Politică

Ambasadorul român la Chişinău: Investind în Republica Moldova ai acces la imensa piaţă a CSI

Ambasadorul român la Chişinău: Investind în Republica Moldova ai acces la imensa piaţă a CSI

Autor: Iulian Anghel

02.09.2011, 00:02 355

Cu ce argumente l-ar convinge un ambasador român la Chişinău pe un antreprenor român să se extindă în Republica Moldova, în condiţiile în care lupta pentru noi pieţe este în aceşti ani de criză la apogeul ei?

Pentru ambasadorul României la Chişinău Marius Lazurcă lucrurile stau aşa: "Piaţa din Republica Moldova este o extensie naturală a pieţei româneşti, fapt probat de companiile - naţionale sau internaţionale - care includ şi Chişinăul în planurile lor de creştere regională".

Republica Moldova este pe locul 19 între partenerii comerciali ai României, dar schimburile comerciale dintre cele două ţări au atins un nivel de sus anul trecut, când au însemnat aproape 700 mil. euro - 462 mil. euro exporturi româneşti (plus 23% faţă de 2009) şi 234 mil. euro importuri (plus 43% comparativ cu 2009).

Un al doilea motiv pentru a investi în Republica Moldova evidenţiat de ambasador este că, prin apartenenţa la Comunitatea Statelor Independente (CSI), Republica Moldova poate fi un punct interesant de acces la imensa piaţă răsăriteană.

"În al treilea rând - mai arată Lazurcă - există de­sigur şi avantajele cunoscute ale unui cost moderat al forţei de muncă şi ale unui regim fiscal încurajator. În fine, guvernul actual de la Chişinău multiplică zonele economice libere sau cu statut special tocmai din dorinţa de a stimula suplimentar interesul eventualilor investitori."

Şi perspectivele europene ale Chişinăului sunt bune, chiar dacă par îndepărtate acum, arată ambasadorul. Potrivit acestuia, Republica Moldova - care săptămâna trecută a sărbătorit 20 de ani de la proclamarea independenţei - după ani de ezitări, este astăzi un stat care caută să-şi actualizeze vocaţia europeană, "o vocaţie, de altfel, înscrisă limpede în actul său fondator, Declaraţia de independenţă".

Şi, adaugă ambasadorul: "O vocaţie, în al doilea rând, care s-a manifestat şi în procesul de renaştere naţională, precedent declarării suveranităţii şi independenţei, al românilor din stânga Prutului".

"Realist vorbind, drumul până la atingerea acestor obiective e lung, proporţional cu anii de ezitări, dar Republica Moldova poate conta pe sprijinul nostru loial, ca şi pe susţinerea altor parteneri dedicaţi din Uniunea Europeană."

Pe de altă parte, arată el, integrarea europeană este o investiţie ale cărei costuri sunt, într-o prima instanţă, mai vizibile decât beneficiile.

"Înainte să simtă avantajele integrării, cetăţenii vor cunoaşte efortul şi încordarea proceselor de reformă. Dar tot din proprie experienţă ştim că punctul de inflexiune, încurajarea cea mai eficientă este libertatea de circulaţie. Cetăţenii unui stat cu vocaţie europeană se simt în mod concret şi personal motivaţi în momentul în care pot să circule nerestricţionat în spaţiul comunitar, în momentul în care paşaportul lor naţional are într-adevăr valoare europeană. Iată ce cred că ar fi important să i se ofere cât mai repede Republicii Moldova: dreptul ca cetăţenii ei să circule liber în UE. Iar noi, înţelegând prea bine importanţa liberei circulaţii, vom pleda în continuare cauza Republicii Moldova."

Peste câteva luni în Transnistria, regiune separatistă a Republicii Moldova, susţinută de Rusia, vor avea loc alegeri. Transistria a fost cel mai mare obstacol a apropierii Moldovei nu doar de România, ci şi de UE, ştiind faptul că Uniunea nu admite aproape de ea ţări pe teritorul cătora există "conflicte îngheţate". Se va schimba ceva după aceste alegeri

"Transnistria este şi unul dintre răspunsurile spontane şi plauzibile la întrebarea cu privire la singularitatea Republicii Moldova în ansamblul statelor cu vocaţie europeană din Răsăritul continentului. Şi tocmai aceasta este una dintre mizele dosarului transnistrean: ca Republica Moldova să înceteze să mai fie un caz special şi să urmeze drumul integrării europene asemenea majorităţii ţărilor din regiune. E în joc o paradoxală dialectică: apropierea de Uniunea Europeană a Republicii Moldova e inhibată de perpetuarea crizei transnistrene, dar, în acelaşi timp, în lipsa acestei apropieri, rezolvarea acestui conflict îngheţat pare să fie mult mai dificilă. În acest context delicat, evoluţiile politice din regiunea secesionistă trebuie urmărite cu toată atenţia. Am totuşi dubii că putem conta pe evoluţii spectaculoase la Tiraspol în acest an.", spune ambasadorul.

El arată de ce România nu se va putea niciodată poziţiona neutru - "nesentimental" - în raport cu Republica Moldova: "Mai mult decât atât, acest "sentimentalism" este o garanţie că interesele noastre sunt loiale şi generoase, nu cinice şi interesate cum încearcă să le mai descrie unii. Acelaşi "sentimentalism" este ingredientul fundamental al unicităţii relaţiei noastre cu Republica Moldova, care nu este - nu va fi niciodată - un simplu vecin al României. Să ne înţelegem: nu suntem "sentimentali" din slăbiciune sau romantism inadecvat, ci pentru că de Republica Moldova ne leagă comunitatea de limbă, cultură şi istorie, dar şi promisiunea încă nedezminţită a unui destin european comun."


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO