Politică

Anca Dragu Paliu, ministrul finanţelor: Codul Fiscal se va aplica de la 1 ianuarie 2017 aşa cum a fost votat, cu toate reducerile de taxe

Anca Dragu Paliu, ministrul finanţelor: Codul Fiscal se...

Autor: Sorin Pâslaru

27.12.2016, 16:21 5065

Anca Dragu Paliu, ministrul finanţelor, a spus pentru Ziarul Financiar că de la 1 ianuarie 2017 vor intra negreşit în vigoare prevederile Codului Fiscal, adică reducerea TVA de la 20% la 19%, anularea supra-accizei pe benzină şI a aşa-numitei “taxe pe stâlp”, de 0,5% din activele fixe.

“Codul Fiscal va intra în vigoare aşa cum a fost votat de Parlament în 2015, când majoritatea era constituită chiar de către cei care au câştigat alegerile acum. Este lege. Tehnic merge înainte. Este imposibil să mai fie anulate prevederile, este prea târziu”, a spus Dragu.

Ministrul a explicat că guvernul Cioloş nu mai are abilitatea de a emite ordonanţe de urgenţă încă din 19 decembrie 2016, de când a intrat în funcţie noul Parlament.

“Nici anterior acestei date nu era posibilă prorogarea prevederilor Codului Fiscal, aşa cum ni s-a cerut, decât cu abuzuri foarte mari. Legea prevede că numai în caz de infringement de la Uniunea Europeană se mai poate modifica Codul Fiscal în procedură de urgenţă. Se putea sesiza Avocatul Poporului sau orice altă parte interesată asupra neconstituţionalităţii”, a spus Dragu.

Guvernul Cioloş are teoretic mâine, 28 decembrie, ultima şedinţă de guvern. O variantă ar fi ca Parlamentul să voteze o nouă lege de modificare a Codului Fiscal în vigoare, dar şI aceasta ar trebui să meargă la promulgare la Preşedinţie. “ŞI această variantă tehnic ar fi fost la mega-limită, nu cred că mai este posibil”, a mai spus Anca Dragu Paliu, care nu a dorit să comenteze justeţea acestor măsuri din punct de vedere economic.

“Este un Cod Fiscal votat de Parlament, trebuie asumat”.

Impactul celor trei măsuri crează un minus la veniturile bugetului consolidat de circa 6,5 miliarde de lei.

“Noi deja am acceptat ca în ultima şedinţă de guvern să amânăm măsuri privind acordarea de tichete de masă, tichete cadou şI alte prevederi privind acordarea până la 6% din PIB pentru educaţie cu un impact de 48 miliarde de lei, pentru două luni. Aceste măsuri au fost votate în Parlament în anii anteriori, dar toate guvernele instalate le-au amânat, pentru că sunt practic inaplicabile. Nu poţI să vii în Parlament cu cheltuieli fără să indici o sursă de venituri, este anormal ce se întâmplă”, a spus Anca Paliu Dragu.

Ministrul susţine că toate măsurile propuse de partide în campania electorală ar trebui evaluate ca impact în economie de către Consiliul Fiscal.

“Este o prevedere clară în lege, dar nu se aplică. Ar trebui ca toate partidele să trimită măsurile propuse la Consiliul Fiscal şI acesta să anunţe impactul în veniturile şI cheltuielile bugetare”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO