Politică

Analistii sustin ca noul buget este nerealist

22.10.2008, 19:40 13

Analistii apreciaza ca proiectia veniturilor este prea optimista, avand in vedere ceea ce s-a intamplat in anii precedenti, si sustin ca ar trebui sa vizeze in principal reducerea drastica a cheltuielilor, noul buget fiind apreciat ca nerealist.

"Din pacate, proiectia veniturilor pare optimista, avand in vedere rezultatele obtinute pana acum, in 2006, 2007 si partial in 2008. Mai mult decat atat, proiectia de venituri se bazeaza pe o cifra de crestere economica nerealista, ceea ce implica din nou venituri mai mici", apreciaza Nicolaie Chidesciuc, senior economist al ING Bank.
Cresterea economica in 2009 va fi, probabil, cel mult de 3,8%, potrivit lui Chidesciuc, ceea ce implica din nou venituri mai mici.
Reprezentantul ING Bank explica ca este probabil ca sporul salariilor sa fie mult mai mic in 2009 decat in 2008, fapt ce va pune presiune in sensul reducerii veniturilor.
Pe de alta parte, Chidesciuc arata ca majoritatea cheltuielilor au caracter permanent (de exemplu, pensiile), ceea ce inseamna ca deficitul bugetar de 2% din PIB este aproape imposibil de realizat.
"Proiectia noastra indica un deficit bugetar de circa 3,8% din PIB in 2009 (standarde ESA) cu riscul unui deficit bugetar de peste 4% din PIB in 2009. Din punctul meu de vedere, un deficit bugetar sub 3% din PIB poate fi obtinut doar daca se renunta la anumite cheltuieli din investitii - fapt ce nu este de dorit, avand in vedere dezvoltarea economica viitoare", explica Chidesciuc.
El subliniaza ca noul buget ar trebui sa aiba pe prim-plan reducerea cat mai drastica a cheltuielilor si sa aiba in vedere o prognoza de crestere economica de cel mult 4%, ca sa dea in acest fel un semnal investitorilor ca Guvernul este intr-adevar preocupat de politica fiscala.
"In momentul de fata avem nevoie de masuri care sa indice dorinta puternica de a corecta dezechilibrele din economie", mai spune Chidesciuc.
La randul sau, Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, apreciaza ca in acest an va fi depasita limita bugetara de 3%, estimarile pentru 2008 fiind de 3,5%, iar proiectiile pentru dezechilibrul bugetar din 2009, de 4,5%.
"Bugetul este o fantezie, este nerealist, in conditiile in care nu se schimba nimic la nivelul politicii fiscale si bugetare, dar se prevede cresterea ponderii veniturilor in PIB si un deficit mai redus, de 2% din PIB. Ca sa obtinem acest deficit este nevoie de schimbarea semnificativa a politicii fiscale si bugetare, restrictionarea alocarilor si diminuarea cheltuielor administrative", spune Voinea.
O alta bila neagra acordata pentru buget de Voinea este faptul ca nu este multianual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO