Politică

Antonescu: E neclar ce a fost la CSM, aştept clarificări de la Ponta; miercuri decidem ministrul

Antonescu: E neclar ce a fost la CSM, aştept...

Autor: Andi Manciu

02.04.2013, 14:42 442

Întrebat cum vede cele petrecute la şedinţa CSM unde a luat parte premierul Victor Ponta pe subiectul propunerilor privind procurorii şefi ai Parchetului şi DNA, liderul PNL a răspuns: "Văd neclar, aştept clarificări, probabil că premierul le va da".

El a reiterat faptul că în situaţia în care Laura Codruţa Kovesi ar fi fost propusă de Victor Ponta la şefia DNA, ar fi fost posibil ca PNL să ia în discuţie să renunţe la ministerul Justiţiei.

Antonescu a respins varianta unui "troc" în USL în ceea ce priveşte ministerele coordonate de reprezentanţii PSD sau PNL.

"În condiţiile în care oricum noi avem o întâlnire lunară, obişnuită, a Biroului Politic, am grăbit-o un pic, am convocat acest Birou Politic mâine (miercuri, n.r.) şi dacă lucrurile în această privinţă se clarifică – şi premierul, nereuşind să rezolve în urgenţă, cazul privind numirea procurorilor, are nevoie de cineva la MJ – ministerul Justiţiei este în responsabilitatea politică a PNL - şi mâine la acest Birou Politic vom face şi propuneri, vom lua şi decizii pentru a desemna un candidat de ministru", a mai susţinut preşedintele PNL.

El a menţionat că va avea o discuţie cu Victor Ponta privind ministrul Justiţiei, existând posibilitatea ca interimatul acestuia să fie mai scurt de 45 de zile dacă "se poate să fie dureros şi atunci se mai scurtează un pic suferinţa".

"Poate că premierul se întâlneşte cu preşedintele şi decid să ignore ce s-a întâmplat la CSM, şi să facă totuşi propuneri şi chiar şi numiri, deseară să şi semneze... nu ştiu. Vorbim pe supoziţii, ceea ce ştim deocamdată este că totul e neclar", a mai declarat Antonescu.

Liderul PNL a evitat să menţioneze pe cine va propune pentru portofoliul Justiţiei, dar a menţionat că viitorul ministru va trebui să urmeze procedurile recomandate de Comisiei Europeană în ceea ce priveşte propunerea procurorilor şefi.

Premierul Victor Ponta a anunţat că procurorul general şi şeful DNA vor fi selectaţi în urma unei proceduri care va fi condusă de viitorul ministru al Justiţiei, precizând că aceasta este concluzia la care s-a ajuns în urma discuţiei cu membrii secţiei de procurori ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

El a precizat că a propus Consiliului o procedură directă, în care ca ministru interimar să formuleze propuneri, candidaţii să fie audiaţi la CSM, iar preşedintele să numească, dar secţia de procurori a CSM a avut o altă opţiune, pe care nu poate decât să o respecte.

Anterior, tot marţi, înainte să se urce în maşină după participarea la festivităţile prilejuite de Ziua Jandarmeriei, premierul Victor Ponta a fost întrebat mai întâi de jurnalişti: "Astăzi vom avea propunerile ?", iar premierul a răspuns: "Vă spun la CSM".

Jurnaliştii au insistat şi l-au mai întrebat dacă o va numi pe Kovesi la conducerea DNA, iar răspunsul premierului a fost: "Da".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO