Politică

Aproape un milion de voturi de recuperat. Iohannis poate câştiga alegerile în turul al II-lea doar dacă le pierde Ponta

Aproape un milion de voturi de recuperat. Iohannis poate...

Autor: Iulian Anghel

04.11.2014, 00:07 2878

Diferenţa de scor dintre Victor Ponta (candidatul PSD, UNPR şi PC) şi Klaus Iohannis (ACL) în urma alegerilor de dumi­nică este de aproape un milion de voturi, potrivit numărătorii parţiale a Biroului Electoral Central (BEC), însemnând 10% din voturile exprimate, diferenţă în bună măsură anticipată de exit-polluri. Ceea ce este interesant este că sondajele la ieşirea de la urne ale PSD au fost mai aproape de realitate decât cele ale ACL.

Într-un anume fel, chiar dacă dife­renţa este foarte mare, ambii candidaţi şi-au îndeplinit ţintele. Victor Ponta a trecut pragul psihologic de 40% din voturi (a obţinut 40,3%, dar rezultatele finale vor fi anunţate probabil astăzi), iar Klaus Iohannis pe cel de 30% din voturi (30,4%). Iohannis a primit mai multe voturi în judeţele din vest, iar Ponta în cele din sud şi est.

Împreună, cei doi candidaţi au adunat 6,6 milioane de voturi, adică 70,7% din voturile exprimate, ceea ce înseamnă 36,1% din numărul celor cu drept de vot. Prin urmare, bătălia se va duce în turul al doilea pe voturile celor 3 milioane de persoane care în primul tur şi-au dat votul celor ieşiţi acum din cursă - Călin Popescu-Tăriceanu (504.000 de voturi, 5,4%), Elena Udrea, (484.000 de voturi, 5,1%) Monica Macovei (417.000 de voturi, 4,4%), Dan Diaconescu (373.000 de voturi, 4%) sau Kelemen Hunor (327.000 de voturi, 3,5%). Prezenţa la urne a fost duminică de 53% (9,58 mil. persoane) din numărul celor înscrişi pe listele electorale, cu doar puţin sub cea din primul tur al alegerilor din 2009.

Rezultatele definitive ar putea fi omologate astăzi şi tot astăzi ar putea fi anunţate şi alte strategii interesante pentru turul al doilea din 16 noiembrie. Prima dintre acestea este aşteptată de la PSD, care ar putea anunţa şi o eventuală listă de pretendenţi la fotoliul de prim-ministru pentru ipoteza că Ponta ajunge la Cotroceni. Can­didatul PSD şi-ar putea maximiza şansele dacă ar primi voturile de la Tăriceanu sau Hunor, fiind de aşteptat ca liderul UDMR să-şi îndemne elec­toratul să-l voteze, având în vedere că Uniunea participă la guvernare. Însă aceasta este doar o ipoteză, pentru că un anunţ oficial va fi făcut joi. Kelemen Hunor a dezminţit ieri că ar fi făcut deja o declaraţie legată de susţinerea lui Ponta, cum a apărut pe un site.

Un anunţ este de aşteptat şi de la Tăriceanu şi, de asemenea, el ar putea să-şi anunţe sprijinul pentru Ponta având în vedere că a ajuns şef al Senatului cu sprijinul acestuia. Însă ce va cere el în schimb? Preşedintele executiv al PSD Liviu Dragnea a fost întrebat ieri cum vede PSD o eventuală nominalizare a lui Călin Popescu-Tăriceanu pentru funcţia de premier. Însă Dragnea a spus că nu a discutat acest lucru în partid, dar nu e obligatoriu ca postul să revină PSD, dacă Ponta pleacă la Cotroceni.

Şi în tabăra lui Iohannis sunt aşteptate mutări pentru că liderul ACL are nevoie de o mobilizare masivă a electoratului său pentru a putea spera la victorie. Cel mai probabil voturile Monicăi Macovei vor merge spre Iohan­nis. Nu sunt analize sociologice despre compor­tamentul pe care îl va adopta electoratul Elenei Udrea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO