptele sunt atât de natură tehnică, precum şi legate de încrederea pe care o avem în funcţionarea sistemului statului. Pe aceste baze, trebuie să putem fi încrezători în sistemul autorităţilor ţării respective", a spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO