Politică

Antonescu: Sunt gata să-mi asum responsabilitatea pentru cele 8 zile de când mă aflu la Cotroceni

Antonescu: Sunt gata să-mi asum responsabilitatea pentru cele 8 zile de când mă aflu la Cotroceni

Autor: Valentina Postelnicu

18.07.2012, 10:22 407

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, marţi, că este gata să îşi asume responsabilitatea pentru cele opt zile de când se află la Cotroceni, unde Traian Băsescu a stat opt ani şi a susţinut că tot contextul internaţional a apărut de la "lupta disperată" a preşedintelui suspendat.

"Eu sunt gata să îmi asum responsabilitatea pentru cele opt zile de când mă aflu în acel loc în care domnul Băsescu se află de opt ani şi domnul Ponta se află de două luni în acel loc în care guvernele domnului Băsescu, strict dependente de domnia sa, s-au aflat de trei ani", a spus Antonescu, la Realitatea TV, răspunzând astfel unei declaraţii a preşedintelui suspendat Traian Băsescu.

Preşedintele suspendat le-a cerut, marţi, lui Crin Antonescu şi Victor Ponta să îşi asume responsabilitatea "pentru răul făcut României", spunând că aceştia ar trebui să îşi asume decredibilizarea şi izolarea ţării, precum şi deprecierea masivă a monedei naţionale.

Potrivit lui Crin Antonescu, tot contextul internaţional creat în urma suspendării preşedintelui a pornit "de la lupta sa disperată, de la lipsa de orice alt argument în bătălia pentru scaun".

"Degeaba îmi spune că nu pentru scaun, pentru scaunul acela se luptă, pentru butoanele acelea pe care anecdotic şi cu un soi de mândrie, ocultism al puterii ni le evocă. Pentru asta şi oamenii din jurul său, din tot soiul de interese şi de fanatisme o fac", a mai declarat Crin Antonescu.

Potrivit preşedintelui interimar, "Traian Băsescu a fost totdeauna redutabil ca om de campanie", dar diferenţa faţă de alţii este felul în care pune problema şi care se formulează, potrivit lui Crin Antonescu: "dacă nu mai sunt eu Traian Băsescu şeful statului, dacă mă demiteţi, sunteţi disperaţi, vă înghite Moscova, nu mai sunteţi în Europa, eu sunt singurul garant al valorilor Occidentului". Antonescu a arătat că aceasta este "o formă de şantaj, este o formă de a minţi şi de a dăuna propriei tale ţări".

Crin Antonescu a comentat şi amendamentul liberalului Ioan Ghişe, depus, marţi, în Comisia juridică din Senat, prin care propunea modificarea OUG privind referendumul în sensul eliminării pragului de prezenţă şi prelungirea programului de vot la două zile.

Preşedintele interimar a arătat că a promulgat legea referendumului, în contextul în care a existat "o presiune, o insistenţă din partea partenerilor noştri europeni, în legătură cu două lucruri, să avem mai repede o lege, pentru că OUG nu are aceeaşi valoare, iar această lege, oricare ar fi ea, să fie recunoscută de CCR".

"Domnul Ghişe şi-a exercitat dreptul de parlamentar român. Este o minimă condiţie de echivalenţă ca suveranitate, nu putem închide Parlamentul, are dreptul să discute şi propune fiecare ce vrea, votează fiecare ce vrea. Asigurarea pe care v-o dau este că nu se poate naşte un alt proiect de lege decât cel promulgat fără să intre în filtrul constituţionalităţii", a declarat Antonescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO