Politică

Angela Merkel, cancelarul Germaniei s-ar fi declarat sceptică cu privire la posibilitatea încheierii unui Acord Brexit

Angela Merkel, cancelarul Germaniei s-ar fi declarat...

Autor: Andrei Vacaru, Mediafax

08.10.2019, 19:03 76

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a discutat cu premierul britanic, Boris Johnson, cu privire la propunerile Londrei referitoare la Brexit, iar Merkel ar fi declarat că este foarte puţin probabil să se ajungă la un Acord în aceste condiţii, potrivit unei surse din cadrul Guvernului de la Londra.

Astfel, potrivit sursei citate, Merkel i-ar fi spus omologului său britanic că un Acord privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană în baza propunerilor făcute recent de Londra este „extrem de puţin probabil”, informează BBC.

Informaţia vine la scurt timp după ce Donald Tusk, preşedintele în exerciţiu al Consiliului European, a declarat pe Twitter că Boris Johnson afectează viitorul Europei şi al Marii Britanii.

„Boris Johnson, miza nu este câştigarea vreunui joc stupid de atribuire a vinei. Miza este viitorul Europei şi al Marii Britanii, precum şi securitatea şi interesele cetăţenilor noştri. Nu vreţi acord, nu vreţi amânarea Brexit, nu vreţi anularea Brexit, spre ce vă îndreptaţi?”, a scris Tusk.

Summitul UE pe tema Brexit este programat pe 17-18 octombrie. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a cerut Marii Britanii să formuleze propuneri acceptabile până la sfârşitul acestei săptămâni.

În schimb, James Slack, purtătorul de cuvânt al Guvernului Boris Johnson, a afirmat: „Noi am propus un compromis corect şi sensibil, iar acum aşteptăm ca UE să facă propuneri simetrice după compromisurile Marii Britanii”.

Boris Johnson a adoptat o abordare dură faţă de Uniunea Europeană, respingând Acordul Brexit elaborat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxellesul şi afirmând că Marea Britanie se va retrage din Blocul comunitar pe 31 octombrie 2019 cu sau fără un nou tratat. Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici şi a fost respins de mai multe ori de Camera Comunelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO