Politică

Antonescu la emisiunea "După 20 de ani" de la ProTV: Sunt de acord, deocamdată nu se vede nimic concret de la guvernarea USL pentru relansarea economie

Antonescu a emisiunea "După 20 de ani" de la ProTV: Antonescu: Sunt de acord, deocamdată nu se vede nimic concret de la guvernarea USL pentru relansarea economie

Foto: Octav Ganea

Autor: Andi Manciu

24.03.2013, 12:50 1296

Preşedintelui PNL i-a fost prezentată declaraţia Violetei Ciurel, de la Ziarul Financiar Live: "Este neclar ce vrea să facă guvernarea, deocamdată nu văd niciun impact pozitiv asupra economiei, nu văd nimic concret. Mă aştept la un sistem fiscal mai simplu, care să încurajeze dezvoltarea sistemului privat şi reducerea şomajului".

Antonescu a fost întrebat cum răspunde acestei poziţii a unui reprezentant al mediului de bussines.

"Exact asta este şi percepţia mea, care nu sunt în bussines, sunt în politică şi cuvânt cu cuvânt pot să semnez oricând declaraţia pe care dumneavoastră aţi citit-o (...) Da, este încă neclar ce vrea să facă guvernarea, dezideratele din această declaraţie exprimate de un om din mediul de bussines sunt evident şi ale noastre, şi sunt ale noastre nu doar ca partid politic, sau ca Uniune, pentru că să ştiţi, este dorinţa şi a celor din PSD. Dezvoltarea-i necesară pentru această ţară, indiferent că suntem de dreapta, de stânga, liberali sau socialişti. Cred că şi cei din sistemul bugetar sunt interesaţi ca domeniul privat să meargă bine, pentru că în fond salarizarea lor, finanţarea instituţiilor publice, bugetare, la care lucrează depinde de bugetul de stat alimentat până la urmă de acest sector", a explicat preşedintele PNL.

El a mai precizat că este vorba de o perioadă în care Guvernul a trebuit să "înjghebe" un buget cu puţine şanse de a avea "o perspectivă, o personalitate, o amprentă".

"A fost un buget din toată nevoia - cum se spune în popor - şi sigur că rămâne ca în cursul lunilor următoare şi perioadei următoare, trecând nişte hopuri care au ţinut şi de vizitele cele mai recente ale FMI, unde au existat câteva mişcări ca să spun aşa dictate, că asta e situaţia, să înceapă Guvernul încet, încet, cât se poate de repede, cât e posibil, realist de repede să creeze, să mute pe această tablă", a mai susţinut Antonescu.

Totodată, liderul PNL a fost întrebat care este "amprenta liberală" asupra guvernării USL.

"Cred că discuţia despre măsuri de dreapta, măsuri de stânga, măsuri liberale, măsuri socialiste în plan economic în acest moment e mai puţin potrivită decât altă dată. Ne uităm la întreaga Europă şi vedem că în momentul în care stai sub constrângerea unui deficit fixat dinainte, în care mai stai - cum e cazul României şi altor ţări - şi sub constrângerile din ce în ce mai multe şi din ce în ce mai dure ale unor acorduri cu FMI, există foarte puţin loc pentru imaginaţie, cretivitate politică şi ideologică sau doctrină. Este până la urmă o luptă aproape disperată de a gestiona sau de a salva de scufundare sau de avarie o ambarcaţiune pe care de fapt nici nu o pilotezi", a replicat Antonescu.

El a menţionar că în mod sigur există "opţiuni majore", în sensul acesta fiind insistenţele PNL pentru păstrarea cotei unice la 16% în negocierile cu PSD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO